Korta notiser per den 3:e Oktober 2018

Samhällsmodellen
I Sverige har vi en modell för vårt samhälle, där det åtminstone är tänkt att man skall ha någon slags grundstandard på livet. Sverige är ett rikt land, så nivån är betydligt högre än den är i många andra länder. Om man lever i Bollmora eller Bollnäs skall inte spela någon stor roll. Det skall inte innebära några drastiska skillnader i standard eller service. Det är ingen millimeterrättvisa, men sannolikheten för att t.ex. lärarna i skolan på de bägge platserna har ungefär samma utbildning och använder samma läromedel är stor.

Den här modellen är ganska djupt rotad i oss svenskar, och vi har en tendens att ta den för given eller propagera starkt för den i en massa andra sammanhang.

Men det måste ju inte vara så!

Inom idrottens värld är de allra flesta välkomna, men fotbollsförbundet gör ingen stor satsning på att försöka få fler i norra Sverige att spela fotboll så att Allsvenskan kan komma att ha större geografisk spridning. Det vore helt främmande för dem. På samma sätt har inte skidförbundet några riktade satsningar på södra Sverige för att försöka bygga skidtunnlar och liknande där.

När man torgför sådana tankar på inom svenskt trav skall man veta att man är ute på starkt minerad mark. Det finns ett fundamentalt försvar för att allt som en bana med omkringliggande region någonsin har fått skall finnas där i all evighet, och allt nytt som behöver skapas måste komma från nya pengar. Det tänket genomsyrar precis allt inom travet, och skulle någonting förfördelas finns det alltid några som har som livsuppgift att vara bitter tills det där rättas till.

Skev målbild
Det här har ju gjort att svenskt trav har fått ha en väldigt intäktsoptimerande styrning. Nästan allt har kommit att handla om pengar på ett sätt som andra sporter i Sverige ibland tycker tar sig smått maniska proportioner. Sportsliga mål har helt saknats, eller i vart fall inte kommunicerats. Det har fått ”bli vad det blir”. Jag skall ge några exempel på vad svensk travsport inte gör.

– Utifrån vilken poäng vid avelsvärderingen som avelshingstarna har skulle man kunna räkna fram hur ”stark” en kull är. Vad är genomsnittet i avelsvärderingspoäng i en kull, och utifrån det se vad man kan förvänta sig i form av hur många som kvalar, startar som 2-åring eller 3-åring etc. Kombinerat med stonas Blup-tal borde man kunna göra en rätt detaljerad statistik och kanske också kunna visa både uppfödare och hästägare hur läget i landet ligger.

– Hur vill vi ligga till i bytesbalansen? De pengar som svensktränade tjänar utomlands minus de pengar som utlandstränade tjänar i Sverige. Här kan man med fördel kanske också skapa statistik och mål för svenskfödda vs utlandsfödda.

– Rekord och tider skall man inte bry sig om, enligt någon ej i skrift uttryckt allenarådande doktrin. Men visst vore det märkligt om vi plötsligt slutade sätta banrekord och svenska rekord i parti och minut? Det här mäts knappast alls, några mål finns inte utan det är utfallet som styr. Kan någon berätta för mig hur den hundrade snabbaste treåringstiden utvecklats de senaste 20 åren? Inte kulltoppen alltså, utan en hygglig medelhäst.

– Vi bryr oss mycket om unghästar och kullstorlekar, men hur många sexåringar av varje kull skall tävla för att sporten skall vara sund? Hur många starter skall de mäkta med i snitt? Det är något visst med hästar som gör sista säsongen innan de faller för åldersstrecket, men vi har inga mål eller ens en åsikt om det är bra eller dåligt med många eller få sådana hästar.

Det finns en hel del andra nyckeltal man också kan titta på för att sporten skall komma till ett önskvärt läge, jag ville mest bara ge exempel på vad andra sporter gärna mäter för att se om de gör rätt. (Och nej, inom humanidrott poängsätts inte föräldrar, utan där har man istället en rätt så omfattande barn- och ungdomsidrott med storlek och resultat som skvallrar en del om framtiden). Jag har dock medvetet valt mål som har med sportkvalitet att göra, inte publik, antal aktiva eller spel.

Har man fler mål för att försöka måla upp en mer heltäckande bild om hela den svenska travsportens läge, så kommer man också behöva ha en resursfördelning som tar fasta på alla mål. Den kan komma att gå väldigt stick i stäv med den nuvarande fördelningen. Bilden av vem som är närande och vem som är tärande kan komma att se helt annorlunda ut, men om det vet vi inte så mycket.

Golgatavandring
Och med det skall jag i ett huj på sant travsportsmanér dra ett streck över alla sportsliga prestationer igår för att istället svartmåla allt med konstaterande att ATG hade 4,2 miljoner i omsättning på V65 igår, inkl Norge. Det ser ut att bli en lång golgatavandring denna höst. Det som inte boostas av intensiv marknadsföring i form av andelsspel går dåligt. Lunchtravet visar inte heller bra spelsiffror. Förhoppningsvis kan ”tidernas jackpot” väga upp en del.

1 tanke på “Korta notiser per den 3:e Oktober 2018”

 1. 4,2 är deb lägsta omsättningen vi haft en tisdag på trav på minst 5 år

  borde inte ske på Jägersro, dessutom var det väl ganska bra hästar med

  V65 vs V64
  montelopp
  eller kanske att spelkassan ligger i ATGs kassavalv i väntan på jackpot

  ett tapp på dryga miljonen i omsättning, måndag var också back, det kan jag dock köpa att en kriteriehelg kan ge baksmälla på måndagen

  Tidigare lägsta Umåker 4 315 mars 2013

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.