Korta notiser per den 5:e Juni 2018

Kobolt-Fabbe
Fabrice Souloy hade överklagat det franska förbundets beslut att inte ge honom en tränarlicens till den franska motsvarigheten till våra förvaltningsrätter. Där fick han emellertid inget gehör för sin klagan. Hästarna får fortsätta stå på svågerns träningslista. Jag tror att fransmännen är rätt så nöjda med att Sverige och Norge tog i ordentligt mot en fransk tränare. De slapp hantera det själva inom det egna husets väggar med all den svågerpolitik som finns där. Det är på en nivå som i Sverige skulle kallas för pinsam, men de inser också att fuskare måste bort från sporten och att det är bra med ett avskräckande exempel i form av Souloy. Jag tror den skandinaviska domen kommer stå sig i åtminstone flera år till även i Frankrike.

Anders Lindqvist
Från Frankrike kan också rapporteras att Anders Lindqvist har hittat stallform. Här om dagen var Anette du Mirel mycket knappt slagen tvåa, och igår vann Endora du Busset. Jag sällar mig till kören av gratulanter.

Fångläger?
Under den stora omläggningen av Solvallas bana förra året gjordes kurvorna om. Kurvornas ytterkanter mot publikplats höjdes, och ett kraftigare staket sattes upp där. Fungerar ju vid 98% av Solvallas tävlingar, men inte under Elitloppet. Då finns det publik som vill se där, och det gick inte så bra i år. En besökare hade tagit en del bilder som publicerats på nätet, och det såg verkligen dötrist ut att sitta där.

V75 är motorn
Vid de tillfällen som Queer Fish varit med på V75 har den sammanlagda dagsomsättningen varit 2 911 miljoner, nästan tre miljarder. Det ser ut på det sättet med de flesta hästar som startar frekvent på V75. Det är den här omsättningen som är motorn i svensk travsport. Utan den, inga storlopp, inga premiechansningar, inga uppfödarpremier och nästan inga professionella tränare. Inga tjänstemän heller.

Det kan ibland uppfattas som att man i travets ledning tycker att de aktiva skall vara glada för V75, för där är det ju vettiga prispengar. Men det bör också finnas lite ödmjukhet, för det finns inga tävlingsdagar där så liten andel av omsättningen delas ut som prispengar. En liten ödmjuk tacksamhet för att V75 hålls igång skulle kanske inte vara så dum, särskilt när det ibland är svårt att fylla startlistorna med fina hästar som möter varandra.

Statistik från topplistorna
Inkört per start är ett mått för att visa vilken nivå man oftast tävlar på. Så här ser det ut bland de tio kuskar som kört in mest pengar hittills i år:

Örjan Kihlström 42 570kr/start
Björn Goop 46 139kr/start
Ulf Ohlsson 17 311kr/start
Erik Adielsson 33 067kr/start
Johan Untersteiner 22 493kr/start
Peter Untersteiner 19 185kr/start
Jorma Kontio 12 938kr/start
Carl-Johan Jepson 13 766kr/start
Christoffer Eriksson 18 600kr/start
Wilhelm Paal 82 962kr/start

Gav det rätt betalt?
V4 Australien
Förväntat antal rätta rader: 16
Antal rätta rader: 9

V4 Färjestad
Förväntat antal rätta rader: 253
Antal rätta rader: 246

V5 Ålborg
Förväntat antal rätta rader: 617
Antal rätta rader: 723

V5 Rättvik
Förväntat antal rätta rader: 9
Antal rätta rader: 12

V64 Visby
(857 935kr spelades som ”Endast V6”)
Förväntat antal rätta rader: 3 314
Antal rätta rader: 3 517

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.