Korta notiser per den 6:e Juni 2018

Månadens häst
Månadens häst för Maj månad har utsetts på Halmstad. Copenhagen Cup-vinnaren Cyber Lane hade inte en chans, inte heller Finlandia Ajo-vinnaren Pastore Bob. Vinnare blev istället Elitloppsvinnaren Ringostarr Treb. I mitt idoga läsande av banprogram har jag sett många ”Månadens häst” utses, med betydigt mer vardagliga prestationer än detta som grund.

En ny stor travdag?
Sveriges nationaldag idag, och jag funderar lite på vad man skulle kunna göra med den i travsammanhang. Vad sägs om en amatördag på t.ex. Lindesberg som ligger något så när mitt i Travsverige. Där har man ”Sverigeloppet” med en amatörtränad och amatörkörd varmblodig häst från varje bana, totalt 24 hästar. Två heat, de sex bästa till final som körs senare samma dag, 250 000kr till vinnarem. Propp med max 400 000kr i startprissumma vid uttagningsloppen.

Likadant med kallblod, men där blir det final direkt med representanter från 12 banor. Och för att göra dagen komplett så blir det dessutom ett ”rikschampionat” med den segerrikaste amatören från 24 banor förra året, som kör vardera två heat på lottade hästar. De 12 med mest poäng kör finalen. Bra prispengar och hederspriser.

Då har vi 11 lopp i ett nationalsdagstrav med amatörsporten i fokus.

Wildcards
David Zimmer på Bodentravet har lyssnat av debatten om wildcards ordentligt och delade ut sina redan igår till Norrbottens stora pris nästa lördag. Hemmahästen Makethemark och Dante Boko från stall Kolgjini. Troligen med Adrian som styr, hans avstängning är ju snart över och från den 13:e Juni kan han börja köra igen.

Jag tycker det här är oerhört mycket mer smidigt hanterat än det sätt som Östersundstravet löste det hela på.

Jackpot och V6
Igår var det jackpott på V64. 8,8Mkr omsattes, varav 3,1 miljoner var omsatt som endast V6. I potten för sex rätt, där alla extrapengarna låg, fanns det därmed 5,7 miljoner rader från V64-spelarna och 7,8 miljoner rader från V6-spelarna.  Runt 33,75öre per rad fanns i potten att dela ut, det är ungefär 15% spelavdrag. Två rätta system fanns, bägge så klart med V6-spel, och de var inlämnade i Norge och Finland. Så här ser det ofta ut när det är jackpott på V64. Nästan hela omsättningsökningen kommer från utlandet och mer eller mindre professionella spelare där. De spelar V6 och tar potten.

Vad svenska spelare måste lära sig är att när det är jackpot så spelar man V6. Spela gärna tillsammans med andra i ett andelssystem (lätt att göra via ATG.se) så kan man få ihop ett ganska slagkraftigt system.

ATG & Kambi
ATG och Kambi håller på och förhandla om ett avtal där ATG kommer köpa in Kambis tjänster för att kunna erbjuda sina kunder fasta odds på sport, och kanske även andra evenemang, precis som Svenska spels produkt Oddset. Jag är inte det minsta förvånad över att man gör så. På dagens spelmarknad är det väldigt dyrt att hitta egna oddssättare på alla marknader man förväntas täcka. Och det är kanske ännu mer dyrt hamna lite fel med oddsen. Spelarna är snabba på att nyttja odds som ligger fel.

Jag är mer förvånad över att ST sagt OK till ATG att ha odds på andra spel än hästsport. Det kommer betyda att fokus flyttas från travet till andra sporter hos ATG. Stora evenemang kommer kännas ännu mer på omsättningen till travet. På sikt får man också problem att propagera för marknadsersättning till hästsporten. Det är väl magstarkt att tro att hästsportens spelbolag skulle kunna tjäna pengar på svenska fotbollsmatcher, utan att betala en krona i ersättning till dem, samtidigt som alla skall betala pengar till hästsporten när man ordnar spel på hästar.

Gav det rätt betalt?
V4 Australien
Förväntat antal rätta rader: 29
Antal rätta rader: 28

V4 Solänget
Förväntat antal rätta rader: 343
Antal rätta rader: 524

V5 Bornholm
Förväntat antal rätta rader: 5
Antal rätta rader: 5

V5 Örebro
Förväntat antal rätta rader: 2
Antal rätta rader: 1

V64 Jägersro
(3 139 499kr hade spelats som ”Endast V6”)
Förväntat antal rätta rader: 1
Antal rätta rader: 5
Utan jackpott hade 6 rätt gett c:a 650 000kr

V4 Vincennes
Förväntat antal rätta rader: 9
Antal rätta rader: 7

1 tanke på “Korta notiser per den 6:e Juni 2018”

  1. Franska PMU har ordnat sportspel sedan 2010. Det står för två procent av intäkterna (oklart till vilka kostnader). Idéen att hästsporten ska försörja sig på att ordna spel på fotboll känns inte upplyftande. ATG:s uppgift är att dra spelare till bolagets hästspelspooler och att värna principen att tävlingsarrangören får betalt för sina tjänster.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.