Korta notiser per den 5:e April 2018

Gårdagens bästa intryck fick man från Harran Boko och Arch Lane. Två fyraåringar som varit lite sena, men som jag tror kommer mötas i mer än ett stort lopp under året. Even´s First Boy tar vi också med. Åttonde starten i monté, åttonde vinsten. Kanske en häst för montéeliten sista helgen i Maj. Det är 300.000kr i förstapris, och loppet har fått Grupp II-status.

Någon som inte fick starta på söndag är hästen Rapptor. Senaste starten på Klosterskogen kom inte med i programmet, och därför ströks hästen. Rätt agerat eftersom program tryckts, tidningar presslagts etc. Men varför har vi så tidig anmälan i Sverige? Är det rimligt att sporten år 2018 skall ha sina anmälningar anpassade för tryck och distribution när man med en knapptryckning kan publicera det mesta på internet i realtid?

Travronden hade i senaste numret några snabba frågor till några aktiva. En av dem var ”Hur ska man lyckas få tillbaka publiken till banorna?”. Frågeställningen kanske var lite ledande, för den antyder ju att det är någon annans jobb att göra det. Men de som svarade var alla rörande överens om att det var i alla fall inte sporten som skulle förändras. Tjejkvällar ansågs som en modern upplevelse, bra och prisvärd mat ville man ha, mer tid mellan loppen önskade en medan det sista svaret tyckte att man måste fylla ut tiden mellan loppen. Jag skall inte hänga ut dem som svarat, för de har inte fått chansen att utveckla och försvara sina svar, och dessutom vet jag inte hur korrekt citerade de är.

Jag är dock övertygad om att om vi skall få tillbaka publiken så är det för att folk vill komma dit och uppleva travsport. Jag tror folk vill se tio lopp på 2 timmar. Trav i rasande tempo med show, musik, fanfarer, domare med auktoritet, spel och pengar. Det är travsporten som måste vara det bärande i en publiksport. Inga tjejkvällar, gourmetmat och pausunderhållning i världen kan skapa det som en häftig sport gör med publiken. Det är tvärtom så att du kan servera nästan vilken sörja som helst att äta så länge folk inte kommit dit primärt för maten.

I flera decennier har man nu försökt att stoppa de ilsket röda publiksiffrorna år efter år, och det finns inte så mycket mer kvar att prova så länge man inte får göra om sporten. 2-3 travlopp i timmen behöver bli 5-6 travlopp i timmen. Och det behöver bli mycket mer show och mycket mindre snack runt tävlingarna. Ingen publik går på fotboll eller hockey för att se spelarna värma upp, och ingen publik går på trav för att se hästar värma upp. (Däremot kanske spelare gör så, men de sitter ju hellre hemma oavsett sport).

Gårdagens nästagångare var väl så där. Två vann till blygsamma odds, men man plussade i alla fall något lite. Nya tag idag.

Jägersro Lopp 7 Silver Annie
Boden lopp 4 Odin Töll

Gårdagens hjälte Valnes Doris fick ett lopp i tredje invändigt, kunde inte riktigt sitta kloss i rygg på den framför inne på upploppet, och blev första häst utanför pengarna.

Dagens hjälte heter Dragon Sund och är en 11-årig valack. På mödernet hittar vi mormor Quo Vadis Sund som lämnat två miljonärer, och mormors mor var franska Otkha som bl.a. lämnade Mastodont och Oktan Sund på 1970-talet. Ganska välstammad på mödernet alltså. De generna har väl dock inte riktigt nått fram till Dragon.

Om man tillhörde D-årgången på Erikssund så köptes man av Stall Elit. Det var Peter ”Foppa” Forsberg, Sven-Göran Eriksson, Hardy Nilsson och Hasse Backe som köpte hela årgången. De var på jakt efter en stjärna, och hästarna spreds ut till landets allra bästa tränare. Man hade ambitioner, och pengar.

Dragon Sund sattes i träning hos Timo Nurmos som säkert tyckte det var en besvärlig häst. Han kvalade som treåring, men kom inte till start. Kvalade igen som fyraåring, och kom till start. Efter några starter där utan seger såldes han, och det fortsatte krångla. Efter några turer hamnade han 2013 hos Håkan Skoglund och den 15:e Juni 2013 avlade han maiden som sexåring på Lindesberg. Dock med tio dagars startförbud för orent trav.

Det har blivit två segrar till, och några pallplaceringar, genom åren. Hos Nurmos fick han i sina tre första lopp springa barfota bak, men sedan dess har det varit skor runt om i alla 78 starter. Det blir kanske så idag också när han i Gävles lopp 6, under deras breddloppsdag, skall tävla igen. Vi håller tummarna för denna kämpe som är den ende av Erikssunds D-årgång som fortfarande är i träning och tävlar. Det är också en bedrift.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.