Korta notiser per den 5:e Augusti 2018

Sommaren är inte slut
Sommartravets final igår på Rättvik. Eller final och final, nästa lördag är det ju Åby stora pris, och den följs tre dagar senare av Jubileumspokalen, och där emellan är det kallblodskriteriet, och om två veckor är det E3-finaler på V75, och i veckan därefter Derbykval innan det är dags för Sundsvall Open Trot och sedan det danska travderbyt, och helgen efter är det svenskt travderby.

Det finns sannerligen kvar en del gottigheter.

Skrällar
På V75 blev det svårt för spelarna. Redan när startlistorna kom blev det svårt för spelarna. Ingen Örjan, ingen Björn Goop, ingen Erik Adielsson. Ingen Robert Bergh eller några Untersteiners heller. Med sex av de tio främsta V75-kuskarna frånvarande blir det ju en del andra som får chansen.

Sedan är det ju det här med vädret. Är det något jag har lärt mig från mer än 30 år med näsan i startlistorna så är det att stora väderomslag påverkar hästar väldigt olika. När temperatur och luftfuktighet förändras drastiskt, som det gjorde i veckan, så verkar en del hästar få en markant förbättrad form, medan andra kan tappa den helt. Man brukar oftast kunna se sådant på våren när första vårvärmen kommer på besök, eller hösten när det plötsligt slår om och blir kallt. Och så på sommaren när längre högtrycksperioder kommer och går.

Spelarna hamnade fel på det redan i andra avdelningen. Där hade spelarna svårt att bestämma sig, och favoriten fick blott 21,5% av insatserna på sig. Det strösslades streck här av spelarkåren, och så vann favoriten. Sedan kom gulddivisionen där Cool Keeper vann med knappt 3% av strecken på sig. Femterankad, men verkligen ingen vacker rad. Det skräller inte så ofta i gulddivisionen normalt sett, och det är för att spelarna känner igen hästarna där bäst. De har haft längst karriärer, synts mest och mött varandra många gånger.

Sedan avslutades det hela med några riktiga susare som nog hade varit lite mer betrodda om de tränats och körts av de mer dominerande namnen inom sporten. Faktum är att det fanns inte alltför många intervjuer med dem bland alla tipstjänster och tidningar. De satsar mest på de stora namnen (som i ärlighetens namn vinner mest), och det blev dyrt igår. Allowable kom trots allt med tre segrar på de fem senaste plus en andraplats senast, Raja Ribb hade två segrar på de tre senaste och en sjätteplats efter galopp förra helgen.

Alla måste höras
Jag förstår att det av praktiskta skäl, tidspress och även ekonomi är enkelt att ringa något dussin tränare som står för de flesta startande en V75-omgång. Man pratar ofta med dem, de har dessutom ofta förstemän som kan prata om inte tränaren har tid, och i många fall har man också numret till skötarna som ofta har starthäst på V75. De är dessutom ganska mediatränade, har lätt att formulera sig och svarar med det man tror sig vilja veta. Men det är ju svårt för de lite mindre att bli större om de inte får plats ens i inför-surret.

När vi pratar information så vore det bra om man hade som rutin att skor, vagn och huvudlag anmäldes och redovisades, och sedan görs en kortare intervju med alla tränare till startande hästar. 45-90 sekunder där tränaren gärna börjar med att redogöra för vad denne vill berätta om hästen, och sedan får en eller ett par uppföljande frågor om den som frågar tyckte att det saknades något. Neutralt i regi av ST, fritt från spelresonemang.

Hambo
Hambletonian igår. Ett sto, Atlanta, vann för första gången på länge, och det var väl inget snack om vem som var bästa hästen i finalen. Jimmy Takter hade en fin dag med seger i tvååringarnas bägge storlopp, seger i Hambo-oaks och tredjeplats i Hambletonian.

Jag har annars svårt att gå igång på amerikansk travsport. Det är väldigt mycket grejer på hästarna, mile-lopp, ohyggligt snabba lopp, yviga drivningar och hästar som mött varandra många gånger. Även bland kuskar och tränare är det några namn som dominerar storloppen totalt. Mycket mer än vad de stora stallen dominerar i Sverige.

Idag är det E3-uttagningar i Sverige, och i Tyskland avgörs det tyska derbyt. Fina tävlingar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.