Korta notiser per den 3:e November 2018

Tävlingsprogrammet
Det blir lite extra varje höst när tävlingsprogrammet för nästa år görs klart. Vad är det för förändringar? Har någon lokal publikfest fått flytta på sig när de stora pojkarna tagit almanackan i anspråk? Hur kommer de rörliga helgernas traditionella storlopp att påverka dem som ligger fast i almanackan?
I år blir det verkligen inte många förändringar, men några kan skönjas. Det blir inget svenskt lunchtrav vare sig på måndagar eller torsdagar under de kallaste vintermånaderna, men de dagarna ämnar man köra senare på året. Det blir en tävlingsdag mindre än i år, 875 mot 876 om jag räknat rätt. I övrigt har man aviserat att korta av en del tävlingsdagar med något lopp för att anpassa sig till det beräknat något färre antalet startande hästar.

Av tradition är det tävlingsdagar som räknas, och mest förlorar Mantorp som tappar två dagar. Axevalla, Eskilstuna, Färjestad, Halmstad, Kalmar, Romme & Östersund tappar varsin dag. Bland de vinnande banorna finner vi Boden, Hagmyren, Solvalla och Vaggeryd som får en dag extra. Bollnäs och Gävle är de ”stora” vinnarna med två dagar extra jämfört med förra året.

Att ha många tävlingsdagar är viktigt, för det betyder mer prispengar till banan och att banans tränare får tävla mer på hemmaplan, resa mindre. Det betyder också mer intäkter från publik och restaurang, att man är en mer attraktiv sponsorpartner och att hela anläggningen används istället för att stå och förfalla i tomhet mellan de glesa tävlingsdagarna.

Nästan ingen bana jag har pratat med har sagt sig vara nöjd med antalet tävlingsdagar. De flesta har planer för vad de skulle kunna göra med fler tävlingsdagar. Om alla skulle bli nöjda skulle vi behöva uppemot 1 500 tävlingsdagar och V75 tre gånger i veckan. Vi skulle dessutom behöva en extra åttonde dag i veckan då ingen annan än Solvalla kör, eftersom de helst skall tävla helt själva.

Bana Dagar
Arvika 4
Axevalla 41
Bergsåker 47
Boden 31
Bollnäs 34
Dannero 15
Eskilstuna 37
Färjestad 36
Gävle 36
Hagmyren 23
Halmstad 38
Hoting 3
Jägersro 56
Kalmar 29
Karlshamn 2
Lindesberg 11
Lycksele 3
Mantorp 30
Oviken 3
Romme 47
Rättvik 23
Skellefteå 17
Solvalla 90
Solänget 12
Tingsryd 5
Umåker 25
Vaggeryd 13
Visby 18
Åby 59
Åmål 10
Årjäng 18
Örebro 32
Östersund 27

 

Jag har inte hunnit gå igenom riktigt hela schemat ännu, men kan konstatera att för mina hemmasnickrade ”regioner” ser det ut så här.
Region ”Norra Norrland”, alla banor norr om Bergsåker inkl Östersund får 136 dagar nästa år.
Region ”Södra Norrland” med Bergsåker och de tre gävleborgsbanorna får tillsammans 140 dagar.
Region ”Väst” med värmlandsbanorna, Åmål, Axevalla och Åby får tillsammans 168 dagar.
Region ”Syd”, alla banor söder om Jönköping exkl Åby får tillsammas 143 dagar.
Region ”Mitt”, som då är Solvalla och ett rätt så brokigt område från Rättvik till Mantorp och Visby får tillsammans 288 dagar varav 90 är på Solvalla.

Jag vet att det finns ganska många andra sätt att dela in Sverige i regioner, och hur man än delar in dem så förekommer det en hel del korsande av regiongränser i alla fall, av hävd och tradition.

Hur ser en 65-miljonersrad ut?
Idag kan en ensam vinnare få runt 65 miljoner på V75. Men hur ser en rad ut som bara en enda av nästan 200 miljoner inlämnade rader matchar?

Det blir en svår rad, jag räknade lite och ungefär så här kan den se ut:
2 Xanthis Brazil 35%
11 Hawk Cliff 2%
3 Nappa Scar 1%
14 Bellfaks 12%
5 Mellby Entré 5%
9 Speedy Foxy Vicande 5%
8 Bucks to Burn 21%

Det finns enromt många andra kombintioner som också skulle ge en ensam vinnare, men gemensamt för dem alla är ett antal vinnare med enstaka spelprocent, och helst inga riktigt stora favoriter. Då måste det nämligen skrälla väldigt mycket mer. Värt att tänka på är att om en häst en häst som är streckad på 0,7% rensar dubbelt så bra som en som är streckad på 1,4%.

Sannolikheten för att spelarna idag får tillbaka mer pengar än de satsar är stor.

Amatörframgångar
Henrik Johansson satte dit sin Felix V.M. i Örebros första V64-avdelning och lade grunden till att en ensam vinnare vann 1,5 miljon. 35 000kr var det värt för Henrik. Morgan Wilhelmssons Mack Dragan fick också vinna, en seger värd 50 000kr. Peter I Erikssons M.T.Lindsey vann också sitt lopp, och det var värt 30 000kr. Hälften av V64-loppen till amatörtränat alltså. Dessutom hela tio prisplaceringar.

För övrigt anser jag att V75 bör starta 14:30

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.