Korta notiser per den 3:e Maj 2018

Idag skall vi börja med den här rubriken:

Gav det rätt betalt?
V86 Solvalla/Jägersro
Förväntat antal rätta rader: 8
Antal rätta rader: 38

En studie av vinstlistorna visade att ett andelssystem inlämnat 28 gånger hade satt V86 (och ytterligare ett hade varvat sitt system 4 gånger). Systemet ifråga var inlämnat av den mycket skicklige spelaren Linus Eriksson, som vi i vanliga fall hittar på Travrondens redaktion.Systemet han gjorde var uppdelat i 25 andelar á 100kr styck.

Det här ger mig tre reaktioner.

1: Till att börja med var det väldigt skickligt att sätta raden. Den var svår. Att det sedan blev 28 x 25 = 700 andelsköpare som får dela på en jackpott är oerhört roligt. De fick vardera över 17 000 kronor och kommer för lång tid framåt vara ambassadörer för spelet. 17 tusenlappar som gör att de kan sätta guldkant på semestern, betala barnets studentfirande eller har råd att få till tandläkaren. Det finns 700 mycket tacksamma människor ute i vårt land idag som vaknar med ett stort leende på läpparna.

2: Rent spelteoretiskt måste man dock fundera över det vettiga i att lämna in ett system 28 gånger. Normal förväntad utdelning på den här svårighetsgraden hade varit c:a 1,5 miljoner. Och så gav den en bit över 300 000 istället. De andra som satte rätt rad var nog både glada för en vinst, men kanske också lite fundersamma över dess storlek. I vart fall om det var erfarna kalkylerande spelare.

Nästa vecka kommer ju de 700 som vann igår och ytterligare väldigt många andra vilja köpa Linus system. Hur många gånger skall det varvas då? 40? 50? Kan man varva ett system 100 gånger och fortfarande sälja det med gott samvete?

3: Rondens eget tips till V86 var inte i närheten att sitta. Många av dem som jobbar på Ronden har egna andelssystem via Tillsammans, och massor av andelar säljs just med argumentet att de jobbar där eller på någon speltjänst som tillhandahåller tips och analys mot betalning. En stor del av andelskonceptet på Tillsammans bygger på just detta.

Vad en tidning som Ronden eller en speltjänst tycker får ofta stort genomslag på spelet. Spikar, positiva intervjuer, intressanta fakta som grävts fram. Spelare läser och låter sig inspireras, det är därför man köper produkten. När det så dyker upp vinnande system av tidningen tipsredaktörer som tyckt ganska annorlunda mot tidningens officiella linje så blir man lite frågande. Skall det vara något slags lotteri vem som gör tipsen i tidningen? Om tidningens anställda har analyserat och har idéer, varför publicerar man inte dem? Finns det information som inte publiceras? Transparensen, den vi talade om för några dagar sedan, är inte så stor.

Även om jag låter grinig, så ännu en gång grattis till Linus som ordnade en av de allra största spelvinsterna i V86:s historia och grattis till de 700 andelsköparna som är med och delar på vinsten.

Toktempo
1.10,1 första varvet av hästar som tjänat 3-400 000kr. Det är ju roligt när det tävlas, brukar det heta, men det vete sjutton om körningar långt över hästarnas kapacitet är så roliga. Sista 500 travade de två kombattanterna som dragit upp tempot runt 15,5. De var ändå tvåa och fyra i mål. Den som svarade ledningen hade fog för det, den som pressade utvändigt visade sig vara en fantastisk häst, men det blev dåligt betalt för prestationen.

En tränare berättade för mig en gång att en häst som går i mål med allt sparat kan man i princip starta igen samma dag. En häst som förvisso tömmer sig, men som går som snabbast över mållinjen brukar man kunna starta 7-10 dagar efteråt, de återhämtar sig snabbt. En häst som tidigt i loppet blev trött och drog på sig alldeles för mycket mjölksyra kan det ta 3-4 veckor innan de kan göra sig själva rättvisa på banan igen. ”Loppet sitter i” brukar man säga.

Som spelare är det ganska trist när kuskar får för sig att de skall ha någon slags duell inne i ett lopp där syftet inte verkar vara att vinna loppet.

Statistik
Tänkte bjuda på lite drag från statistikens underbara värld här i bloggen.
Att alla sju vinnare på V75 är bland de fem mest streckade händer i 28,4% av alla V75-omgångar. Hur tror du att en spelare med strategin att spela de fem mest streckade hästarna vinner? Svara ärligt för dig själv innan du läser vidare.

