Korta notiser per den 4:e December 2018

V64 på tisdagar
Det blir åter V64 på tisdagarna efter årsskiftet efter experimentet med V65 under hösten. Jag förstår att man ändrar tillbaka, för V65 har snarare tappat omsättning än hittat nya spelare. Kanske blir det lite för ”hattigt” med V65 på Tisdagar. Spelarna utsätts för V75 på lördagen, GS75 på söndagen, V64 på måndag, V65 på tisdag och V86 på onsdagen. Fem dagar och fem olika huvudspelformer.

Fräscha till spelen
Det finns en del annat som jag tycker ATG borde titta på i sin spelflora. Trio och tvilling i alla lopp är något som magkänslan säger är fel. Sådana spel, där man skall pricka in vem som inte vinner, blir inte roliga förrän man kommer till lopp med 12-15 startande hästar. Nu får man ibland spela det i lopp med 5-6-7 startande och det är ungefär lika roligt som att se på färg som torkar. Dessutom kanske man skall hålla det borta från lopp med lågt spelintresse där det i stort sett mest kannibaliserar på vinnarspelet.

V3 är en annan spelform som förtjänar lite renovering. V3 skapades en gång i världen som ett exklsivt banspel att starta EFTER det stora streckspelet var färdigt. Det här var på den tiden när V5 ofta var lopp 2-6, första loppet gick 18:30, V5-1 gick vid 19-tiden och 20:30 var V5:an klar. Då körde man V3 i lopp 8-10 (för då var det ovanligt med mer än 10 lopp en kväll).

Idag krockar V3 med ungefär allt. Till och med Solvallas speaker kan låta lite resignerad ibland när man kommer dit. ”Så är det dags för lopp 10, V75:s sjätte avdelning, V5:s fjärde avdelning, Dagens Dubbels första avdelning, V3:s första avdelning…”

Det är ofta där den ligger, parallellt med Dagens Dubbel, och det gör att V3-spelet hamnar ordentligt i skymundan. Jag skulle vilja se att man skissade på något sätt att låta V3 bli en del av vinnarspelet för att boosta upp de potterna lite på slutet. Ingen är väl dock intresserad av 3×20% spelavdrag som det skulle innebära med en ”raket” där, det blir 48,8% avdrag på tre lopp, men det kanske säger mer om hur hopplöst vinnarspelet är.

Annat som vore roligt är en ensam vinnaregaranti på V5 värd namnet, och kanske en garanti att DD-oddset aldrig kan bli sämre än multiplicerat vinnarodds för loppen. Skulle man sedan våga införa franska regler med minimiodds på 1,10 i platsspelet (men stryka sista decimalen) skulle man kanske kunna få fart på den spelformen också.

Förköp
Solvalla släppte Elitloppsbiljetter igår. Det är naturligtvis smart att försöka få in en del slantar i förväg och ha en god likviditet. Det senare kommer bli viktigt för banorna att börja tänka på nu när ATG inte längre är närmast obegränsad borgenär för banornas checkkrediter. Jag tror vi kan få se många fler förköp till olika stora travevenemang.

Om det blev någon enorm försäljningssuccé vet jag inte. När jag kikar nu är inget av helgpaketen slutsålt ett dygn efter att försäljningen började. Det är svårt som travpublik att ta ställning till erbjudandet om man inte får se allt av vad som sedan kommer att erbjudas i form av olika paket och platser. Då väntar jag hellre in tills man vet vad som finns, och kan välja det som passar mig bäst. Det är ett tips till dem som skall erbjuda förköp till sin publik. Och dessutom skall de som köper biljetter först vara garanterade bästa erbjudandet, annars är det svårt att få igång försäljningen på allvar.

Oslo GP på diet?
Det har surrats lite ett tag om att man vill försöka dra ned lite på prispengarna under Oslo GP-dagen. Det vore trist, Jag tycker man istället borde flytta det till en lördag, köra gemensam V75 dit och den mycket högre omsättningen borde mer än väl räcka till att hålla prispengarna intakta. Eventuellt då också flytta loppet till senare på säsongen. Det är oerhört trångt i storloppskalenern under 6-7 veckor från Olympiatravet till Boden, sedan blir det lugnare och där finns det lite plats om man är kreativ och inte minst vågar ställa det emot att Östersund och Oslo idag kör samma helg.

Amatörframgångar
Mikael Fellbrandt tränar Vikens Dome så bra att det blev seger igår i Halmstad. 30 000kr var det värt i form av prispengar.
Bengt A Nilsson ville inte vara sämre utan hade förberett Floalts Cicciolina på bästa sätt. Det blev seger och 35 000kr till på kontot för detta sto.
Grattis!

För övrigt anser jag att V75 bör starta 14:30

4 tankar på “Korta notiser per den 4:e December 2018”

  1. För inte så länge sen, närmare bestämt 17 november, skrev du ”För övrigt anser jag att V75 bör starta 14:30 och gå i Sverige”. Idag tycker du att man ska flytta Oslo GP till en lördag och köra gemensam V75?

    • Ja, jag förtydligade det där i bloggen lite och skrev att om vi nu skall köra V75 utomlands så skall det vara deras verkliga stordagar, de sportsliga karamellerna. Oslo GP är utan tvekan en sådan dag, men istället för den har vi två rätt så mediokra omgångar från Norge ligger på lördagar då svenska banor troligen hade kunnat göra så mycket mer av den.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.