Korta notiser per den 6:e Augusti 2018

Monté
I lördags kväll körde Bergsåker sin montédag. Spelet till loppen var allt annat än en framgång, och det har naturligtvis fått en del dysterkvistar att finna det för gott att lägga ned montén som företeelse i Sverige.

Det tycker inte jag. Monté har visat sig vara en bra form att tävla i för flera hästar och det har gett en zon för främst tjejer där de fåt etablera sig i travsporten. Att få med bägge könen i en mansdominerad sport gör den större. I en sport som främst utövas av män finns det i Sverige en potential om 5 miljoner invånare, hälften av befolkningen. Om det blir en sport där kön inte spelar någon roll finns det en potential om 10 miljoner invånare som kan intressera sig för vår sport. De hästar som tävlar i monté blir ärligt talat inte roligare att titta på om de har en vagn bakom sig, och som läget ser ut just nu så finns det inga andra hästar som väntar på att få tävla.

Hästbristen är ganska påtalig, och det är inte många lopp varje vecka där 500 startpoäng inte räcker till. Även om det under sommaren varit ganska välfyllt i anmälningslistorna så dyker det upp en hel del lopp där det hade rymts fler hästar, och det är många med relativt låga poäng som kommer med. Om hästar inte fick en andra chans att tävla i monté hade vi behövt skära ned tävlingsprogrammet med de loppen (eller lockat hit utländska hästar, aktiva och hästägare att tävla här).

Under 2017 gick precis strax under 3% av prispengarna till montén i Sverige, 22,7Mkr. Och det är garanterat inga pengar som hästägarna kan lägga på hög, utan de har räkningar att betala för sin häst de också. Slår man ut det blir det 5 400kr/startande montéhäst i prispengar, vilket skall jämföras med c:a 8 000kr/startande häst i stort. Montén tävlar vanligen om små prispengar.

100 000kr om dagen
Vill man ha en annan jämförelse kan man i ATG:s årsredovisning för 2017 finna att de tjänade 39,9Mkr på oinlösta vinster från spel som gjorts hos ombuden eller på banan. Nästan dubbelt upp mot monténs prispengar.

39,9Mkr är mycket pengar, och det är lite förvånande att konsumentverket och lotteriinspektionen inte är på ATG mer om dessa pengar. Kunder som tappar spelkvittot, glömmer det eller inte förstår att de har vunnit. Mer än 100 000kr om dagen, året om, år efter år som tas från en ganska liten och grupp spelare som inte spelar via internet. Inget annat företag i Sverige skulle tillåtas att tjäna 100 000kr om dagen på okunniga konsumenter utan att tidningar och media skulle vara fulla av små förnumstiga artiklar om hur man skall undvika ”skojeriet”, undvika att bli ”lurad” eller välja rätt i ”djungeln”.

Vår flugförsedda minister Shekarabi talar ofta om att man med spellicenser nu kan skydda konsumenter mycket mer, men man har sannerligen inte ansträngt sig att hålla efter den frågan hittills. Staten har ju ändå majoriteten av styrelseplatserna i ATG för att bevaka just sådana frågor. Och med den siffran i ryggen så förstår jag ATG:s motstånd och försök att få undantag i lagstiftningen för att alla spelare skall vara registrerade.

Nya tävlingsdagar
Om nu inte monté en hel dag fungerar spelmässigt, vad skall man göra då? Jag tycker det är viktigt att man ett sådant här år, pokalåret, försöker prova att göra något med alla tävlingsdagar som avverkas bortanför de stora spelformerna. Det finns en hel del sådana dagar som inte lockar publik, som har blygsamt spel och en rätt så slätstruken sport. Travet har ingenting att förlora på att försöka hitta nycklar att piffa till dessa dagar, tvärtom. Och ja, man måste få misslyckas på vägen också. Inte ens Einstein räknade ut allt rätt på första försöket.

Något jag tycker att många banor och ATG är dåliga på att ta vara på är årsfinalerna då championat och mästare skall koras. 33 tävlingsdagar som skulle kunna lyftas fram, eller planeras om. Sedan har ju banorna sina restauranger, men förutom julbord och någon pliktskyldig ”grillnatt” är det inte så mycket som handlar om mat på banorna. Jag saknar temakvällar där mat och dryck står i fokus. Skapa ett litet kök mitt i restaurangen som många ser och låt en kock berätta och visa hur man lagar just den maten som ligger på deras tallrikar i pauserna mellan loppen. Ordna ”skördefest”, ”skaldjurskväll”, ”viltköttets dag”, ”primörmåndag”, ”det-här-har-du-aldrig-ätit-förr-kväll”, ”sopp-lunch”, ”chilifruktens dag” och vad man nu kan hitta på.

Något annat som jag tror man gärna ser mer av är koncept typ ”Sverigeloppet” där man runt om i landet kvalar in till en final på Solvalla. Kan ju rent av köras årstidsvis så det blir fyra finaler om året, ”Sverigetravet Sommar”, ”Sverigetravet Höst” osv. Gör man vettiga klassindelningar så att många kan vara med och kanske skiljer på varmblod, kallblod, proffstränat, amatörtränat (och kört), lärlingar och monté så har man fått ihop en bra stomme till tävlingsdag att köra. Man kan för all del lägga till unghästar också så har man en hel tävlingsdag. Leker med tanken att man kör försöken med max 275 000kr i alla klasser. 40 000kr i förstapris. 80 000kr i finalen. Inte konkurrera med V75, men ge lite vettiga prispengar till dem som ”fastnat” i en låg klass. Ge många chansen att få resa till Solvalla och visa upp sig, träffa några potentater från ST och ATG, lära känna människor från hela landet.

Större än man tror
Hans G Lindskog har varit konferencier på banorna under sommartravet. Jag tycker att han gjort det bra, man vet vad man får med Hans G i vinnarcirkeln. Det är tryggt, professionellt och utan överraskningar. Han har inte minst för sin roll inom trav-TV trampat runt på de flesta stallbackar, skakat hand med många, intervjuat dem och skaffar sig ett socialt kontaktnät utöver vad de flesta har. Ändå har han denna sommar fått träffa nya människor som han aldrig förr träffat, efter att de vunnit det stora flaggskeppsspelet V75. Man brukar tala om att travet är en ganska liten värld, men den är också större än man tror många gånger. Trav på många banor, på många nivåer, för många människor. Det är ett värde travsporten måste slå vakt om.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.