Korta notiser per den 5:e December 2018

Hästskötares villkor
Trav365.no har tittat en del på hästskötarnas villkor i Norge. De hittade en del modernt slaveri där. Unga tjejer med ett dussin passhästar, ibland mer, som arbetar sju dagar i veckan för en lön på 5 000kr plus något slags boende på gården. Det är så det går runt i ett land där prispengarna i loppen är så låga att det inte är mer än vinnaren som går ihop sig för den starten. Ett land där allt är väldigt dyrt. Svenska tränare som letar hästskötare skulle kanske annonsera i Norge, det borde inte vara så svårt att övertala några till att byta land att jobba i.

En blick runt om i våra andra grannländer säger att det är liknande situation där. Finland, Danmark och Tyskland har till stora delar liknande villkor som det berättas om i Norge. Och även om travsporten har fått lite bättre ordning på sina anställningsvillkor så finns det en hel del annan hästsport där det ivrigt erbjuds ”praktikplatser” med en mycket låg svart lön, även i Sverige.

Jag pratar med en av kommunals ombudsmän. Av någon anledning har hästskötaryrket blivit deras ansvar, men de har arbetat länge med att försöka få till kollektivavtal med i vart fall de större tränarna. ”Det är svårt att teckna kollektivavtal med den som har kanske en eller två anställda, och kanske någon på timme. Men vi vill gärna att de ändå uppfyller kollektivavtalets miniminivåer, och ser till att deras anställda är försäkrade och har en bra arbetsmiljö. Vi kommer ALDRIG acceptera att människor riskerar att bli svårt skadade eller dö på sitt jobb.

Kommunals erfarenhet är att ju mer sporten lyfter fram skötarna, desto svårare är det för tränarna att gömma undan dem. När de står där i tävlingsprogrammet, när TV intervjuar dem under loppet, när de kallas fram till vinnarcirkeln för att få ta del av segerns glädje som de varit med och byggt grunden till, då blir de en del av teamet. Jämför med t.ex. hästhoppningen. Hur många skötare till hästarna får synas eller komma till tals där? Där är också villkoren mycket sämre.

En hästskötare som fyllt 18 år skall enligt avtalet nu ha minst 21 681kr/månad i lön. Har man minst tre års yrkesvana skall lönen vara minst 23 682kr/månad och med minst fem års yrkesvana skall lönen vara 24 167kr/månad. OB-tillägg skall utgå med 38kr/timme om man jobbar sena kvällar och helger. Semesterersättning tillkommer. ”Det är inga höga löner i branschen, och jobbet de gör är väldigt tungt. Nu jobbar vi mycket med att alla hästskötare skall bli medlemmar i facket. Jag vet att det kan kännas dyrt för den som inte tjänar så mycket, men det är tillsammans vi kan driva upp lönerna och få vettiga villkor. Ensamma lyckas man sällan.

En annan punkt man jobbar med är de smått orimligt långa arbetsdagarna, och de många timmarna man tillbringar i transportbussar. Det blir också mer och mer helgjobb. Tränarna reser runt mer idag jämfört med förr, och hästskötarna har inget annat val än hänga med när deras passhästar skall starta. Och har man 7-8 starthästar som i snitt gör 10 starter om året blir det många tävlingsdagar. Ombudsmannen berättar att eftersom så mycket tid tillbringar i banornas gäststall så skall man försöka ha arbetsmiljöronder också där i samarbete med banorna för att göra arbetsmiljön bättre. Belysningen, underlaget och alla människor som rör sig på stallbacken är tre punkter man vill titta extra på. ”Barn med ballonger är ju gulligt, men inte på en stallbacke. Om ballongen smäller kan flera hästar samtidigt bli rädda och börja slå och stegra sig. Det kan bli ohyggliga scener av en ganska oskyldig sak”.

Man har också haft mycket hjälp av Skatteverket som genom sin jakt på svarta pengar gjort det svårt för tränare att ha häst i träning mot svart betalning, och utan svarta inkomster är det svårt att ha svarta utgifter om bokföringen skall gå ihop. Däremot ser man en hel del ”baltiska grovarbetare” ute på gårdarna som snickrar, mockar boxar, sätter upp staket etc. Ibland tillfälliga jobb, ibland mer kontinuerligt med t.ex. mockning av boxar på helgerna. De är ”egna företagare”, lämnar räkningar med rätt knappa uppgifter, vill ha kontant betalt och kör runt i utlandsregistrerade skåpbilar.

De är nästa grupp att försöka få in i samhällsekonomin. Jobbar man i Sverige är det rimligt att man också betalar skatt här, och får del av våra sociala förmåner som t.ex. pension och vård om det händer något. Det går inte att bygga ett starkt samhälle om många väljer att stå utanför”.

Restaurangkedjan Svensk Travsport
Igår meddelades det att Svensk Travsport tecknat ramavtal med Spendrups om drycker på banorna som de kan välja att hoppa på. Man är nog en restaurangkedja i alla fall, som jag skrev i förrgår. Nåväl, det är ju frivilligt för banorna att hoppa på avtalet, och jag antar att det finns lite socker att hämta hem för dem som går med.

Banornas ekonomi
Nu på morgonen meddelas det att även Umåker sagt upp sin sportchef. Det är en liten varselvåg som går över landet när banorna tvingas se över sin ekonomi. Underhållet har man skjutit upp så mycket att det inte går att vänta längre för de mest akuta åtgärderna. Pengar måste fram, om inte byggnader skall rivas, och då blir det på personalsidan man skär ned. Det finns inget annat konto att ta av.

En travbanechef jag pratade med i somras uttryckte det som att ”på vardagstrav går ju i stort sett alla in gratis” men väl inne på banan kräver alla service som om de var betalande publik. Det går inte ihop att serva med sköna stolar, pennor att fylla i kupongerna med, fina skärmar med info varhelst man ser och toaletter värdiga en majestät, när ingen betalar för det. Det är en av de hårda knutarna för banorna, att få in pengar som räcker till all den service som publiken vill ha.

För övrigt anser jag att V75 bör starta 14:30

1 tanke på “Korta notiser per den 5:e December 2018”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.