Korta notiser per den 4:e Augusti 2018

Tävlingsprogrammet
Det gick en susning av besvikelse genom delar av travsverige när det stod klart att även när ST själva fick bestämma tävlingsprogrammet så blev det kvar Xpress-trav, lunchtävlingar och liknande. Utifrån de antaganden som finns hos ST är det ett korrekt beslut att försöka behålla nivån på spelet, och de pengar som spelet får därifrån.

Sedan är jag inte övertygad om att de antaganden som finns är korrekta. Jag är t.ex. måttligt imponerad av onsdagarnas totalomsättning på de 19 lopp späckade med spelformer som man kör när det är Xpresstrav. Däremot är jag som spelare ganska tacksam över att man lyckas avverka en spelform med åtta avdelningar på 90 minuter, även starttiden 20:30 är något som tilltalar mig, för då har man som familjefar hunnit med allt som skall göras.

ATG:s satsning på Tillsammans är den stora anledningen till att siffrorna ser bra ut på onsdagar, men jag tror inte det skulle bli någon enorm succé med att bara slopa Xpress, då kommer andra negativa faktorer in som också påverkar spelet. Elefanten i rummet är den stora spelformen med åtta avdelningar så länge det måste vara + 20 minuter mellan loppen.

I övrigt tycker jag man resonerar klokt runt tävlingsprogrammet. Det som kan göra det bättre är om sportcheferna verkligen sätter sig och studerar alla lopp som i år inte blev fulla, gör en korrekt analys och sedan åtgärdar. Det är inte vidare kul att se lopp med väldigt få startande hästar. Sådant skall tillhöra undantagen. Jag ser gärna att man lyfter bort en del lopp som idag riktar sig till den yppersta toppen och istället gör fler lopp för skikten strax under.

Regional fördelning
När man lägger tävlngsprogrammet får man också gärna titta på hur nära varandra man tävlar. Idag är det ju mer regel än undantag med en stor andel tillresta gäster på tävlingarna, och om då lunchtrav och kvällstrav samma dag körs på banor som normalt har ett stort utbyte av ekipage är allt man skapar med det ett stressat lämmeltåg av aktiva från bana A till bana B. Man kan också se det som att om hyrkuskarna bara hinner med en bana per dag så är det ganska bra för mångfalden inom travsporten.

Tyska derbyt
Det är en internationellt sett välspäckad travhelg. Just nu pågår det tyska derbymeetinget. 53 lopp på fyra dagar. Några av  dem med svensk breddloppsnivå på prispengarna, andra lopp med hyggliga prispengar. Själva huvudnumret, det tyska derbyt, har ett förstapris på strax över 100 000€. Tyskt trav är inte vad de har varit, men fortfarande dyker en och annan duglig häst upp därifrån. Skulle det vara helt otänkbart om PMU och ATG tillsammans gick in och gjorde något för denna helg? PMU piffar upp lördagen, ATG tar hand om söndagen, kanske med extra V75. Får upp klassen på loppen lite.

Hambletonian
I USA är det Hambletonian. Det finns inget annat lopp som betyder så mycket för svensk travavel som det loppet. Prispengarna där är sekundära, för avelsvärdet hos en vinnare av Hambletonian är så mycket högre. Alla vinnare blir så klart inte framgångsrika i aveln, men tillräckligt många blir så dominerande att stoägare och köpare av unghästar gärna står på kö för att komma över en avkomma.

Sommartravets final
I Sverige är det sommartravets final på Rättvikstravet. Inför anmälan dit gick det ut ett rätt så märkligt SMS från banan där man uppmanade tränare att anmäla efter som flera av de mörkt anmälda hade sommartravets final som andraval och några var inte kvalificerade för att delta. Mycket märkligt med så detaljerad information till ett lopp med mörk anmälan. Då kan man väl lika gärna köra ljus anmälan?

Montekväll
Och ikväll har så Bergsåker sin berömda montékväll. 37 tjejer och två killar kommer sköta jobbet i sadeln, men ingen har fått mer än 4 uppsittningar. Det är väl tillräckligt jobbigt, men inför-snacket har ju handlar mycket om ryttarna skulle orka med ALLA lopp.

Jackpot?
Jackpot på V64 igår. Som vanligt kryllar det då av internationella spelare i vinstlistan efteråt. Det verkar nästan bara vara sådana som går igång på en V64-jackpott. Finns det verkligen någon svensk spelökning att tala om när det är jackpot på V64? 71 av 119 rätta rader kom från utlandet igår. Om man nu ändå vill ha jackpot kvar, så låt den då fördelas i alla tre vinstgrupperna så slipper vi se den här orättfärdigt stora rovdriften från diverse spelsyndikat som kan profiterna på de små spelarnas godtrogenhet med spelbolagets och övervakande myndigheters goda minne.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.