Korta notiser per den 5:e Januari 2019

Linjestart
Det gick inte att använda startbilen på Bollnäs igår, och man fick därför ta till linjestart för att få iväg de lopp som var tänkta att starta med bil. Det blir inte riktigt samma sak med linjestart, men vad skall man göra? Voltstart känns ju inte som något vidare alternativ, och mer inställda tävlingar vet jag inte om vi är betjänta av. Men man får gärna träna lite mer linjestart, så kuskarna känner sig mer säkra på det de få gånger det används. Skillnaden mellan proffs som gjort tiotusentals starter och en amatör som gör sin hundrade start blir mer påtaglig när sådana här ovanliga saker händer. Hästarna blir också lite osäkra så klart, men det gick väl rätt hyfsat att gå iväg loppen igår i alla fall tycker jag.

Spelpaus
En av fördelarna med den nya spellagstiftningen är ju att de som vill kan stänga av sig från spel enkelt och smidigt via spelpaus.se som alla licensierade spelbolag är skyldiga att ha en synlig länk till hela tiden man spelar. Dessutom är de skyldiga att hela tiden kontrollera mot spelpaus innan de skickar ut mail eller liknande så att ingen som anmält sig dit får reklam av spelbolagen. Nu rapporterar nyhetsmedia att knappt 4 000 personer anmält sig dit. Det är runt 0,05% av vår myndiga befolkning. Kommer vi upp i tal på 80 000 motsvarar det ungefär 1% av befolkningen. Jag hoppas att vi når upp mot sådana tal.

Plantskolan
Många har irriterat sig på de korta ”nyhetssändningarna” på ATG Live där man presenterar höjdpunkterna i dagens sportutbud. Jag är istället lite positiv till dem. Dels är jag intresserad av annan sport, dels är det skönt för programledarna att få ett break här och var och få några minuter färre att fylla ut. Att man sedan satsat på unga oprövade programledare tycker jag är roligt. Det har blivit något av Kanal 75:s signum att man plockat fram personer som man till en början tyckt att de kanske var lite taffliga, men sedan har de blommat ut och i många fall blivit riktigt duktiga på det de gör. Och garanterat mycket billigare än att köpa in ett färdigt ”affischnamn” som dessutom drar så fort de blir erbjudna mer någon annanstans.

Dagens sport
Vad är det då för sport som står på agendan en dag som denna? Det som travet har att konkurrera med?

Alpin sport får vi se, damerna kör slalom i Zagreb.
Längdskidåkarna fortsätter sin Tour de Ski, idag från Val di Fiemme med distanslopp för både herrar och damer.
Det är full omgång i SHL, dessutom framåt natten bronsmatch i JVM och så NHL-matcher så klart.
I England är det fotboll som intresserar. FA-cupen, med massor av roliga matcher mellan lag som sällan möter varandra.
Asiatiska mästerskapen i fotboll drar också igång.
Spanska La Liga har några matcher idag.
Och så är det basket och damhockey, för att nämna det mest publikdragande.

STL
Och så är det trav. STL, som det heter numera, kommer till Bergsåker och mest ser vi väl fram emot duellen mellan Lionel och Zenit Brick. Men det finns ju fler lopp, och jag tycker det ser lite öppet ut i flera avdelningar där man kan fynda lite.

3 tankar på “Korta notiser per den 5:e Januari 2019”

    • De allra flesta faktiskt. De började lite ”styltigt och kantigt”, men har genom träning blivit säkra i sina roller. Långa direktsändningar på 4-5-6 timmar är rätt tuffa även för de mest erfarna, så de får rätt mycket träning från början. Sedan har man sina favoriter naturligtvis. Oskar Westberg tycker jag passar väldigt bra tillsammans med Stefan Hultman i ATG Live. Matteus Lillieborg har också fått rutin och levererar nästan alltid det han skall framför kameran. Mattias Anderberg har ju fått en del träning i andra sammanhang, men det har blivit mycket trav-TV. Det är svårt att rubba den mannens lugn vad som än händer i sändningen.

  1. Ok. Oskar Westberg. Jag håller med. Matteus, som är en superstar på det han gör, är ingen programledare. Och Anderberg var nog fullfjädrad när han började. Ett proffs.
    I övrigt håller jag inte med att någon blommat ut.
    Tvärtom är det några…nitar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.