Korta notiser per den 4:e April 2018

Bloggen är tillbaka, jag är tillbaka. Lite äldre, lite gråare, men också med lite mer erfarenheter i kunskapens ryggsäck. Låt oss prata trav, det görs inte så ofta har jag sett.

Det travades på tre banor igår. Bergsåker skötte lunchtravet, Axevalla var saxbana på kvällen och Solvalla hade ånyo en av sina tisdagar.

Spelarna till Solvalla skall definitivt ha sig en uppsträckning för att ha spelat ganska huvudlöst igår. Det började redan i första loppet där man spelade ned Religious till det eventuella oddset 1,45. Religous hade före denna start endast gjort ett lopp, som tvåa i Örebro för en dryg månad sedan. Det blev en ny andraplats igår.
I lopp 3 blev det så dags igen för en megafavorit. Hurricance River, som vunnit tre av fyra starter, spelades ned till 1,23. Nu var det långresa för första gången. Dessutom satt kusken och ”sov” när en häst utmanade om ledningen, och när han sedan skulle ta sig ut så kördes motståndarens sulkyhjul över och hästen hoppade. Jag trodde att det skulle bli svårslaget i grenen favoritbränning, men spelarna lyckades trycka ned Tarzans Beautiful Baccardi till det verkligt låga oddset 1,13, och det räckte bara till en andraplats efter dödensresa.

Hedersomnämnande till Enterprise (1,76) Green Keeper (1,97) och Rigel Face (1,81) som också brände som stora favoriter. Även på Axevalla lyckades spelarna göra Maremma Sock till favorit med det eventuella oddset 1,48, ståtandes med raden 2-0-6-7-2…

Dagens största skräll blev On Stage Indika i Solvallas lopp 5 som gav 14,23 hos ATG.

Solvalla kämpar ju på med att försöka hitta ett koncept som får publiken att komma tillbaka. Man har en gigantisk anläggning med plats för flera tusen sittande matgäster, och man har några få hundratal gäster en vanlig kväll. I går noterades 705 personer där, långt ifrån alla satt i restaurangen. Det är egentligen bara på Elitloppet som det är fullt, och trots höga priser då så räcker det inte till för att finansiera anläggningen.

Krisen är inte akut, men i längden kan man inte plöja ned miljon efter miljon i en anläggning som inte används. Då får man med grävskopornas hjälp anpassa storleken för att kunna få någon vettig ekonomi i det hela.

Mitt tips är att försöka satsa mer på familjer. Det finns inga genvägar till att lösa en publikkris och åldrande publik. Man måste göra sin läxa och skapa ett tidigt intresse. Om barnen vill till Solvalla kommer föräldrarna också, och far- eller morföräldrarna brukar inte heller vara så svåra att få med. Kör med skumdisco, uppblåsbar hinderbana, låt barnen bling-blinga en häst och vagn som får leda defileringen i sista loppet, snickra styltor, lära sig hur man skor och ryktar en häst, provåka startbilar och traktorer, prova enhjuling och skateboard, lära sig jonglera eller kanske gå på lina? Måhända kommer Bamse och lilla åsnan, Pippi och Lilla Gubben eller Emil och hans Lucas? Eller är det Mio med Miramis? Bröderna Lejonhjärta på Grim och Fjalar? I sagans och barnens värld är hästen ofta nära.
Några söndagar då det blir Barnens Dag på Solvalla tillsammans med trav. Det känns som mer succé än ”fläsk med kolhydrater”.

Sporten ikväll på Åby och Solvalla är något av det bästa vi sett på mycket länge en onsdag. Det är massor av segermaskiner i loppen som hoppas förlänga sina segerrader.
Värst av alla är Evens First Boy som jagar femte raka segern.
Digital Performer, Arch Lane och Waffle jagar sin fjärde I följd.
Exclamation Mark, Bag’s Simoni, Final Hope, Winning Mistress, Winner Bac och Roofparty är alla ute efter den tredje segern i följd.
De utmanas av många segervana klasshästar.

Jag har en lång lista med nästagångare som jag tänkte dela med mig av.
Solvalla Lopp 3 Omega Broline
Solvalla Lopp 8 Kiss Me Kate T.J.
Åby Lopp 7 Puccy Italia
Åby Lopp 8 Un Adri Master
Åby Lopp 9 Werdelin
Dessa fem presterade i sin senaste start bättre än förväntat och kan antas ha stigande form.

Dagens hjälte är Valnes Doris, ett nioårigt sto med Örebro som hemmabana. Det är inte så många ston som tävlar så länge, men om pappa heter Fill V så är det kanske inget stort avelsvärde. Fill V är inte dålig, men kanske mer inriktad på att producera bredd och ostartade hästar snarare än kulltoppar.
Valnes Doris är uppfödd av Bengt Wall på Valnevikens Stuteri.
Delägaren och tränaren Bo Edon Jansson (fyller 75 i September) köpte henne 2010 och har sedan dess tränat och skött om henne. Juhani Partanen har kört henne i de flesta starterna. Åtta segrar på 49 starter och en bit över 400.000kr har det blivit på kontot. Någon matlapp på rikstoton, men annars jämn och säker i vardagstravet. Pengar i nästan alla starter, galopperar sällan och har ALDRIG blivit diskad i ett lopp.
Det blev seger i senaste starten och ikväll är det 50-startersjubileum. Stenhårt emot, men bra spår, så det kan kanske bli en slant i alla fall. Låt oss hålla tummarna för denna fina representant för svenskt trav.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.