Korta notiser per den 7:e April 2018

Idag är det Rikstotofinaler på Solvalla. Rejäla prispengar, många bra formtoppade hästar från olika delar av Sverige möts. En sportslig höjdpunkt. Man skulle kunna tänka sig att Rikstotofinaler också skulle vara en bra final på diverse spelevent, men den finalen tog man ju förra veckan. Och när Solvalla hade de klassiska finalerna på annandag jul skulle spelfinalen vara på nyårsafton. Trots att de sitter i samma hus, att sporten sitter väl representerad i spelets styrelse, så missar man så mycket givna tillfällen att få till den extra dimensionen.

Lannem Silje
Lannem Silje lägger skorna på hyllan för gott efter att själv ha visat att hon inte gillar att träna och springa fort. 51 starter, 46 segrar. Det är utan tvekan det bästa kallblodsstoet vi sett, och kanske kommer det dröja länge innan något liknande skådas. Lannem Silje var kallblodens motsvarighet till Moni Maker, och vi alla som sett henne på banan tackar henne och kretsen runtom för alla fantastiska lopp.

Tråkigheter
Igår kom det fram att en polisanmälan görs av länsstyrelsen mot den lärling som drev en häst hårt tidigare i år. Anmälan gäller djurplågeri. Han har naturligtvis gjort vad han har gjort, och det skall sporten och samhället visa att det inte är OK. Men han är också en 17-årig elev på travgymnasiet på Wången, och det hela hände i det femte loppet som han körde i sitt liv.

Det är jobbigt att stå i mediafokus då och målas ut som en djurplågare. Det är inte OK att slå en häst med pisken upprepade gånger så att märken uppstår, men det måste finnas proportioner i straffskalan.  Det dyker också upp en fråga i mitt huvud om hur vi utbildar unga människor på väg in i travet.

Utrustningsinfo
Jägersro skall prova att få med utrustning på hästen i informationen till spelarna. Skoinfo är sedan tidigare obligatoriskt, även om det ändras rätt friskt med det, och anmäls fel. Spelarna vill också veta mer om andra utrustningsändringar. Främst vilken sulky man skall använda och vilket huvudlag man tänkt sig. Själv kanske jag också vill veta när man provar rycktussar eller ryckhuva första gången, eller om man inte sätter på sådant. Om man vill nörda ned sig mer så kan ju sådant som käkrem, bett och en pullburk göra skillnad också, men vi behöver inte göra det svårt i onödan för oss.

Jag tycker man från de aktivas håll borde försöka bli transparenta om sådant här när spelarna verkligen vill veta sådant. Om det nu inte betyder något, så är det bara spelarna som fintar bort sig själva. Om det verkligen betyder något så är det viktigt att alla har möjlighet att tillgodogöra sig samma information. (Och jag tror inte man rycker skorna, sätter på helstängt och använder en jänkarvagn om inte tränare tror att det kommer ha en positiv effekt).

Sverige och Danmark
Det svenska och det danska travförbundet har en liten affär ihop. Sulkysport hade igår en artikel om detta där Johan Lindberg citerades med att Danmark får 15-25 miljoner i ”nödhjälp” under det första året. Detta har Danmarks motsvarighet, Henrik Friis, reagerat på. Han förklarar på den danska bloggen travservice.dk hur han ser på saken.

Fortsättning lär följa…

Nästagångare
Nästagångarlistan till en V75-omgång är nästan alltid lång som sju svåra år. Det är ju dit man siktar med hästar som har stigande form och som presterat bra i andra bättre lopp. Däremot skall man ta den med en liten nypa salt när den blir så lång, och i synnerhet när det är flera hästar i samma lopp som pekas ut. Här kommer den i alla fall:

Solvalla Lopp 1 Kay Adams
Solvalla Lopp 4 Panamera
Solvalla Lopp 4 Tzatziki
Solvalla Lopp 4 New Life Wheels
Solvalla Lopp 4 Breezer Crown
Solvalla Lopp 5 Unique Juni
Solvalla Lopp 5 Faye Bros
Solvalla Lopp 6 Anne Royal
Solvalla Lopp 6 Iris Palema
Solvalla Lopp 7 Olympic Kronos
Solvalla Lopp 8 Global Teardrop
Solvalla Lopp 9 Staro Ivy League
Solvalla Lopp 9 Trinity Lux
Solvalla Lopp 10 Livi Joy
Solvalla Lopp 11 Mr Perfection
Solvalla Lopp 12 Oleander Face
Solvalla Lopp 12 Sister Morphine

Gårdagens hjälte

Peppe Lavec fick ett invändigt lopp, hittade ut på upploppet och knep andraplatsen när han vann klungspurten på behörigt avstånd från vinnaren. En bra prestation!

Dagens hjälte

En solig dag i mitten av Maj 2008 föddes Frisco Flame. Stamtavlan ser väl lite enkel ut på mödernet, men Orlando Vici är pappa. Att döma av hur många insatser till insatsloppen som man betalade in för honom var det ingen stjärna som unghäst. Han debuterade i alla fall i Mars som fyraåring i regi Per-Arne Persson på Färjestad, och det blev seger i första starten.

Sedan gnetade han på, och i slutet av Januari 2013 vann han ett lopp på Solvalla med 60.000kr i förstapris. Det blev ytterligare några starter och någon seger innan man provade på lite Rikstoto i på vårkanten. Var med i finalerna under Elitloppshelgen. Senare som femåring blev Frisco Flame skadad.

Det skulle dröja 2,5 år igen innan han kom tillbaka till tävlingsbanan, då i regi Helena Krull som fortfarande har hand om honom. Det blev en lång väg tillbaka innan det började lossna för ungefär ett år sedan. Därefter har hästen varit i sitt livs form och förra året blev det nästan en kvarts miljon på kontot. 118.000kr hittills i år, och idag är det final i Bronsdivisionen. Jorma Kontio sitter i sulkyn.

Frisco Flame har i alla sina starter utom en tävlat med skor. En gång provade man att rycka framskorna, och då blev hästen oplacerad. Vi håller en tumme för denna tioårige hjälte som äntligen har fått börja visa vad han kan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.