Korta notiser per den 6:e Januari 2019

Fel nummertecken
Stefan Melander, allas vår Tarzan, uppmärksammade igår oss om något skevt i sporten. I Bergsåkers andra lopp igår hade Mathias Andersson fått 1 500kr i böter för fel nummertecken. I samma lopp hade Per Linderoth fått 1 000kr i böter för snäv körning.

Det får illustrera tillståndet i vår nation, som ST är en del av. Det är säkert hemskt besvärligt för någon funktionär som måste påpeka att nummertecknen är fel, det blir fel för TV-producenten som kanske lägger upp värmningsbilder fel, men jag ser inte att det är gjort med vett och vilje. Det har inte riskerat att skada någon, vare sig människa eller häst. Ingen har fått sitt lopp förstört i en galopp, förlorat prispengar och rest förgäves. 

För rättvisans skull skall påpekas att Per Linderoth körde snävt genom att ge sent svar i tredjespår. Den häst han körde snävt emot klev då ut i fjärdespår, rundade fältet och seglade ifrån till en överlägsen seger i sin första start med jänkarvagn. Det är dock sannerligen inte alla trängda hästar som gör så.

Någon framtida utbildning för travets potentater kanske ändå borde kunna ta upp det här med signalvärde.

Hård matchning
Det blir ofta diskussion när Micael Broberg startar sina hästar. Han startar dem gärna ofta, och eftersom han har ett par i högsta klassen får han ofta möta hårt motstånd. Idag är det inte så vanligt med så intensivt tävlande, men det är inte mer än några decennier sedan som man såg i stort sett samma hästar tävla vecka efter vecka mot varandra. Hallon Brunn gjorde t.ex. 283 starter. Star of Utah gjorde 198 starter och Emir Bermon mäktade med 164 starter. Och den med lite kortare minne kanske ändå minns Kari Lähdekorpis framfarter som tränare. Han kom inte upp i över 2000 starter om året genom att låta hästarna stå i stallet och vila sig.

Jag tycker Brobergs hästar ser ut att må bra. De är inte halta, de travar korrekt och de gör inte en dålig prestation utifrån sitt kunnande oftare än de stora tränarnas hästar. Förra året travade hans hästar in i snitt 10 900kr/start, det är siffror som många publika proffstränare har svårt att nå.

Lördagsstämning?
Sociala medier på lördagseftermiddagar är för övrigt en rätt trist miljö, särskilt om man följer mest trav och andra spelintresserade. Många som spelar har väldigt svårt att acceptera att de inte vann. Grova anklagelser och hårda personangrepp är vanliga på lördagseftermiddagarna. Jag har börjat stänga av Twitter och Facebook då, det är helt enkelt inte roligt att läsa eländet.

Kanske skulle de som skriker allra värst fundera på att signa upp sig för en spelpaus på några månader? Få lite tid att finna andra perspektiv i tillvaron än att vräka ur sig på ett sätt som till och med en full 17-åring tycker är väl grovt. Lära sig att spel är något som skall vara roligt, inte någon slags kamp i stil med ”segra eller dö”.

Sport idag
Idag är det söndag. Travet bjuder på lunchtrav från Romme och GS75 från Umåker.

Inom vintersporten så har herrarna slalomtävling i Zagreb, och i Tour de Ski är det dags för finalen i mördarbacken.

Den engelska fotbollen har mer FA-cup på programmet idag, flera Premier League-klubbar skall möta lag från lägre divisioner.

I den spanska La Liga spelar Barcelona och Real Madrid varsin match, och den spännande Sevilla – Athletico Madrid skall avgöras.

Asiatiska mästerskapen rullar vidare, det blir lite bandy för dem som gillar det, och så NHL förstås. Basket och innebandy i högsta serierna pockar också på uppmärksamhet.

Får man kanske fresta med riktigt bra odds hos Bethard?

1 tanke på “Korta notiser per den 6:e Januari 2019”

  1. En av mina favorithästar genom tiderna var den järnhårde hingsten Inbo Speed, som härjade på de mellansvenska banorna i slutet av 70- och fram till mitten av 80-talet. Han mötte väl inte alltid det hårdaste motståndet, men fick i alla fall på sina 378 starter ihop 1,19 miljoner med raden 46-72-63. Jag såg honom ofta eftersom jag åkte mycket på trav till mina närmaste banor som ofta var desamma han startade på. En riktig tanks med fantastisk utstrålning, man ser lite på bilden här, med Jim Frick i vagnen: https://traverik.se/gallery/index.php/Trav/Varmblod/Inbo-Speed
    Tyvärr blev han en flopp i aveln. https://www.travsport.se/hast/visa/72471/harstamning?source=S

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.