Korta notiser per den 3:e Oktober

V64 avgjordes igår på Årjäng, det var jackpott, och över 400 rätta rader från Finland. Det fanns också 750 rätta rader från Sverige på tre system som spelats x100 som spelats via ATG.se och alla tre i Stockholms län. Dessa två spelsyndikat stod för mer än en fjärdedel av alla rätta rader. Naturligtvis blev det jackpott igen på fyra rätt och över 2 miljoner förs vidare till nästa vecka då V64 avgörs i Hamburg.

ATG låter det här ske, trots att man vet vad som pågår. De har ju t.ex. policyn att inte berätta om eventuella utdelningar om den överstiger 200.000kr, men att en och samma spelare kan ha tre lappar som blir värda betydligt mer än så är tydligen OK?

Jag spelade inte, och tänker inte spela på ATG:s jackpottspel förrän man fått ordning på det här. Det är en alldeles för stor fördel till stora spelare när man tar småspelarnas pengar från lägsta vinstpotten och överför den till högsta vinstpotten en annan spelomgång. Om man sedan som i fallet med V64 accepterar V6-spel så blir rovet desto större. Allt det här kanaliseras ut till internationella spelsyndikat som kan glädja sig åt att människor i Sverige köper en Harry Boy och hoppas på storvinsten.

Om man nu nödvändigt vill ha kvar jackpott, så fördela den då på alla potterna, och ta bort V6-spelet.

Gulddivisionsloppet på Skellefteå-travet på lördag innehöll inga stjärnhästar, och bums var diskussionerna igång om detta var tidernas sämsta gulddivision. ATG valde att lägga den utanför kupongen. Kanske börjar de också att bli rädda för att det skall bli jackpott lite för ofta?

V75-dagen på Skelleftetravet är den sista i övre Norrland på ett bra tag. Med undantag för en extra V75 på juldagen på Umåker så återkommer inte V75 till ”norr om Bergsåker” förrän i slutet av April igen. Dryga sex månader utan V75 om man inte vill resa väldigt långt alltså. Det finns så klart ingen anledning för tränarna där att då ha fullt av klassiga hästar i stallen. De kommer ju få tillbringa sitt liv på hästtransporter. De pengar de springer in går till att täcka resekostnaderna som sprungit iväg ordentligt. Det är av samma skäl som tränare från söder inte skickar upp sina hästar till övre Norrland för att tävla.

Att Robert Bergh etablerat sig på Åby och att Svante Båth står med bara ett ben på Bergsåker och det andra i Knivsta utanför Stockholm har också hjälpt till att dränera Norrland på dugliga V75-hästar. Jag tror man får fundera på lite omtag för att komma ur det här. Måste alla V75-omgångar i Norrlands mindre banor avgöras under 5-6 sommarmånader? Kan man skjuta in försök till V75 på V64 så att hela Sverige får en chans att kvalificera sig? Det borde även ske med södra Sverige under sommarmeetingen då det är minst sagt knapert med V75 där.

Det lär vara en del regelförändringar på gång, där man nu skall få möjligheten att ändra om i resultatlistan utan att diska för regelbrott. Det är väl kanske bra, domarna har efterlyst det. Jag skulle önska att man tog itu med ofoget att det hela tiden genas i kurvorna. 500kr i böter räcker inte, och det finns anledning att ifrågasätta en del tider som gjorts med hjulen en bra bit innanför pinnarna. Att gena i en kurva är osportsligt, och borde leda till diskvalifikation.

En annan sak som man borde ta tag i är att för hård drivning endast bestraffas med böter (om kusken inte helt förlorat konceptet och mattpiskar hästen). Jag kan se något motbjudande över att man får prispengar om man drivit för hårt. Det är inte riktigt i linje med djurskyddet när det blir så, tycker jag. Och nog skulle det drivas mer försiktigt om man blev diskad för att ha drivit för hårt?

Gårdagens hjälte, Poco Loco Eagle, slutade oplacerad igår och fick sin fina svit av att tjäna pengar i start efter start bruten.

Dagens hjälte heter Zergin och är 12 år gammal. I kvällens breddlopp på Gävletravet skall han försöka öka på de knappa 150.000kr han sprungit in under sina 52 starter i livet. Zergin började sitt liv som tävlingshäst som tvååring med att bli tvåa i ett lopp på Bollnäs och få 6000kr för det. Första segern kom som fyraåring på Hagmyren, till 19 gånger. Det blev en seger till som femåring, och som sexåring blev det två ettor i följd i två P21-lopp inom en vecka. Fler segrar har det inte blivit. Pengar ikväll får ses som en framgång.

Tränaren, Irene Sjölander, har tre hästar på sin träningslista. Utöver 12-årige Zergin ytterligare en 12-åring och en 11-åring.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.