Korta notiser per den 6:e September 2018

Genusteori och klasskamp
I går kväll på V86 så var spelarna helt fel ute. Redan efter fem avdelningar var alla system borta, trots att det rent matematiskt borde funnits rätta rader fram till avdelning 7. Men när tjejer och amatörer vinner mer än ett lopp på streckspelen så rensar de uppenbarligen väldigt bra. Och när den vanliga kuskligan vinner så blir det underrens. Lite genusteori bland spelarna kanske inte vore så dumt?

Obehöriga behandlare
ST säger att man har problem med obehöriga behandlare inom travsporten. Många hästägare och tränare säger att de har problem med att veterinärer blivit så dyra att man inte har råd med dem. Via internet och ett öppet EU är det dock inga större problem för vem som helst att köpa mediciner och få dem till Sverige. Ibland samma mediciner som säljs här, ibland med samma substans men annat namn, ibland något ”same, same, but different”.

Naturligvis finns det sedan människor som med kunskaper förvärvade på olika sätt, inte sällan genom att ha jobbat som veterinärassistent eller liknande, som leker veterinärer mot en mer ringa ersättning. 2 500kr svart rakt ned i plånboken till den alternativa behandlaren, eller 14 000kr + moms från djursjukhuset. Det är ibland valet som en hästägare får.

Det är verkligen inte bra med en massa obehöriga som springer runt i stallen och leker veterinär. Förutom att de kan missa allvarliga skador på hästen, så finns också risk för att de missar epidemiska utbrott av smittsamma sjukdomar. En massa mediciner som tillförs hästar helt utan journaler är inte heller bra, och det skapar en stor grogrund för att det kommer lite ”italienska vitaminer” och annat skit som inte är något annat än ren och skär doping.

Det är så klart helt förkastligt med en utveckling inom travsporten som innehåller obehöriga behandlare, svarta pengar, utländska mediciner med t.ex. polsk bruksanvisning, avsaknad av veterinärjournaler och en tystnadskultur där ingen vet, hört eller sett något om det uppenbara som t.ex. ett positivt dopingprov visar. Samtidigt kan jag förstå varför en del faller för frestelsen.

Hur många hästar tränar ett proffs?
Berättade om Ville Karhulahti igår. Det går bra för honom som ny tränare. ST:s statstik berättar annars om att vi förra året för första gången på länge underskred 8 000 proffstränade hästar. När systemen lästes av den 15:e Oktober 2017 fanns det 7 914 A-tränade hästar. Antalet trnare med A-licens uppgick till 398. Lite slarvigt överslagsräknat har varje A-tränare då c:a 20 hästar att träna.

Men några är ju catchdrivers, och tränar inga hästar. Helt sant, något dussin tränare kör endast, och har därför inga eller bara någon enstaka häst i sin träning. Men det ökar inte på de andras kvot ens med en häst per skalle. Istället finns det en del riktigt stora tränare som har massor av hästar. Våra 20 största tränare snittar på c:a 100 hästar i träning. De gör att resterande tränare, som inte är stora och som inte är catchdrivers, snittar på runt 16-17 hästar/skalle.

När man sedan pratar med tränare säger många att det är svårt att få någon vidare lönsamhet på rörelsen och kunna ta ut en vettig lön förrän man har runt 50 hästar i träning. Har man haft hårt arbetande föräldrar som överlåter en betald gård till dig för att du är enda barnet så kanske du lever bra med 40 hästar i träning. Har man sedan en sambo eller äkta hälft som är fena på bokföring och kan ordna dina papper plus fyra passhästar oavlönat, så går det med några färre.

Enstaka år kan man kanske klara sig bra med färre hästar, om de man har i stallet gör bra ifrån sig. Men så kommer generationsskiftet, eller ett par skador, eller kanske bara lite ”skit” som går runt i stallet en säsong.

Jag tror inte att man skall vara överdrivet naiv i den här frågan. Vet man med sig att man har ett närmast omöjligt ekonomiskt scenario inom sin sport, så måste man vara beredd på att det tas genvägar för att spara pengar.

2 tankar på “Korta notiser per den 6:e September 2018”

  1. Travsporten var tänkt att ha ett täcknngsbidrag på 40% genom spelet på atg från1973, så var fallet till 80talet , numera är TB 22% . Detta trots rejält höjd spelomsättning samt förre starthästar !
    Att det tas genvägar , mediteras märkligt och att flera tränare är ointresserade av transparens är förklarligt men ingen ursäkt !

  2. Finns fler än en deal mellan hästägare o tränare. Många mörka pengar inom tränargebitet. Liksom inom många andra områden. Skulle allt vara vitt inom just travet Hur stort skulle det då vara??

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.