Korta notiser per den 4:e Juni 2018

Wildcards
Jämtlands stora pris har i sin propostion möjlighet att ge plats åt två hästar med så kallade wildcards. Bjuda in dem helt enkelt. Tanken är väl att man på så sätt skall kunna skapa lite intresse ifall man har ett par hästar på kroken som inte kan vänta med besked till söndag lunch om de kom med för att hinna ordna med transport och praktiska förberedelser, eller kanske om man vill ge ett spännande hemmaekipage chansen att tävla mot de stora stjärnorna. Så ser i alla fall jag på hur wildcards skall användas. Igår hände något som jag inte alls begriper hur man har tänkt…

När kompletteringslistorna väl kommer upp på ST:s sidor noterade jag att Volstead inte kom med, trots drygt 3 700 poäng. Tufft att inte komma med med så mycket poäng, tänkte jag. Noterade också att Love Matters inte hade en chans att komma med, eftersom han bara hade drygt 1 000 poäng. En halvtimme senare så var de med. Då hade man nyttjat wildcard-möjligheten till dessa två hästar, på bekostnad av Queer Fish och Balfour, som helt plötsligt inte kom med.

Queer Fish är hästen som Stefan Hultman inte fick någon ordning på. Han såldes på ASVT:s internetauktion som okvalad fyraåring i April 2013 för 55 000kr. Magnus Träff var köparen, och sedan dess har han jobbat med denna häst. 68 starter har det blivit, 2.2 miljoner på kontot. Har gått den långa vägen genom alla divisioner på V75, här finns inga feta prischeckar från unghästtävlande, eller några franska lopp med stora prispengar. Formen är bra, han har 4 400 startpoäng. Förra året vann Queer Fish Storsjöpokalen, ”lillebrorsloppet” som man kör för Silverdivisionen samma dag som Jämtlands stora pris. Men i år dög han alltså inte, och var inte välkommen…

Tvåa i storsjöpokalen förra året var Balfour, tränad av Robert Bergh. Hästen fick sitt stora genombrott förra året med inte mindre än tio segrar, varav 4 i Frankrike och Örebro Intl. Med de 1,6 miljoner han tjänade förra året placerade han sig som nr 13 på topplistan av svensktränade äldre hästar. Hästen ägs och tränas av Robert Bergh som så länge han hade verksamheten på Bergsåker inte missade många av Östersunds tävlingsdagar. Det var nu inte värt något det heller.

Jag hade kunnat förstå att man gjort så här om det anmälts en häst från t.ex. Philippe Billiards träningslista, eller Holger Ehlerts, men så är ju inte fallet. Jag har absolut ingenting emot Love Matters eller Volstead som hästar, ingenting emot Stefan Melander eller Daniel Redén som tränare. Tvärtom, deras insatser för svenskt trav är värda all respekt. De kan knappast heller lastas för att det här beslutet tagits. Jag inser också att Volstead och Love Matters nog är före Balfour och Queer Fish i mål 8 gånger av 10. Men om underdogs aldrig får chansen att slå sig in i eliten så blir den rätt så tunn med tiden…

Om man nu skall ha wildcards kvar så är det väl i alla fall rimligt att man delar ut dessa i god tid INNAN anmälningarna stänger, precis som man gör i inbjudningslopp, så vet alla hur många platser det finns, och vilka intressanta hästar man bjudit in. Det känns betydligt med gentlemannamässigt än att i efterhand lyfta ut ekipage från loppet.

Reservhästar
Igår kördes också Kronprinsessan Viktorias lopp. Det är ett lopp där kvinnliga kuskar bjuds in att köra. De kan ordna så att en häst anmäls åt dem, eller så lottas de på någon annan häst som anmälts. Det är ett rejält förstapris, så det brukar anmälas friskt. De hästar som inte kommer med i loppet, men uppfyller propositionskraven, blir reservhästar om de vill. Till detta lopp fanns det EN reservhäst enligt programmet i form av Flash Teemer. Den hästen kom med i leken när 5 Lübeck ströks, och skall då enligt reglerna starta på den strukna hästens startplats, men gå utom totospelet.

Det här händer tack och lov endast enstaka gånger per år, men när det händer blir det en liten olustkänsla av att en häst utanför spelet springer med i fältet, körs för bästa möjliga placering och riskerar att vara i vägen eller störa någon. Sådana här lopp kan med fördel läggas utanför de stora streckspelen. Det är så få lopp att det knappast kan ha någon betydelse. Ingen skugga dock över Henriette Larsen som vann detta lopp, eller för den delen Linda Sedström som körde reservhästen och blev sexa. De körde häst förtjänstfullt!

Johnny Takter
En annan som körde häst förtjänstfullt var Johnny Takter som gjorde en söndagsutflykt för att köra A Sweet Dance i guldstoet. Och precis som i alla sagor gick det bra för huvudpersonen. De vann loppet med 350 000kr i förstapris, den sjätte segern i följd och Johnny är fortfarande obesegrad bakom A Sweet Dance.

Jag tror det kanske går att locka Johnny att göra fler utflykter tillsammans med den här hästen.

Veckans trav
Måndag: Lunchtrav från Färjestad, Visbu tar hand om V64 och Rättvik är saxbana.

Tisdag: Solänget ordnar lunchtravet, Jägersro har en fått V64 en tisdag kan man tänka sig, och Örebro är saxbana.

Onsdag: På Nationaldagen har Lindesberg fått sig tilldelat eftermiddagstävlingar med första start 15:00. Kalmar tar hand om V86 som fötgyllts med försök till Diamantstoet och Klass I, samt final i Kalmarsundsmontén med 100 000kr i förstapris. Galoppen tar hand om lunchspelet med sin traditionella nationaldagsgalopp på Gärdet i Stockholm.

Torsdag: Skellefteå har lunchtävlingarna, och Bollnäs har V64 på kvällen. Det är premiär för dem efter sex veckor av intensivt arbete med banomläggning och renovering av restaurang och en del på publikplats. Välbehövligt, och jag ser fram emot att komma och se hur det ser ut. Åby är saxbana.

Fredag: Solvalla har trav igen efter Elitloppet och en vecka med en maskinmässa. Lunchtrav med V65. På kvällen tar Östersund hand om V64, och man kör bland annat damloppet Siri Jonssons minne med 125 000kr i förstapris. Axevalla hade ju damlopp igår, Visby har ikväll och Östersund på fredag. Romme är saxbana,

Lördag: Dagen inleds med breddtrav på Årjäng Sedan är det Östersunds stora dag med V75 och Halmstad får ta hand om kvällsföreställningen med V65.

Söndag: Eskilstuna har breddtrav på förmiddagen, i övrigt koncentrerar vi oss på Norge, Oslo, Bjerke och deras stora tävlingsdag.

Gav det rätt betalt?
V5 Bergsåker
Förväntat antal rätta rader: 105
Antal rätta rader: 135

GS75 Axevalla
Förväntat antal rätta rader: 208
Antal rätta rader: 139

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.