Korta notiser per den 7:e Augusti 2018

Solvallas vässar till sig
Solvalla presenterade igår nyheten att från och med den 21:a Augusti så bjuder Solvalla på middag till hästägarna med starthäst. Två platser på kongressen till alla starthästar, och är man fler kan man köpa till platser för bra pris. Ett klokt beslut, ur flera perspektiv.

Om det nu ändå är en massa fribiljetter och gratisätare, så varför inte se till att en viktig grupp som det verkligen är brist på åker med där? Att höja upp hästägarna lite skickar en tydlig signal att de är viktiga.

Om Solvalla vill ha lite stämning på sin finaste restaurang så är det ju en bra grej att ha en stomme av sportkunniga hästägare som är glada för att deras häst skall tävla. Att bygga upp sin publik från grunden må vara mödosamt, men det är rätt väg att gå.

I den hästbrist som råder är det viktigt att ha incitament för att hästarna skall komma till banan och tävla där. Nu finns det ett mervärde för hästägarna att starta sina hästar på Solvalla, och det kanske är det som blir tungan på vågen för att loppen där skall bli mer välfyllda.

Jag ser inte det här bara som ett generöst erbjudande till hästägarna, utan också ett försök att vässa till tävlingskvällarna på Solvalla.

Utrustningsinfo del åttiofjorton
Debatten om utrustningsinfo rasar vidare, men långsamt närmar vi oss pudelns kärna i det att aktiva nu gärna ifrågasätter vad i all världen spelarna skall veta saker som vagn, skor, huvudlag och liknande för. Det betyder ju ingenting… Naturligtvis betyder det något, och den här informationen är guld värd så länge den inte sprids. Det är då man själv kan profitera på den genom att spela.

Det spelas mycket bland hästägare och aktiva. På egna konton, via bulvan, och långt ifrån bara via ATG. Det är ett ganska trist träsk som kravet på utrustningsinformation håller på att blottlägga. Naturligtvis skall utrustningsinfon fram, och det här träsket av spelande på egna hästar får gärna dikas ur och bli en fin park istället. Alternativet är att spelarna hittar annat att spela på.

Det finns alternativ
Jag pratade igår med ett brittisk spelbolag som klurar på om de skall söka licens i Sverige. De erbjuder fotbollsspel och spel på brittisk galopp. På Lördag har de garanterat fem miljoner pund (det är runt 58 miljoner svenska kronor) till den som kan förutspå korrekt resultat i sju Premier League-matcher och är ensam om det.

Igår kom nyheten att ett bolag som köpt rättigheterna till spanska och italienska högstaligan i fotboll avser att sända dem via en ny streamingtjänst för 79kr i månaden. 760 matcher fotboll av absolut världsklass för mindre pengar än vad ATG Live Premium kostar. Och möjligheterna till spel är många. Det är rent av så att man skulle kunna skapa ett Medelhavsstryktips med bara matcher från Italien och Spanien.

Om aktiva verkligen inte vill att spelare skall kunna spela på deras hästar så är det troligen inget problem med att få dem att låta bli. Som grädde på moset kan man ha sina tävlingarna när man vill på dagen, och hur lång tid som helst mellan varje lopp. Det är hårda ord, men det man ser vad en del hästägare och amatörtränare häver ur sig i debatten är svårt att tolka på annat sätt än att man inte vill att det spelas på deras hästar.

Farnod FTW
Farnod Pirayehgar är värd en stor guldstjärna för att han orkat starta och föra den här debatten på en saklig nivå, inte låter sig provoceras och bit för bit smular ned motargument. Om du inte redan följer honom på Twitter, gör det.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.