Korta notiser per den 5:e November

Doping
Det tyska travförbundet har på relativt kort tid fått fyra dopingfall, det senaste i sitt storlopp Grosser Preis von Deutschland. Det är mycket trist att det dyker upp i så stor omfattning. Jag undrar hur man resonerar om man åker ut till ett storlopp med en dopad häst. Där vet man ju att det kommer att testas. Är det så liten risk att de testar för just det man har gett hästen, att man vågar? Använder man andra preparat för att dölja vad man gjort, och det är där det inte fungerat? Eller är man bara dum i huvudet?

Jänkarvagnens varande
Det blossade under förra veckan upp en debatt om jänkarvagnar nog inte borde förbjudas. Loppen har blivit så tråkiga med dem. Jag har inget principiellt emot att man förbjuder jänkarvagnar i voltstartslopp då det är svårt att komma runt med dem på samma smidiga sätt. Jag har heller inget emot att vi låter tvååringarna slippa dem, kanske också treåringarna. Men sedan tycker jag nog att det får vara bra. Skulle man förbjudit dem helt skulle det ha gjorts med en gång. Nu har det investerats massor av pengar, en rad rekord har satts med dem, att göra något drastiskt nu känns som alldeles för sent.

Det ”enkla” V75
Anledningen till debatten var det här med ”för enkla” V75-omgångar. Det har ju framförts ett antal teorier om dem. Jag tror vi kan avfärda jänkarvagnen från den diskussionen, jag hittar ingenting som säger att andelen favoriter skulle ha ökat till följd av att sådana används. Däremot blir lopp kanske inte lika roliga att se när spetshästen trots en tuff öppning bara rinner ifrån de andra till slut, till synes oberörd.

Men när jag sätter mig med mina rätt omfattande Excel-filer för att söka orsaker ser jag en del annat. Det jag främst ser är att andelen vinnande skrällar, hästar med spelprocent 0-9%, har minskat en del. Samtidigt kan man se att andra-, tredje- och fjärdehandsfavoriten är lite mer spelade än förut. Det här tror jag beror på två orsaker.

Den första är att loppen är lite mer ojämna än förut. Det är generellt sett lite lättare för sämre hästar att komma med, i brist på mer meriterade hästar som valt andra uppgifter. Här måste också nämnas faktorn med mer och mer information till spelarna med skoinfo och sulkytyper. Fler sena intervjuer och olika betaltjänster som generellt gör ett bra jobb med att analysera alla hästar. Det gör det ännu lättare för spelaren att ranka hästarna något så när rätt.

Den andra anledningen är att vi spelar större system idag än tidigare. Medelsvensson har växlat upp från sitt 288-raders för 144kr till ett 480-raders för 240kr. Harry Boy-spelarna har skådat sitt ljus i att köpa en andel i ett större system istället. Istället för 10 kuponger á 200kr med många överlappande rader så deltar nu ett 2 000kr-system med bara unika rader som haft råd att gardera i flera lopp. Då går man inte kort i några lopp, tar ställning och spikar, i samma utsträckning.

Det jag också ser är att det är svårare att fylla alla lopp på V75 periodvis, särskilt höga klasser. Det leder i sig till att hästar av ”breddloppskvalitet” kommer med på V75, och det är naturligtvis inte så spelfrämjande att låta dem möta segervana vinstmaskiner.

Det är inga stora förändringar var och en, men när de samspelar så blir det rätt så dramatiska förändringar på utdelningsmedianen. Det är också sannolikt att de här effekterna kommer fortsätta på den inslagna vägen och framledes göra det ännu ”lättare” om ingenting görs.

Det man kan göra är att ha fler voltstartslopp, gärna ett par med tillägg varje omgång. Längre distanser där inte så mycket avgörs av starten är en annan faktor som jag gärna ser mer av. Ruska om lite och ge sportchefen ett wildcard till varje avdelning där man bjuder in en utländsk häst, alltså även i de lägre klasserna. En sådan joker är mycket svårare att sätta in i sammanhanget för svenska spelare än den sista hästen som kom med på poäng.

Till syvende og sidst handlar det dock mycket om att vårda V75 som varumärke, som en arena där man vet att veckans för tillfället bästa hästar är, och tävlar i fulla fält dit det är hög konkurrens om att få komma med. Alla som håller på med trav bör veta att om V75 går dåligt så finns det ingenting i ATG:s portfölj av spel som idag är i närheten av att kunna täcka upp för det. När sportchefer skriver ut lopp på en bana nära veckans V75-bana som konkurrerar med V75-hästarna så leker man med elden.

Publikengagemang
Det kanske inte går att bara kopiera rakt av, men igår under en grå November-söndag var det över 100 000 människor och tittade på allsvensk fotboll. Inte framför TV:n, utan på stora utomhusarenor. De var där eftersom årets serie kunde avgöras. De var där eftersom det var den sista hemmamatchen för säsongen och det var dags att tacka av ett antal tongivande spelare. Inte de bästa i världen, men spelare med stort hjärta som har gjort mycket för klubben i medgång och motgång. De hedrades med stora mäktiga tifon, skapade av publik som var engagerad i vad som händer ute på planen. Bjud in fotbollslagens supporterklubbar för att lyssna på hur de gör. Ta med hockeylagen också, även om de har en del publikbekymmer där just nu så jobbar de ändå med problemet.

Amatörframgångar
Lars Järpedal har en häst som heter Callmeawinner. Han vann på GS75 igår, och den segern var värd 40 000kr. I nästa avdelning ville inte Alexandra Häggmans häst Blue Mustasche vara sämre. Seger där också, värd 25 000kr. Laura Myllymaa är en annan amatörtränare som provade lyckan på GS75 med Uappa di Azzurra. Seger så klart och 35 000kr in på kontot. Ytterligare 9 amatörtränade prisplaceringar inom streckspelet gör väl att man får kalla det en hygglig eftermiddag för amatörerna. Grattis alla!

1 tanke på “Korta notiser per den 5:e November”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.