Korta notiser per den 3:e Juli

… det är på sin plats med ett förtydligande. Jag har ingenting emot att människor från andra länder än Sverige spelar och vinner på ATG:s spel. Det jag opponerar mig emot är ATG:s system med jackpott och i kombination med spel för alla rätt som systematiskt för över stora pengar från små spelare till större. När de dessutom ganska så tydligt struntar i de regler som satts upp kan jag inte låta bli att tänka vilka andra regler man också kan bryta mot, utan att ATG reagerar.

… en kompis hörde av sig efter långloppet på V75 igår, det som Amaru Boko vann efter att ha liftat i Alfas Da Vinci’s rygg i tredjespår sista varvet. Det var enligt honom beviset för att femåringslopp behövs, för den hårdheten som Alfas Da Vinci visade, den har inte en häst som fått snabba pengar på sig i unghästcirkusen. Det kan vara så att det finns en poäng i det.

… E3-vinnarna från igår heter Uncertain Age och Policy of Truth. Den senare krossade sitt motstånd från dödens, den förre smögs fram. Fjärde invändigt, blev andra utvändigt när många attackerade i tredjespår. När det sedan Dixi Sisu galopperade på upploppet så blev innerspåret ledigt, och en kort trudelutt räckte för att avgöra.

… Ulf Ohlsson är mer eller mindre förstekusk åt Reijo Liljendahl, men han kör också Makethemark som han valde att köra i E3-finalen. Då fick Örjan frågan att köra Policy of Truth, och Örjans iskyla i dödens var kanske det som avgjorde. Det är lätt att köra för fort, för tidigt i den positionen.

… Jocose är pappa till Uncertain Age. Har väl inte haft de allra bästa stona på sin språnglista, men har heller inte visat någon vidare förärvning. Sucre visade vad han kunde i några lopp för ett par år sedan, men har sen dess inte fungerat. Att nu få en klassisk vinnare var något oväntat, men vem har sagt att trav är enkelt?

…Explosive Matter är pappa till Policy of Truth, och har några hyfsade USA-importer i Sverige sedan tidigare. Efter vad Policy of Truth visade igår så kommer säkert fler uppfödare att titta på den hingstens gener. De verkar passa svenskt trav.

… fem av stona i E3 var uppfödda av Menhammar. De tog platserna 1, 2 och 3. En enorm bragd! De hade sedan fött upp en hingst också i den andra E3-finalen. Som om inte det var nog så hade de ytterligare tre uppfödningar på V75.

… Robert Bergh vann lopp på Eskilstuna igår. Från hans stall noteras också fem starter med inhyrda kuskar/lärling på Kalmar igår.

… Lutfi kolgjini hade bara en startande i Eskilstuna, så den styrningen lejde han bort. Han passade istället på att själv åka till Kalmar och vinna två lopp av två möjliga. Som om inte det var nog så startade hans Archangel Am på Enghien under dagen, och blev tvåa där. Så här ser det ut för stora stall idag, de har hästar nästan överallt.

… Enghien hade storlopp igår, och Un Mec d’Heripre fick vinna ett lopp efter ett par gedigna insatser i Norden. Robert Bi var tvåa efter dödensresa.

… i Finland är det också stortrav. Suur Hollola för finskfödda hästar med uttagningar på lördagen och final på söndagen med 100.000 euro i förstapris handlar det om. Peter Ingves kör Shadow Woodland som tränas av Reijo Liljendahl. Örjan åker dit för att köra Surprise Lord åt Reima Kuisla. Jorma Kontio är också där, och kör Arctic Model åt Pekka Korpi. Shadow Woodland var tvåa förra året.

… det är också högsäsong för våra småbanor. Igår var det Oviken, i förrgår Lycksele. Hoting, Arvika & Karlshamn är andra små banor med några enstaka tävlingsdagar om sommaren. Menhammar hade för övrigt fyra uppfödningar på Ovikens travbana igår.

… snäppet under våra småbanor och vårt breddtrav finns bygdetravet. Igår kördes det bygdetrav på Dunevad, som ägs av Åbys sportchef Jon Walther Pedersen. Där lyckades Patrik Sjöberg, f.d. höjdhopparen, vinna lopp. Enligt rapporterna var det gott om folk på plats, fullt i klass med vad Åby har en dålig torsdag.

… idag blir det V64 från Axevalla. Startfälten ser rätt välfyllda ut. Axevalla gillar konceptet med 15 bakom bilen. Som spelare tycker jag så där om det. Startmomentet och de första 200 meterna påminner lite för mycket om en lottodragning för att jag skall tycka att det är roligt. Jag skulle vilja se ett spår invändigt där man kan ta ned galopperande hästar (naturligtvis blir man diskad då), men för att få lite mindre röra i stora fält när någon hoppar.

… att nöja sig med 12 hästar är naturligtvis en bra lösning också. Har inte riktigt förstått att de aktiva gått med på 25% fler hästar i loppet, men inte 25% mer prispengar.

 

1 tanke på “Korta notiser per den 3:e Juli”

 1. Som vanligt har du plockat fram flera klokheter.

  * Säkerhetsspår invändigt är något jag också efterlyser, ger möjlighet att ta sig undan på ett smidigt sätt och att loppen inte ”störs” av galopperande hästar i fälten. Fungerar bra i andra länder, men tyvärr känns det som Sverige ogärna tar exempel från annat håll. Är man inte först och kommer på det själv så får det vara.

  * Som startpersonal så har jag åsikter kring 15 bakom bilen. Framför allt om tiden innan bilen släpper fältet. Gäller verkligen att kuskarna är samlade i tid redan innan bilen börjar rulla och har full disciplin. Kommer någon lite sent fram (dock före 100 m gränsen) så är det svårt att smidigt komma på plats.

  * Slopa jackpot! Det finns ingen som helst rättvisa i att pengarna inte delas ut till de spelare som omsatt dem en omgång. Eftersom ATG anger rättvisa som skäl för att slopa V7 och V8 så måste ju detta ligga dem varmt om hjärtat.

  Trevlig travsommar.

  Mvh
  Micael Lingh

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.