Korta notiser per den 5:e Maj 2018

Jag läser ibland en del inlägg i debatten från aktivt håll om att spelare inte skall lägga sig i, eller inte har att göra med ”sportens frågor”. Det är en väldigt märklig uppfattning. Spelarna står för nästan alla intäkter som sporten har. Spelarna utgör den allra största delen av publiken, står för det mesta av det mediala intresset och det är troligen så att människor som kommit in i sporten som hästägare via spelet är en majoritet idag. Det finns inget utrymme för något förakt.
(På samma sätt vill jag dock poängtera att det inte finns någon som helst anledning för spelare att förakta aktiva som gjort så gott de kan. Tyvärr finns det en del människor som måste häva ur sig rätt grova grejer i besvikelse över att ha analyserat ett lopp helt fel. De borde söka hjälp).

Om spelare, publik och mediakonsument inte vill se sina spelobjekt bli mattpiskade, så kommer debatten att handla om det Om man som spelare, publik och mediakonsument inte vill se sina spelobjekt halta ut från banan och sedan långtidsskadade så kräver man att åtgärder vidtas för att försöka skydda hästarna mot det. Om skyddet sedan heter barfotaförbud eller att det skall vara längre tid mellan försök och finaler i stora unghästlopp tycker jag är en bra fråga att diskutera och forska runt.

Spelare har samma mål som aktiva. Att vinna. Att vinna är det roligaste som finns.

Tävlar treåringarna för hårt?
Det slog mig igår att treåringarna i Sverige har en lång säsong. Det börjar med Margaretas tidiga unghästserie som körs fyra gånger. Vill man så finns dessutom Breeders Course i södra Sverige för treåringarna. Man bör försöka hinna med en BC-försök, och sedan är det långa E3 och korta E3 innan det är dags för Kriteriet följt av Breeders Crown. Utöver det körs det en hel del andra treåringslopp, och från i år alltid med minst 50 000kr i förstapris. Det saknas inte möjligheter att matcha hästarna, men vi kan nog glömma att få se någon dominant som ställer upp i och vinner ”allt”.

Matchning
Snyggt matchade hästar gillar jag att se. Star Advisor Joli är en snyggt matchad häst där man hittat passande lopp med höga prispengar lite utanför de klassiska lördagstävlingarna. Det finns en del sådana möjligheter numera med alla extra V75 som har höga prispengar, men ofta betydligt enklare motstånd än de ordinarie omgångarna.

Databasuttag
När ST och ATG nu bryts isär så hoppas jag att sporten tänker lite på att det finns gott om ”siffernördar” bland sina supportrar som skulle vilja ha en mycket mer öppen sportdatabas att ösa fakta ur än idag. En modell jag tror man borde titta på är den som SCB använder för sina data där man kan exportera egna uttag ur deras databaser till en Excel-fil som man laddar hem. Det vore ytterligare en helt ny dimension inom travsporten som skulle kunna öppna sig om man plötsligt skulle kunna sammanställa statistik över vem som är Sveriges bästa springspårskusk, vilken den snabbaste öppningen första 500 är för en häst som sedan vann loppet, eller hur många kallblod som gått tider under 1.20. Med öppenhet skapar man förutsättningar.

Spårstatistik
ST har lagt en väldig massa tid på att sammanställa spårstatistik år för år. Den är tyvärr ganska intetsägande, för där finns inte med några jämförelsetal om hur många som faktiskt startat från det spåret. Där görs heller ingen skillnad mellan voltstartslopp med tillägg och utan, eller hur volterna i tilläggsloppen fördelade sig. Det är ju stor skillnad att ha springspår från ett tillägg med tre hästar på start och med t.ex. sju hästar. Inte heller gör man skillnad mellan spårtrappa och inte spårtrappa i autostartslopp, där ju de mest meriterade hästarna får sämre startspår.

