Korta notiser per den 6:e November 2018

Statistik
När man gör statistik är det viktigt att man försöker hålla isär olika saker, och bara mäter sådant som är ganska lika. Problemet är alltid att hitta tillräckligt stort underlag för att inte felmarginalen i statistiken skall vara större än de samband man hittat. Annars mäter man mest slumpvariation. På V75 är det ganska bekvämt med ett stort antal lopp med likadan proposition vecka efter vecka i form av de olika klasserna och divisionerna man delat in hästarna i. Tilläggsgränserna är samma, det är plats för lika många startande etc. Så ser t.ex. inte V86 ut, där är det mycket mer flytande gränser mellan loppen, och för den som vill föra statistik över det hela får försöka dela in det något så när i kategorier som ligger ganska nära varandra.

Med det sagt vill jag komma till lördagens omgång. Där har ATG valt att göra den extrem genom att ha hela tre femtonhästarslopp på kupongen, och det är verkligen inte vanligt förekommande på V75. Att det sedan är ovanliga propositioner gör det verkligen svårt. Det handlar om första avdelningen, högst 375kkr, tillägg vid 125kkr. Det handlar om andra avdelningen som är ett lärlingslopp med dubbla tillägg. Det handlar om fjärde avdelningen som är ett fyraåringslopp för ston, högst 450kkr, tillägg vid 150kkr. Sådana lopp körs det så klart en del av i Sverige per år, men få med så här hög prissumma som ändå lockat många hästar med höga startpoäng. Och få av dem kommer bli så genomanalyserade som de här, tack vare den stora jackpotten. Det är svårt att komma dragandes med hur många favoriter som brukar vinna en V75-omgång när förutsättningarna ser så radikalt annorlunda ut.

Det jag däremot vet är att när det blir höga utdelningar så finns det en del faktorer som är ofta förekommande. Den mest vanliga är att det är amatörtränade hästar som vinner en eller ett par avdelningar. Gärna med en proffskusk i vagnen, som inte behöver vara någon av de mest framgångsrika. Det är väldigt sällan betaltjänsterna haussar upp en sån häst, om den inte visat förr att den kan vinna på V75. Det är ganska glest med intervjuer i media, och tränaren själv har inte alltid så bra koll på om den skall räcka till mot stortränarnas hästar.

Ett par hästar med lite byngliga spår är också melodin för en svår rad. Letar man favoritfall är en omstart en bra katalysator för att så skall ske.

Norskt experiment
I Norge skall man under resten av året göra ett försök i ett lopp per dag utan föregående samling i defileringsvolt med efterföljande defilering. Krav på provstart finns dock. Jag tycker det kan vara ett bra försök för att se om det går att kapa bort moment som inte längre tillför något i de flesta loppen. Jag har dock gärna kvar defilering och presentation i större lopp.

Danska lunchtrav
När svenska tränare slipper lunchtravet på måndagar så har det passats vidare till Danmark som kommer köra på måndagsluncherna under den kalla årstiden. Fem lopp, fyra med 10 000DKK och ett lopp med 7 500DKK i förstapris. I Danmark har man också beslutat sig för att korta av sina tävlingsdagar till nästa år. Istället för 10-11 lopp vanliga tävlingsdagar skall man köra 8 lopp.

Brunte 2026
Det där är två viktiga punkter om man vill kunna anpassa sporten till ett mer publikvänligt format. Då är tiden och intensiteten avgörande. Det är något att tänka på också när man bygger nya banor, som Jägersro eller Örebro. Det bör vara smidigt att ta sig från stallet och ut till banan, och lika smidigt att ta sig av banan. Det behöver finnas ett effektivt flöde så att det inte tar fyra minuter från målgång till dess man gör segerintervju etc. Med en massa detaljer på plats är jag övertygad om att i nästa manifest eller framtidsvision, ”Brunte 2026” eller vad den kan heta, så är det fullt möjligt att klara av tävlingsmomentet under tävlingsdagar på två timmar.

November
Annars är November sig likt. Bazire vinner lopp på Vincennes, svenskar köper dyra hästar på auktion i USA och här hemma är det plus fem grader, dimma och lätt regn. Men nu kan man se fram emot Stefan och Johan på Bollnästravet den 21:a November. Det vore ju en fin passning till storbanorna om det var fler på det evenemanget än vad Solvalla och Jägersro denna kväll förmår dra till sitt expresstrav.

För övrigt anser jag att V75 bör starta 14:30

 

14:30

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.