Medianutdelningen vid alla sju vinnare inom de fem mest spelade är låga 6 273kr och det blir ofta jackpott på fem rätt. Att helgardera en lapp på det viset kostar 39 062,50kr. I genomsnitt får man då tillbaka 25 483kr. Det är ganska så exakt 65% av insatsen, just på pricken av vad spelavdraget är. Om du vill slå spelavdraget får du hitta en annan taktik, men jag tror många spelare trodde att man skulle förlora mer än så.

Lunchtjugan
Idag blir det ”lunchtjugan” till V4 på Skellefteå, och även en ”kvällstjuga” till V4-spelet ikväll på Åby. Ett andelsspel där tio andelar lägger en tjuga var, och så spelar vi tillsammas. Jag baserar systemet helt på ett nytt rankverktyg som jag petat ihop själv.
Länk kommer på Twitter i god tid. Därför avstår jag från att försöka lämna tidiga speltips, det kan ju vara så att man kommer på andra tankar senare.

Gårdagens hjälte
Mr Pellegrino galopperade hejdlöst i starten och diskades. Så kan det gå ibland, och det är bara att ta nya tag.

Dagens hjälte
Idag väljer jag att uppmärksamma Super Photogenic. Han är en tioårig valack som under hela sin karriär tränats av Bo Hellkvist som har licensen på Axevalla. Bo är en liten tränare, med i sammanhanget blygsamma framgångar. Med den här hästen hamande han ändå i smöret när allt plötsligt blev rätt. Men vi börjar från början.

Super Photo Kosmos är pappa till denna häst, morfar är franske Foreign Office. Super Photogenic gick premielopp redan i April som tvååring, kvalade i Augusti och började tävla i tvåringsloppen. Två lopp hann han med, bägge slutade med diskning för galopp. I första loppet som treåring kom i alla fall första segern. Annars var det många galopper i starterna den våren, men också ytterligare en seger. Så, på försommaren som treåring drog han på sig en skada, och kom att bli borta från tävlingsbanan i två år.

När han kom tillbaka som femåring krävdes det två kvallopp för att bli godkänd, och redan i andra starten tyckte domarna att han skulle kvala igen, eftersom prestationen var otillräcklig. Kval klarades av, och man gick ut i ett B-lopp där han diskades, och sedan ett vanligt lopp där han också diskades. Nytt kval. Därefter blev han distanserad, och i loppet efter diskad, varför det ånyo utdömdes krav på kvallopp. Jag hade haft mycket förståelse för om man där gett upp, men inte då. Hästen kvalades och i loppet därefter lyckades han för första gången på 2,5 år få med sig pengar från ett lopp. 2 000kr för en femteplats, med galopp.

Loppet därefter vann han. Och han vann nästa lopp också, och även loppet därefter. Tre segrar i följd, och inte en tanke på att galoppera. Som nybliven sexåring gjorde denna häst debut på V75 och det slutade med en andraplats. Styrkt av det provades V75 igen, och nu vann han. Han, hästen som inte kunde sätta en hov rätt några månader tidigare vann över alla stortränares talanger i Klass II på V75. Om man gör det får man åka till Solvalla och vara med i finalerna. Så också Super Photogenic, och där blev han tvåa. I det slagna fältet fanns hästar som Geisha Sund, Star Advisor Joli och Mellby Brunello.

Det blev mer V75 och han var trea i det där loppet när B.B.S. Sugarlight i en Klass I-final dundrade runt på 11,5 full väg. Super Photogenic gick 12,1am, och bara en gång har han travat fortare, 12,0 på kort distans. Så plötsligt kom hästen en dag på att han ju kunde galoppera i loppen. Efter tre galopper och diskningar blev det kval. I första starten efter ny galopp och kval. Lite så har det fortsatt Ibland kommer han ihåg att trava, och då är han bra, men det blir inte så ofta.

Super Photogenic har gjort 70 starter i livet, gått 11 kvallopp, men vunnit 12 gånger. I senaste starten, ett breddlopp på Vaggeryd, blev det seger, så kanske är han nu inne i en period där han kommer ihåg att trava. I sådana fall får de andra hålla i sig. Bo Hellkvist och ägaren Karl-Åke Dahlin har sett det mesta från denna häst på tävlingsbanan, han har gett dem såväl grå hår som oförglömliga minnen. Ikväll håller vi tummarna för dem.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.