Till råga på allt har man lagt ganska mycket resurser på att bryta ned allt på bannivå, distanser, V75 eller icke V75. Det blir alldeles för små urval för att statistiken skall säga något. Förvånansvärt många tabeller innehåller ett enda lopp och statistiken kan då tvärsäkert påstå att från spår 2 vinner man 100% av alla autostartade lopp över 2640m på Årjäng när det är V75. Om inte annat kanske den som gör denna statistik kan gå över till koncernens spelexperter på t.ex. Spelvärde och prata statistik med dem, eller så kan vederbörande höra av sig så berättar jag gärna.

Datakvalitet
En viktig sak när man gör statistik är att den dels skall vara relativt färska data, dels skall ha tillräckligt stort underlag för att man skall kunna tvätta bort statistiska sammanträffanden. Det är två motsatser. Om man t.ex. vill kika på V75 och statistik runt den så händer hela tiden små saker som påverkar spelet och sporten. Varje sak i sig betyder kanske inte gigantiskt mycket, men när det blir en rad olika förändringar så påverkas spel och sport till sist så mycket att det inte går att jämföra data rakt av.

Vissa saker går inte att mäta därför att man inte har tillräckligt mycket data. I Sverige är det t.ex. nästan omöjligt att få ihop någon vidare statistik rörande spårens betydelse på 800m-banor. Vi har för få banor, och de som finns har inte särskilt många tävlingsdagar. Skall underlaget bli tillräckligt stort måste man tillbaka till den tid då referenten upphetsat förklarade att första 500 körts efter mycket snabba ”EN, ELVA, KOMMA FEEEEEEM!” följt av ett sus genom publiken. Och det har ju inte så mycket med den sport vi ser idag att göra.

Finlandia Ajo
Idag körs Finlandia Ajo i Finland. Det är det största loppet i vårt västra grannland, och att vinna där betyder mycket. Dels är man för alltid inskriven i historieböckerna, men också obestridligt en av kungarna i finsk travsport i år. En finsk tränare och/eller kusk som vinner det loppet kan räkna med påfyllning i stallet, synas mycket i media, få fler styrningar av dignitet och bli bjuden på middag av farbröderna med stora plånböcker.

Finlandia Ajo ligger traditionsenligt i början av den nordiska storloppssäsongen. Man vet inte riktigt vilka hästar som har formen i år, vilka nya som utvecklats och vilja gamla som tröttnat. Hela travvärlden har ögonen på det där loppet, inkl Yonkers som vill ha gästar till sitt internationella lopp. Anders Malmrot tittar också, för han jagar hästar till sitt stora lopp, Elitloppet, som går om tre veckor. Han vill ha hästar i absoluta toppform. Men jag lovar att när ekipagen idag kör upp bakom vingen i loppet är det ingen som har en tanke på rosa kuvert, utan man vill vinna Finlandia Ajo. Uza Josselyn vinner nog, hon är ju redan inbjuden, och borde vara i riktigt fin form.

Gav det rätt betalt?
Axevalla V65
(445 872kr spelades som ”Endast V6”)
Förväntat antal rätta rader: 1 210
Antal rätta rader: 1 162

Rättvik V5
Förväntat antal rätta rader: 78
Antal rätta rader: 72

Kalmar V64
(903 601kr spelades som ”Endast V6”)
Förväntat antal rätta rader: 6 451
Antal rätta rader: 5 877

Lördagstjugan
Idag är det V75 på Örebros travbana, med det numera etablerade stora långloppet Örebro International.
Jag har skapat ett Tillsammanslag där varje andel kostar 20kr. Inga avgifter och provisioner, utan allt vi satsar går till spelet. Man kan gå med här:
https://tillsammans.atg.se/inbjudan/53QH-AQCQ-58518

Gårdagens hjälte
Puisseguin hamnade som tredje invändigt och hittade aldrig fritt att spurta. Blev nu först utan pengar, men såg ut att ha mycket sparat till nästa start.

Dagens hjälte
Den här punkten utgår idag, men är tillbaka om några dagar i en lite förnyad version. Håll tummarna för alla hästar idag, det är de värda.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.