Korta notiser per den 5:e September 2018

Delvinator
Det är mer än tre år sedan som Delvinator förolyckades på Romme. Nu har förhoppningsvis den sista juridiska krumbukten lagt sig till ro i och med Högsta Domstolens avslag på begäran om prövningstillstånd. Hovrättens dom ligger fast, ägarna till hästen får ersättning från Rommes försäkringsbolag.

Räkningarna för juristerna i detta mål torde uppgå till avsevärda belopp, som brukligt är när två parter inte kan enas. Är det rimligt att en tvist tar tre år att reda ut? Det har varit ganska många tvister inom travet på sistone, och min bedömning är att det varit en god affär för juristerna, och en mindre god affär för de inblandade.

När man är färdig med all förändring inför spellicensåret 2019 på ST kanske man skall börja titta på det där, propsa mer på ett förenklat förfarande för att avgöra tvister, och se till så att inte travets egna instanser driver tvister in absurdum. Det finns ju risk för att travbanornas ansvarsförsäkringar blir väldigt dyra efter sådana här mål.

Positiva SMS
Att vara aktiv kusk eller tränare innebär ofta att man får stå i skottgluggen för missnöje från spelare och andra som har synpunkter på hur man kört. Det framförs inte i några särskilt vänliga ordalag, utan det är rätt grova saker som skrivs. En del skickas till dem som SMS.

Nu är vi ju rätt många fler som känner till det där med folkhyfs och inte är konstant berusade när vi ser på trav. Jag tycker vi börjar skicka positiva SMS till de aktiva istället. När man satt ett bra spel eller fått in en spik, så tala om för kusk och tränare att man uppskattar det jobb de gjort. Det blir mycket roligare att läsa inkomna SMS då.

Ville Karhulahti
1:a Augusti tog Ville Karhulahti ut sin proffslicens. Nu meddelar han att han fått in så många hästar att han söker personal. Sådant är roligt att se.

Malmökonferensen
Om jag fattat rätt så utmynnade konfererandet i Malmö under derbyhelgen i ett i stort sett oförändrat tävlingsprogram. På sin höjd oförändrade prispengar (kanske kan femhunkan för oplacerade bli en tusing) och väldigt mycket vallhund för att hålla ihop flocken. Man tror sig nämligen veta bäst centralt hur man skall implementera det här med flera spelbolags inträde på den svenska marknaden. Jag hade kanske hellre sett några ”dos and dont’s” och sedan sett vad kreativitet kan åstadkomma på olika håll. Det finns ju inte så mycket som talar för att t.ex. Dannero och Solvalla på något sätt kommer att uppleva samma verklighet.

Statistik
Jag fastnade i går kväll framför det senaste avsnittet av Vetenskapens värld på vår public service, SVT Play. Det handlade om matematik, om sannolikhet, om hur man säkrar att det man räknat på faktiskt stämmer. Oerhört intressant, och för en spelare alldeles oumbärligt att behärska.

Man måste inte ha läst matematik på hög nivå idag för att kunna det här. Det går ganska bra att med internets hjälp idka självstudier för den som ändå har lite hum om matematik. Wikipedia har många bra förklarande artiklar, och för den som behärskar engelska finns det nästan oändligt med material att ta del av och lära sig från.

När man sedan själv vill prova något så finns officeprogrammet Excel eller dess motsvarigheter. De har massor av färdiga funktioner för det här, det är bara att botanisera i hjälpavsnitten. Återstår bara när ATG och ST gör data mer tillgängligt och enklare att tanka hem för att prova sina statistiska modeller på.

Spela på valet
Just nu handlar mycket om valet på söndag, och det är ett populärt spelobjekt. Jag botaniserade lite bland Unibets odds och fann följande:

Att bli stösta parti: S ger 1,55 i odds, Sd 2,30. Opinionsmätningarna ger S 7-8% försprång, och jag har svårt att se opinionsinstituten göra så fel efter att ha lärt sig av förra valet. 1,55 på S är ett bra odds.

Att bli största block: De rödgröna står i 1,72, Alliansen i 2,00. Opinionsundersökningarna är ganska eniga, och det ser ut att vara mest trafik mellan partierna inom blocken än trafik mellan blocken. 1,72 på det rödgröna är ett ganska korrekt satt odds, på gränsen till bra.

Vem bildar regering: Det finns inga bra regeringsalternativ i de opinionsmätningar som gjorts. Inget ser särskilt stabilt ut. Favorit enligt Unibet är att de fyra allianspartierna bildar regering, odds 2,75 (detta trots att man tror att de blir mindre än de rödgröna). Ett riktigt uselt odds, men ja, det står ju inget om att de måste sitta hela mandatperioden för att vadet skall gå in.
Dagens regering S + Mp står i 15,00, det är ett ganska korrekt odds.
S + L står i hela 76,00, och det är ett kanonbra odds i mina ögon. Det skulle kunna bli koalitionen som kan söka stöd både till vänster och höger. Få med såväl V som C.

Antal ministrar från Sd: 0 står i oddset 1,07. Det är klart troligast, men är inte spelvärt.

Nästa regering är i majoritet: Ja står i 4,00 medan Nej står i 1,20. Jag tycker 1,20 är ett bra odds i det här läget.

H2H vem blir störst:
S vs M 1,08 – 6,00 Bankränta är ju alltid roligt, men tveksam till att man får peta in så mycket.

S vs Sd 1,55 – 2,30 1,55 är ett bra odds också på det här spelet.

Kd vs Mp 2,20 – 1,60 Två sargade partier som ser ut att ha rest sig på 9. Tipset till Kd, för de har bättre vänner än Mp.

C vs V 2,10 – 1,65 V ser ut att bli flera procent större än C, och 1,65 är ett bra odds.

Partier som får 10% av rösterna eller mer: 3 eller färre är favorit till 1,60. 4 partier står i 2,40 och 5 eller fler i 7,50. Jag tycker 4 partier är ett bra spel. S, Sd, M och V ser ut att klara 10%. Det borde vara omvända odds mellan 3 och 4 partier.

Vilket parti kommer justitieministern ifrån i nästa regering? M 1,90 och S 2,30 är väl rätt korrekt taxerat, men att Sd står i 8,50 mot L 10,00 och Kd 21,00 känns helt uppåt väggarna. Kd till 21ggr finns det väl lite spelvärde i, rent av.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.