Korta notiser per den 6:e Oktober

Aftonbladet, som varje år får betalt ett antal miljoner av ATG för att skriva om travet, publicerade igår en intervju med ATG:s VD Hans Skarplöth. Där slirade han lite på målet med pokalåret genom att säga att överenskommelsen gäller 300 sportmiljoner 2018, men att det sedan inte finns något sagt. Ambitionen är dock att det skall vara nivåhöjande.

Löften som blir till målsättningar, som blir till ambitioner, som betyder att man skall jobba för det. Jag tror Johan och Hasse får börja berätta tillsammans vad de egentligen tillsammans kan lova och inte lova.

Nelle Pride, hästen som diskades efter att några dagar före en seger ha deltagit i ett gatutrav i Hudiksvall, har fått upprättelse. ST betalar ut förstapriset på 30.000kr och ändrar reglementet för att slippa fler sådana här historier. Bra gjort.

Ingvarsson & Persson diskuterade nya priser igår. Med risk för att hästgalan blir evighetslång så vill jag ändå föreslå några priser för yrkeskunnande och att ta nya vägar.

  • Årets chef tycker jag borde kunna föräras någon som gjort något bra för sin personal. Mest skrivs det ju om dåliga exempel, men att lyfta fram bra personalpolitik inom travet ser jag mycket positivt med.
  • Årets kundbemötande är något annat som borde lyftas fram, och som är viktigt för många hästägare. De kan vittna om hur det skiljer sig betydligt mellan olika tränare i hur man blir bemött, och att lyfta fram goda exempel för andra att lära av kan bli positivt.
  • Årets veterinär till en veterinär som utvecklat nya metoder med bra resultat, som fått ordning på en strulande häst genom att tänka utanför boxen eller som visat sig vara väldigt skicklig och träffar rätt med diagnos och behandling oftare än andra.
  • Årets funktionär till någon av alla de trotjänare som ser till att det blir travtävlingar. Det finns startpersonal som inte missat en tävlingsdag på 20 år utan troget stått varje gång och kontrollerat volten eller suttit i startbilen. Någon sådan borde väl varje år kunna få lyfta en liten pokal, ett diplom och en blomsterkvast?
  • Årets träningsmetod tror jag också borde lyftas fram. Tränare som berättar om vad de gjort och hur det fallit bra ut för andra, höjer vår sport.
  • Årets publik borde också lyftas fram. Banorna får tävla genom att berätta om något de har gjort för att locka mer publik, och hur bra det blev.

Som sagt, det blir en lite längre gala, men egentligen ser jag inga problem med att duktiga människor lyfts fram och upp i rampljuset.

SHL-klubbarnas ekonomi är ibland rätt skör, för att använda en rätt grov omskrivning. I jakten på framgång handlar det om att nyttja varenda krona som finns. Men tydligen tyckte SHL-klubbarna att de hade råd att vara utan Svenska Spels pengar för sin ungdomsverksamhet. Historien som Patrick Sjöö rullat upp i sin blogg på Travronden är märklig.

Tyvärr inga pengar för gårdagens hjälte, Tennis.

Dagens hjälte är Sir Chic, en nioårig valack. Han gör ikväll sin 90:e start sedan debuten som treåring och jagar där sin 11:e seger. Han har hela karriären tränats av Jörgen Nordquist och tillsammans har de fått ihop drygt 600.000kr på hästens konto. Några gånger har man försökt på rikstoton, men där har framgångarna varit begränsade. Istället är det genom idogt tävlande på hemmabanan Färjestad och dess närliggande grannar som man uppnått detta.

I V5-5 på Örebro ikväll är det dags igen, och även om motståndet inte ser avskräckande ut så kunde kanske formen hos Sir Chic vara bättre. Får nog inrikta sig att ta en slant i alla fall.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.