Korta notiser per den 4:e Maj 2018

06,2 tror jag är årssnabbast vad gäller första 500 meter. Inte av några världsartister till hästar heller utan hyggliga bronsdivisionare. Vad fick de kuskar som körde så för belöning då? Den som svarade ledningen var tapper tvåa, den som pressade höll till fjärdeplatsen. Men någon vinst blev det så klart inte.

Kan Janne, så kan jag
Janne Norberg var tillbaka i sin älskade sulky igår efter de multipla frakturerna i allehanda skelettdelar som han ådrog sig efter den våldsamma krashen för sex veckor sedan. Det blev så klart en stabil seger i första loppet. Jag skall sätta upp en bild på Janne Norberg på väggen att titta på under dagar när inspirationen tryter. Om Janne kan, så kan jag också.

ST ändrar organisationen
Nye ordförande Marjaana Alaviuhkola förklarade i en intervju i Sulkysport hur hon ville organisera ST, och redan igår kom beskedet att den före detta generalsekreteraren Ulf Hörnberg kommer in i organisationen igen, nu som direktör.  En nyinstiftad post för att hålla ihop de tre delarna som förbundet skall ägna sig åt framöver; sport, service och rättigheter.

Jag såg inte riktigt det komma, men efter att ha funderat ett par varv är det inte helt ologiskt. Alternativet hade varit att plocka in någon av de mer framstående travbanecheferna, men de behövs ute i organisationen. Det är ett tufft och oerhört viktigt jobb som måste utföras på banorna de kommande åren om travsporten skall kunna utvecklas, så att vingklippa dem är inte att tänka på i Marjaanas värld.

Importerna dominerar
Den 15:e Maj avgörs Meadow Roads lopp på Solvalla. 200 000kr i förstapris. Det är ljus anmälan, och redan kan man se hur tio hästar är anmälda. Fem från Stefan Melander och fem från Daniel Redén. En är svenskfödd, resten är från USA, Italien och Frankrike. Ibland kan jag förstå fransmännens motvilja att öppna upp i stort sett alla lopp för kreti och pleti att tävla i.

Den svenskfödda hästen i detta lopp, Sorbet, är sju år gammal, och därför kan uppfödaren räkna med 10% i uppfödarpremie om det blir några prispengar. Hade Sorbet däremot varit åtta år hade det inte blivit några uppfödarpremier, för så ser systemet ut numera. Att producera hästar som håller för att tävla långt upp i åldrarna eller som blommar ut sent, sådana jag brukar utse till dagens hjälte, det är inte värt något.

Gav det rätt betalt?
Skellefteå V4
Förväntat antal rätta rader: 48
Antal rätta rader: 19

Åby V64
(953 383kr var spelat som ”endast V6”)
Förväntat antal rätta rader: 51
Antal rätta rader: 86

Lunchtjugan
Idag blir det åter lunchtjuga och kvällstjuga till V4 på Axevalla och Kalmar. Inga framgångar igår. Tyvärr kan man inte göra mer än tio andelar på dessa spel i ATG, så en del blir utan. Men det går ju alltid att göra ett eget system och bjuda in andra att teckna en andel i ert system.

Gårdagens hjälte
Super Photogenic blev tyvärr först utanför pengarna, men hade samma tid som trean. Galopperade inte.

Dagens hjälte
Det finns en del hästar som vållar mycket huvudbry för referenter. Hur i all världen skall det där uttalas. Puisseguin är en sådan häst, jag lovar. Det verkar vara en liten fransk kommun med knappt 1 000 invånare en bit utanför Bordeaux som fått dela sitt namn med detta sto som i år är 9 år. Hon är utsedd till dagens hjälte.

Det är den franske hingsten Look de Star som är pappa, och mamma är ett sto vid namn Barba Fin, efter Alf Palema. Uppfödd av familjen Aurell som fortfarande äger och tränar. Puisseguin kvalade som först som femåring, och första segern kom i fjärde starten på Axevalla.

Puissegun är ingen stjärna, men ganska nyttig. Förra året blev det 130 000kr intjänat, och även om segrarna blott är tre till antalet så har hon ytterligare 16 pallplatser på sina 55 starter. Hon galopperar inte så ofta, blir sällan diskad och har inga långa skadeuppehåll.

Ikväll är det dags för 56:e starten på Kalmar, från tillägg. Motståndet ser inte helt övermäktigt ut i det åtta hästar stora fältet, så det finns nog förhoppningar om en framskjuten placering med lite klaff. Någon uppfödarpremie blir det ju förstås inte, men vi håller tummarna ändå.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.