Korta notiser per den 6:e Oktober 2018

Drivningsböter i tvååringslopp
Tvååringar tävlar vi ju med i Sverige. Det är väl inget fel med det, är de tidiga är det ju bara bra om de lär sig rutinerna. Tjänar hästarna några kronor är det en bonus. Som spelobjekt är de helt iskalla för mig. Det är som att börja spela på TV-pucken eller U17-lag i fotboll. Igår var det ett sådant lopp med 5 hästar på Örebro. Prispengarna var högre än spelomsättningen i loppet, och då var det ändå ”bara” 30 i förstapris. I ett sådant lopp lyckas två kuskar dra på sig böter för att ha använt körspöt för mycket. Ettan och tvåan i mål. Bägge hästarna rekordsänkte ordentligt, och gjorde vad de kunde.

Om det nu är för stort att börja diska för drivningar i alla lopp, så kanske vi ändå skall börja med tvååringsloppen? Vi behöver inte ens ha spel dit, för det gör varken till eller från med den omsättningen. Jag tycker det är stötande att man med körspöt kan driva en tvåårig häst mer än reglementet tillåter och tjäna pengar på det. Det är en del av svensk travsport som vi inte behöver.

Låga utdelningar och usla villkor
V65:s rykte om att vara ett förträffligt spel där det sällan blir jackpot har fått sig en törn denna vecka. I tisdags blev det jackpot på Jägersro, igår på Kalmar. När det blir jackpot på V65 går 32,5% av potten ut till spelarna. 35% är vanliga spelavdraget, och 32,5% går till jackpotten.

Utdelningarna speglar loppen. Det är på pappret ojämna lopp, och det kostar inte så mycket att täcka dem som har chans. Skulle det skrälla så faller alla ifrån. Man MÅSTE ta itu med att det är halvtomma lopp och att i princip vem som helst kommer med.

Dagens alternativ till V75
Idag är det ju V75 på Skellefteå, och jag står min vana trogen över så länge det här jackpotskojeriet håller på. Hittills har det varit en bra affär.

Lotto med joker och drömvinsten har blivit Svenska Spels bidrag till de verkliga högvinsterna. 25 gånger på 13 år har den fallit ut, och gett en vinnare belopp från knappt 60 miljoner upp till drygt 237 miljoner. Ändå är det få spel som ger så många vinster på ett par tior som det i regel blir om man har 4 rätt. Av insatserna är det 45% som återbetalas till spelarna.

Det är inte mycket, men en fördel är att när som helst kan man bli väldigt rik, det är inga särskilda jackpotveckor när det gäller drömvinsten. Att få 7 rätt är inte så sannolikt, men när man har 7 rätt så får man bra betalt med miljonutdelning.

Lotto är helt slumpbaserat. Jag minns när Lotto lanserades 1980. Då hade Aftonbladet en person som satt och skrev en spalt varje vecka om Lotto. Veckans rad analyserades och fördes in i en noggrann statistik över varje nummers frekvens. Naturligtvis också med fördelningen av udda och jämna nummer, eller nummer som var intill en kant på spelplanen (19 nummer) och dem som var ”innernummer” (16 nummer). Det fanns statistik över tilläggsnummer och resonemang om hur man skulle skapa vinnande rader.

Mannen som skrev det där var ganska skärpt på matematik, och måste ha skrattat gott varje gång han fakturerade Aftonbladet för sina alster.

Slumpen inom Lotto och Joker gör att man slipper vilseledande utrustningsinfo, intervjuer där det mörkas, startgalopper, kuskar som väljer femte invändigt med storfavoriten och 13 tokpressar aldrig på 28 så det går 1.08 första 1000.

Man kan köpa färdiga spel som slumpats fram, eller så kan man fylla i sina turnummer. Många familjer skapar rader med sina födelsedatum, bröllopsdag, gatunumret där de bor och vad man nu hittar på. 3, 13, 14, 15, 21, 22, 29 är våran familjs rad. Om det är rätt rad idag, så vet ni vem som vunnit. Får vi dessutom två rätt på Joker så faller drömvinsten på runt 102 miljoner ut.

1 tanke på “Korta notiser per den 6:e Oktober 2018”

  1. Så här 38 år och ganska många lottodragningar senare så är det ju faktiskt några nummer som utmärker sig och som dragits oftare än de andra men om 38 år till så har det kanske jämna ut sig.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.