Korta notiser per den 4:e September 2018

Lite om andelsspel
Som vanligt när man skriver på en blogg så är det svårt att få med alla nyanser. Låt mig därför börja med några förtydliganden:

Många som gör andelstips är väldigt seriösa, lägger ned massor av timmar på att analysera varje häst i varje omgång. Klart de skall ha betalt för det. Det är dessutom inte de som gör andelstipsen som sköter marknadsföringen mer än kanske några delningar i sociala medier.

De som gör andelarna betalar i allmänhet skatt och sociala avgifter. Jag vet att ATG förklarat för sina nätförsäljande ombud att deras licens ryker om Skatteverket hittar oegentligheter vid en revision.

För de allra flesta spelare ökar vinstchansen om man köper en tiondel av ett system på 3 600 rader istället för att lämna in 400 egna rader.

Låt oss istället tala om den aggressiva marknadsföringen, låt oss uppmuntra spelläggare att visa historik för sina spel och låt oss få fundera över hur mycket tid en spelläggare egentligen hinner lägga ned på en extra V75-omgång. Det är där min kritik ligger.

Solänget
Solänget är en av våra allra minsta travbanor, sett till antalet tävlingsdagar, antalet proffstränare och mycket annat. De får nästan alltid en sådan där V75-omgång som ligger i skuggan av något annat. 2012 hade man inte V75, utan fick en V86 i Juli istället. 2013 hade man V75 11:e Maj. 2014 blev det V75 den 20:e September, men 2015 var man åter utan V75 utan fick en V86-dag istället. 2016 och framåt har man fått en permanent(?) V75-dag under September.

I år 8 dagar före Masters-finalen i Östersund, så jag trodde nog inte att det skulle bli en så bra gulddivision i det anrika loppet Silverörnen. Men jag fick fel. Foppa vill så klart se sin häst Diamanten på hemmaplan. Makethemark kommer också, och redan det kan ju bli en fin duell. Men så kommer Dreamoko dit också, som skall köras av Peter Ingves. (Har han någonsin tidigare kört på Solänget?)

Robert Bergh kommer med Muscle Hustle, och Timo Nurmos skickar Zenit Brick som fått ett par lopp i kroppen efter vila. Det blev ju ett fantastiskt bra lopp, och jag hoppas folk i Övik och hela Ångermanland vallfärdar dit.

Publik
Svensk travpublik kan i allmänhet sköta sig hyggligt till skillnad från den fotbollspublik som Allsvenskan har. Nu har det gått så långt att C More som sänder Allsvenskan kommer sluta ha kommentatorer och intervjupersonal på plats när det är match på Tele2. Man kommer också se över säkerheten för de kameramän som måste sitta där. Anledningen är både fysiska och verbala angrepp på personalen som är där för att förmedla en fotbollsmatch till en stor publik. Om fotbollsklubbarna inte kommer till rätta med det här så äventyras de TV-avtal man har. Vem vill betala en väldig massa pengar för att sända en match från automatiska övervakningskameror som kommenteras från en studio?

Travets problem är väl snarast att publiken hemmavid, de som sitter framför sina skärmar och tittar, inte kan låta bli att fult och grovt hoppa på aktiva. Det sker i sociala medier, via mail och via SMS. Resultatet blir att aktiva väljer bort att finnas tillgängliga där. De är less på att bara få skit, och så sällan beröm. När skickade du som spelare ett SMS till en tränare eller en kusk och berättade för dem att deras styrning gjorde att du vann pengar? Gratulerade dem till framgångarna?

Roliga proppar
Ikväll är det Solvalla, jackpot på V64, och två lopp med propositioner som jag vill se mer av i svenskt trav. Juliennes lopp för treåriga ston och Gay Noons lopp för treåriga hingstar och valacker. Gemensamt för dessa lopp är att man får ha tjänat max 150 000kr, och förstapriset är 100 000kr. Bägge loppen blev fulla. Förra veckan körde man också treåringslopp med samma förstapris, men då var det öppet för alla. Det var färre anmälda då, det för hingstar och valacker lockade blott 9 anmälda.

Dyringar
Sulkysport har gjort en liten lista över de nio dyraste ettåringarna som sålts i Sverige. Fyra av dem har namn som slutar med Am, tre av dem har namn som slutar med Face. En del uppfödare vet vad som går hem hos dem som köper häst.

Stora flyttlass
Många hästägare idag äger ganska många hästar. Blir det någon schism mellan ägare och tränare så blir det ett stort flyttlass. Flyttas 5-10 hästar på ett bräde står man där med en skötare för mycket, en massa tomma boxar, foder som inte går åt och en mer sällan nyttjad transport. Det är inte så många tränare som har en ”väntelista” att ta in hästar i träning ifrån.

Har någon undersökt hur stor nyttjandegrad A-tränarna har i sina stall? Hur många fler hästar kan de ha i träning utan att bygga ut eller hyra fler stall?

 

1 tanke på “Korta notiser per den 4:e September 2018”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.