Korta notiser per den 6:e December 2018

Bonus efter årsskiftet
En av de första sakerna för spelmyndigheten att reda ut efter årsskiftet är definitionen av en bonus. Enligt lagen får man bara ge en bonus i samband med att man registrerar sig som kund första gången, men som spelare har man ju vant sig vid att få en rad fantasifulla erbjudanden var och varannan dag. Hur är det t.ex. med alla dessa ”korkade odds” där man kan få ett alldeles för högt odds, men som regel bara får spela en symbolisk slant som en 50-lapp eller så? (Det är troligen att betrakta som en bonus om man läser det ganska knapphändiga som Lotteriinspektionen har publicerat i frågan). Hur är det med lojalitetsprogram där den som spelat x dagar i följd får något? (Det är troligen också en bonus). Är det bara bonusar med mer eller mindre omöjliga villkor som förbjuds, att faktiskt ge bort 200kr till den som sätter in 1000kr på sitt konto, kan det vara olagligt? (Om det erbjuds generellt till alla är det nog inte en bonus). Får jag ge bort en fribiljett till en travbana till kunder som spelar på trav, eller är det en bonus? (Man får troligen i sådana fall ha en tävling av något slag och lotta ut dem snarare än att ge det till spelare som gör si eller så).

Sådant sitter rätt många och funderar över i världen just nu, och att försöka läsa sig till vad som gäller är svårt. ” Lotteriinspektionen har inte tagit fram någon vägledning eller allmänna råd angående tolkningen av bestämmelserna om bonus och ger inte några förhandsbesked. Frågorna kommer att hanteras inom ramen för myndighetens tillsyn.” Det betyder i korthet att man får använda sitt eget huvud, men att LI förbehåller sig rätten att bestraffa ett företag som inte tänkt på samma sätt som de avser att tänka.

Däremot får alla bolag ge alla sina kunder ett ”introduktionserbjudande”, vare sig de redan är registrerade hos det bolaget eller ej. Vi kan väl räkna med att mailkorgen och SMS-lådan fylls på av spelbolagens marknadsföring de första dagarna i Januari.

Något som skiljer svensk lagstiftning från den maltesiska är kraven på att varje spelare skall vara ”känd” redan innan den första spelkronan omsätts, en konsekvens av vårt centrala avstängningssystem. Det här betyder att man kan vara lite kreativ och faktiskt låta kunderna registrera sig bara genom BankID och sedan inte behöva fylla i mer om de inte vill. Namn och adress kan man hämta från SPAR om man vill få sitt kundregister att se lite roligare ut, men vill kunden inte ange sin mail eller telefon är det helt OK. Det kommer så mycket skräp i mailen och som SMS att jag själv är rätt fundersam på att dela med mig av sådana saker numera. Men BankID är fullt tillräckligt som kontologin, och den enda information man behöver dela med sig av.

Snabba utbetalningar ser jag som närmast ett hygienkrav i Sverige. Jag tror ärligt talat att de som tänker ta mer än en timme på sig att betala ut pengar upp till rimliga belopp kommer att få det jobbigt på marknaden.

Ett gemensamt erbjudande på travbanorna?
Vare sig vi vill det eller inte så är människan ett vanedjur. I vår DNA finns erfarenheten att om vi håller oss till sådant vi känner igen, så har vi störst chans att överleva. Om vi skall prova något nytt så skall det introduceras av någon vi litar på. En del kanske förnekar att de själva är så, men de har fel. Vi har alla våra favoriter på McDonalds, Burger King, Sibylla och Max. Vi har vår favoritost som vi brukar köpa, favoritsnuset, favoritbrödet, märke på ketchupen och när vi köper potatis är vi antingen ”King Edward-typen” eller ”Bintje-typen”.

Därför vore det kanske inte så dumt om travbanorna skapade någon form av gemensam identifikationsmarkör för i alla fall en del av sitt matutbud? Det kanske skall finnas en ”Sibylla-hörna” på alla travbanor med deras menyer. Det skulle vara ett ganska stort lyft i förhållande till vad många banor idag erbjuder i form av snabbmat. Och alla känner igen det. Och har man en deal med ett lokalt Sibyllakök behöver man inte oroa sig för att det blir över eller inte räcker, det finns en kanal som kan reglera det där, som säljer samma saker på reguljär daglig basis. Eller så kan man skapa något helt eget om man känner för det. Kanske är det vad som behövs för att man skall kunna få till en á la carte på restaurangerna? Idag blir det ju som regel bara vad köket bestämt att man skall laga idag, ibland finns två alternativ att välja mellan. Det är inte så attraktivt för vanemänniskor, som vi ju alla är.

Ingen spelreklam i TV
Brittiska spelbolag slutar nu att göra reklam i TV under idrottsevenemang, endast hästkapplöpningarna är undantagna. Det är en frivillig överenskommelse, tecknad under galgen då debatten om spelreklamens vara eller icke vara gått hög i Storbritannien. Sanningen är kanske den att den massiva marknadsföringen från mängder av spelbolag runt all sport trissat upp priserna men bidrar inte med så mycket då konsumenterna har svårt att se något unikt i att ALLA precis HELA TIDEN påstår sig vara BÄST.

Trist om matchfixning
Har inför bloggens publicerande inväntat domen i matchfixningsmålet som avkunnades nu på förmiddagen. Den friade de åtalade eftersom annan bevisning än att ord som står mot ord enligt rätten saknas. Den som blir utsatt för påtryckningar står därmed helt ensam mot förbrytare helt utan skrupler, med endast en handlingsförlamad rättsstat att vända sig till. Skall det fram bevis måste i praktiken mötet med banditerna filmas med tydligt ljud, eller så kan man möjligen precis före matchstart när spelbolagen redan upptäckt vad som är på gång berätta och stoppa matchen, med risk för de repressalier banditerna då utsätter dig för. För att inte tala om hur ens klubb skadas när tiotusentals fans redan är på plats, eller på väg.

Att påstå att det här inte finns även inom travet är väldigt naivt. Det finns rätt mycket pengar där att tjäna, och alla tränare vill kunna ha en slant att spendera på unghästauktioner, en ny bil eller kanske en semesterresa. Nu har en modig person inom fotbollen angett dem, bevisen var i mina ögon så bra man kan begära, men ändå är den friande domen där. Ingen mer aktiv i en sport, fotboll, tennis, trav eller något annat, kommer att göra sig till offer och måltavla för att försöka få stopp på det här nu. Det är över hövan naivt att tro på det.

För övrigt anser jag att V75 bör starta 14:30

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.