Korta notiser per den 6:e April 2018

Gårdagens sportsliga höjdare utser vi Malin Friman till. Fyra uppsittningar gav tre segrar på Gävle. De tre segrarna som alla låg inom V5 var spelade till 16%, 9% och 1%, så det var sannerligen inget givet scenario på förhand.

Programmet ”Vad tycker du om trav?” med Per Skoglund och Erik Adielsson gillas av många. Av mig med. Det direktsänds på Youtube varje vecka när de har tid över i sina scheman. Man hittar deras sändningar här på Youtube

Spellagstiftningen
Annars handlade det mesta igår om den nya spellagstiftningen. Regeringen lade fram propositionen om ny spellagstiftning som är tänkt att träda i kraft den 1:a Januari 2019.

Det var inte så mycket nytt under solen. Skattesatsen bestäms till 18% av spelnettot. Utöver det skall spelbolagen betala bolagsskatt på vinsten. Det blir förbjudet med bonusar utöver ett första nykundserbjudande. Riktiga casinon och spelautomater har staten fortfarande monopol på, föreningarna får behålla sina lotterier och bingo, medan nätspelet licensieras. Alla spelare skall vara registrerade. Central avstängning för spelare som fått nog, och hårda tag mot dem som erbjuder spel utan licens.

Marknadsavgift för spel på hästar
Frågan om hästsportens finansiering hänger lite i luften ännu. Man har inte satt ned foten rörande en eventuell marknadsavgift för spel på hästar. Det skall utredas separat. Jag är inte det minsta avundsjuk på den utredare som får det där på sitt bord, för det finns några stora stenar man behöver lyfta på.

1: För hästsporten är det naturligtvis tryggt med en marknadsavgift. Danmark har infört en sådan om 8% vilket är avsevärt mer än Svensk Travsport pratat om tidigare, där de sagt 5,6%.

2: På sikt är det dock förödande om spelbolagen känner att spel på hästar är en dålig affär för dem. Då kommer man lägga stora resurser på att försöka flytta de hästspelande kunderna till andra spelformer där de tjänar mer pengar. En för hög avgift kommer därför inte att vara bra för travet på lång sikt.

3: Spelbolag kan nog tänka sig att betala en summa för att få tillgång till bilder, sportdata, utrustningsinfo etc. Men det hänger också på vilket inflytande man har på tävlingsprogrammet. Idag är allt optimerat enligt ATG:s önskemål, men sporten måste ta tillbaka beslutanderätten över hur tävlingarna ser ut för att kunna optimera för egen maximal vinning.

Frågor och svar

Vem är vinnare i den här lagstiftningen?

Staten är primär vinnare som säkrar skatteintäkter och i förlängningen erbjuder sin spelindustri att flytta hem från Malta. Däremot är inte frågan om hästsportens finansiering klar ännu, och jag tror att många mindre spelbolag får svårt att anpassa sig till den svenska lagstiftningens krav från dag 1.

Alla verkar dock lite lagom nöjda med att ha kommit i mål.

Vad händer nu?

Nu kommer vi få se några år med massor av kaos där bolag kommer att ge sig på varandras domäner som varit exklsiva. Vi har redan idag hört ATG prata om sportspel, och Svenska Spel prata om spel på hästar. Kanske får vi också se de bolag som hittills verkat från utlandet i någon slags gemensam satsning för att attackera de stabila pool-spelen V75, Stryktipset och Lotto.

Det kommer utkristallisera sig någon form av ordnad spelmarknad sedan när alla funnit sin plats, när den nya spelmyndigheten blivit varm i kläderna och när man fått en del vägledande domar om hur lagen skall tolkas.

Hur skall turister spela?

En stor fråga för ATG verkar vara rätten att fortsatt ha oregistrerade kunder. Det tror jag att de kan glömma. Det vore märkligt om självavstängda spelmissbrukare kan åka till en travbana och lasta in i luckan. De utländska turister som besöker Elitloppet och andra storlopp kan med fördel spela via sin mobil hos sitt vanliga spelbolag. ATG är partner med bolag i de flesta travländer sedan många år, så det lär inte vara några problem.

Blir det lägre spelavdrag nu?

Nej, det har jag svårt att tro. Det här låser ju in de svenska spelarna att spela i Sverige, minskad konkurrens och då brukar det snarare gå åt andra hållet.

Kommer de sluta limitera nu?

Nej, det tror jag inte heller. Det man som spelare kan hoppas på är väl att något bolag genom att inte limitera eller i varje fall limiterar mer soft lockar till sig så mycket spel att de andra känner sig tvingade att följa med.

Kommer alla spelbolag ha egna ”luckor” på travbanorna nu?

Nej, det har jag svårt att tänka mig. Banorna är rätt avfolkade, och väldigt få spelar i luckan. Man kan ju sitta och spela bekvämt i sin mobil. Där i mobilen kan man också se odds. Men visst kommer säkert spelbolag med spel på trav vilja möta kunder på travbanan under större tävlingar. Det är jag övertygad om.

Nästagångare
Gårdagens nästagångare gjorde bra från sig. Silver Annie vann till knappt fyra gånger och Odin Töll knep tredjeplatsen. Ett bra plus för dem som följde. Idag är det många nästagångare som fastnat i håven:

Örebro Lopp 1 Medallion
Örebro Lopp 4 Bellflower
Örebro Lopp 5 Hope of Joy
Örebro Lopp 6 Affe Road
Bollnäs Lopp 6 Ginger Lynn
Bollnäs Lopp 8 Tin Gnist
Bollnäs Lopp 9 Paying Guest
Bollnäs Lopp 10 Sandra’s Boy Resa

Dagens hjälte
Gårdagens hjälte Dragon Sund blev femma i sitt lopp efter en blytung dödensresa där han var trött redan 600 kvar,  men krigade till sig femteplatsen.

Dagens hjälte hämtar vi från Umåker i form av Peppe Lavec. Jan är född 2007 och har Love You som pappa och Victorious Tail som mormor. Hon har lämnat tre miljonärer i form av Kick Tail, Comets Tail och Tiba Lavec. Det fanns förväntningar på den här hästen. Peppe Lavec hamnade hos Svante Båth som fick förtroendet att mejsla fram en stjärna ur detta blåblodiga råämne.

Som tvååring i Mars skulle det genomföras premielopp. Det slutade med galopp. Tre månader senare anmäldes det igen, men ströks för halsinfektion. I September däremot blev det godkänt premielopp. Kval kom inte förrän i Oktober som treåring. Det gick bra, men premiärloppet slutade med diskning för galopp. Andra loppet blev han oplacerad efter galopp, sedan ströks det och behandlades, innan det blev ny galopp i tredje starten.

Nya tag och kval i Augusti som fyraåring. I starten därefter diskades det för passgång och i starten efter blev det galopp och oplacerad. Sedan ströks hästen för hälta. Svante Båth lyckades inte köra in en krona med denna häst förutom premieloppet, men lyckas ju med många andra.

Han hamnade så hos Patrik Nygren som inledde med att ta tre raka segrar med hästen.

Peppe Lavec har till dags dato tävlat i 76 lopp, och tagit tio segrar. En gång ryckte man skorna bak, det slutade med galopp, i övrigt har han tävlat med skor. Drygt 300.000kr (ja, det är låga prispengar i Norrland) har det blivit på kontot. Idag vårdas han ömt av Lars-Olof Norqvist. Vi hoppas det går bra idag.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.