Korta notiser per den 4:e Januari 2019

Att försvara sin marknadsandel
Man kan fråga nästan vilket företag som helst i Sverige. Alla har de något som gör dem unika. Något som ger ett övertygande argument att välja dem. Ibland kan de för en utomstående kännas lite larviga, men företagarna brukar veta vad som betydet något i deras bransch.

När man väl jobbat in sin specialitet så är de flesta sedan beredda att gå långt för att försvara den. Det är därför vi fortfarande ser manuella charkdiskar i livsmedelsbutikerna. De är knappast lönsamma, men kunderna älskar att få den där servicen som de inte betalar för. Den betalar de istället för när de går runt i hyllorna och köper andra varor, men det är handlarens lilla hemlighet. Om det unika i ens erbjudande är att man är störst på hela marknaden, då brukar det kunna bli ordentligt hårda tag om man blir utmanad.

Det gamla är slaget i spillror
För inte så väldigt många år sedan fanns det tre spel inom travet under sex av veckans dagar, och på lördagar ett fjärde spel. Det var V5, vinnare och plats. Lördagsspelet hette V65. Det var vad svenskt trav byggde hela sin framgångsrika ekonomi på då, den ekonomi som många längtar tillbaka till. Idag är spelformerna V65, V5 och plats fullständigt slaget i spillror, och vinnarspelet är på väg att gå samma väg. Själva basen i allt travspel, att hitta en vinnare, blir allt mer marginaliserat.

ATG har själva övergett de här spelformerna, därför att man satsat på andra, nya spelformer. Det har kanske inte alltid varit meningen, men resultatet av att lansera tvilling och trio blev att platsspelet störtdök. När man inte längre erbjuder V5 alla tävlingsdagar, och dessutom har ett lägre beskattat V4 samma dag, då dör också V5. Och efter V75:s lansering låg V65 i frysboxen rätt länge innan det plockats fram för lite experiment nu och då.

Et tu, ludum Suecica?
Vinnarspelet har lidit av högt spelavdrag och en flitig konkurrens av utlandsbaserade bookmakers som med fasta odds kunnat erbjuda lite bättre odds än ATG:s snitt. Igår klev en ny aktör in och stökade till ordentligt. Svenska Spel lanserade fasta odds, satta av egna oddssättare. Av vad jag hört är det skickliga och erfarna personer man fått tag på. Man passade dessutom på att lansera det utan Tattersalls regel nummer 4 som sänker oddsen vid strykningar, och man har spelstopp samma minut som loppen är planerade att gå, vilket gör att man hinner se provstarter innan man spelar. Det här är bättre än nätbookisarna tidigare haft, och Svenska Spel limiterar inte på det sätt som andra bookmakers tidigare gjort. Alla får spela. Som grädde på moset lanserades också ett nytt flerloppsspel med 1X2-princip samt H2H och H3H, produkter som ATG helt saknar.

20% spelavdrag är för högt
Det är dags för ATG att visa världen att travspel i Sverige är ett område där man tänker försvara sin posiition. Man skulle i ett huj kunna dra undan mattan för alla utmanare som biter sig fast i travet med sina fasta odds på vinnare och plats, genom att helt enkelt sänka spelavdraget på just vinnare och plats. Sänka till 10% spelavdrag skulle inte göra det till en lika lukrativ affär att sätta fasta odds, i alla fall om man vill ha en tillfredsställande avkastning.

Med ett så lågt spelavdrag skulle man ge goda möjligheter för stora och stabila potter. Man skulle så klart få justera dubbel-spelet också, kanske från 25% till 18% (en multiplicerad raket ger 19% spelavdrag om man sänker till 10%), och det skulle verkligen öppna upp för fler egna dubblar och rent av trippelspel utan att få väldigt skyhöga spelavdrag. Jag tror att man skulle kunna ta tillbaka mycket av den förlorade intäkten genom högre omsättning. Men framför allt skulle man freda travet från ivriga attacker av andra spelbolag som så klart ser ATG:s spelare som en tacksam målgrupp att locka till sig. ATG har ju tydligt berättat att deras kunder bara lägger 24% av sin spelbudget på trav, och därmed 76% på annat.

Jag tror inte det räcker att ATG justerar sitt spelavdrag till 15% eller däromkring. Fördelen med fasta odds kommer man inte åt på så sätt. Potterna för vinnarspelet är redan nere på en sådan nivå att ett spel på 1 000kr påverkar oddsen ordentligt. Om man t.ex. som Lugauer-supporter spelade 1 000kr på Bonny Boy igår hade oddset rasat från 14,10 till 12,44. Madonna S.T. hade rasat från 19,69 till 15,69 medan Hennesy Boko blott skulle rasat från 2,17 till 2,15 eftersom vinnarpotten är så mycket större i den sista V64-avdelningen. Det hade kanske räckt med 15% om man sänkt spelavdraget för åtskilliga år sedan, innan potterna utarmats, men eftersom man av alla möjliga olika skäl låtit marknadsandelarna sippra iväg får man ta i desto mer för att ta dem tillbaka.

Är spelet på Svenska Spel bra?
Var det då en bra affär att spela på Svenska Spel igår? Njae, så här ser en jämförelse med vinnarspelet på ATG ut:
Smokey Herman gav på Svenska Spel 4,45 och på ATG 5,19
Madonna S.T. gav på Svenska Spel 12,50 och på ATG 19,69
Okaloosa Bell gav på Svenska Spel 2,80 och på ATG 3,08
Bonny Boy gav på Svenska Spel 15,00 och på ATG 14,10
Marys Overandout gav på Svenska Spel 5,00 och på ATG 4,45
Hennesy Boko gav på Svenska Spel 2,25 och på ATG 2,17

Eftersom man på Svenska Spel har samtidigt spelstopp som ATG finns det ju en viss risk att man får en skev bok, dvs man får mest spel på hästar där man ligger markant över ATG i odds, men väldigt lite spel där det ser ut som man ligger under ATG:s odds. Som spelare är det positivt att ha mer alternativ och att kunna spela där oddset är bäst.

Deras spel Challenge nådde precis över 100 000kr i omsättning och 16 vinnare belönades med 4 480kr vardera. Jag tror det är där någonstans man skall förvänta sig utdelningarna för det spelet. Det blir inga ”1%-are” som vinner och antalet lopp är inte så många. Men 10kr radpris, 30% spelavdrag och bara en vinstgrupp gör att det i alla fall blir tusenlappar.

Man skall också veta att travet inte är framlyft på samma sätt som hos ATG. På Svenska Spel är det ett spel i mängden inom det de kallar Oddset, även om de försökt skapa genvägar i form av en liten symbol.

3 tankar på “Korta notiser per den 4:e Januari 2019”

  1. Roade mig igår kväll med att beräkna den teoretiska utdelningen på Challenge (utan decimaler). Det blev, har jag för mig cirka 3.700 kr. Den enkelrad som var ”svårast” enligt spelkollektivet, gav en teoretisk utdelning på 110.000 kr, vilket omsättningen inte räckt till att betala ut.
    PS Jag var fan så sömnig när jag räknade, så fel kunde nog lätt uppstå.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.