Korta notiser per den 4:e Oktober

Spelavdrag brukar vara populärt att diskutera bland spelare. Jag har sett hur man på en del håll drömmer om lägre spelavdrag på våra flerloppsspel. Det tror jag man kan glömma. Spelar man en ”sjuling” så motsvarar t.ex. spelavdraget på 35% som de flesta flerloppsspel har idag, endast 6% spelavdrag per lopp. På V86 närmar vi oss 5% per lopp. V64/V65 har c:a 7% spelavdrag per avdelning och V5 c:a 8%. V4 som har 25% spelavdrag kräver att man i snitt är c:a 7% skickligare än kollektivet per lopp för att gå plus.

Det är ju snarare så att det är våra enloppsspel och dubblarna som har på tok för högt spelavdrag. Att t.ex. spela en vinnarraket med tre avdelningar ger ju 49% spelavdrag. DD/LD har c:a 16% spelavdrag per lopp. Dubbelt upp och mer därtill mot streckspelen.

Här kommer vi in på vad stora spelsyndikat har för fördelar gentemot vanliga spelare. De kan täcka alla kombinationer som de anser sannolika med matriser inriktade på en målvinst i förhållande till sin insats. Typiskt är att en miljon satsade skall ge 1,5 eller 2 miljoner tillbaka. Var tionde gång skiter det sig för att det osannolika inträffade. När det är jackpott så blir oddsen väldigt bra.

Om vi tar omgången på Årjängs V64:a i söndags som exempel. Omsättningen var 10,57Mkr. 7,95Mkr var spelade som V64. 2,62Mkr som V6. Antalet rader som fanns att dela på V6-potten var 7,95 miljoner rader som spelat V64 och 6,55 miljoner som spelat V6. I V6-potten fanns 5,05Mkr, dvs c:a 35 öre per rad. Det gör ett spelavdrag på endast 13% fördelat över 6 avdelningar för dem som spelat V6 och bara betalat 40 öre för en rad. Det är c:a 2,25% spelavdrag per avdelning.

Eftersom det blev jackpott igen så fick spelarna som spelade V64 ett spelavdrag på 52%. Detta eftersom själva jackpotten var betydligt mindre än den fyrarättspott som gick vidare, och dessutom tvingas de dela den med alla V6-spelare. 52% spelavdrag är under förutsättning att de var lika skickliga på att hitta 6 rätt som V6-spelarna. Jag tror ju att sanningen är den att de inte var lika skickliga, och därmed sjönk återbetalningen ännu mer.

Jackpott och spel för alla rätt som det är utformat idag är en direkt transaktion mellan de små spelarnas kassa till de stora hajarna. Det finns ingen som helst rättvisa i detta. Det är betydligt bättre payback på nästan alla andra spelformer inkl Bingolotto och Postkodlotteriet för den lille spelaren.

ATG kan enkelt styra upp detta. Ta bort spel för alla rätt, låt eventuella jackpottar fördelas i alla vinstgrupperna. Då är det bara skickligheten som skiljer återbetalningen, inte speltaktik. Till dess bojkottar jag spel på spelformerna som har jackpott. För varje svensk krona som inte spelas måste belgarna och finnarna omsätta minst 4 kr. För varje svensk krona mindre det blir spelat så minskar deras intresse att spela.

Gårdagens hjälte, Zergin, gick det inte alls bra för. Långt efter i mål och fick tio dagars startförbud.

Dagens hjälte är Henke Diablo. Han är 12 år och har tjänat nästan 1,5 miljoner. Det har han gjort genom att starta 119 gånger och tagit hela 25 segrar. Karriären började som fyraåring, och i början var det vinna eller galoppera som gällde för honom. Efter en del strul blev han sedan allt bättre och hösten vintern 2014/2015 tog han sex segrar i följd. Sedan blev det en diskvalificerande galopp, innan det i loppet efter blev ännu en seger. Men det var den senaste segern, i Februari 2015. Största prischecken är på 80.000kr, och trots en del starter på rikstoton har det inte blivit några större framgångar där. Ikväll är det supersprint som gäller över 1140m. Motståndet ser inte helt omänskligt ut, och jag tycker det finns en viss platschans.

Det blev så klart jackpott igår på V64, och ikväll får vi åter se de stora internationella spelsyndikaten frossa i småspelarnas pengar från igår. Det är kanelbullens dag, så jag tänker bjuda familjen på kanelbullar istället för att spela V64.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.