Korta notiser per den 3:e December 2018

Barfotaförbud
Tredje December. Regnet öser ned, det är tre plusgrader. Gryningsljuset kommer långt efter att man behöver kliva upp, och skymningen faller innan man knappt märkt att det blivit ljust ute. Det är plusgrader i Boden säger SMHI, och det är likaså plusgrader i Malmö. Även om Sverige är långt är det svårt att säga när vädret blir si eller så.

Diskussionerna så här års är mest om det kommer gå att köra tävlingar som planerat eller ej. Bro Park ställde in igår, Eskilstuna hade lite problem, men skall köra idag. I norr väntar man på kylan och snön så man göra isbana. De flesta banmästare vill att temperaturan skall bli stabil med god marginal till nollstrecket. Om det är på plus eller minussidan har inte så stor roll, men inte stora temperaturväxlingar.

Det barfotaförbud som råder sedan några dagar tycker jag i stort är bra när man fått vänja sig med det under några år.

Är travet en restaurangkedja?
Dagens stora travhändelse är att det släpps biljetter till Elitloppet. Surfar man runt bland banornas hemsidor så är det annars julbord som är det stora just nu bland Sveriges travbanor. Det kan faktiskt vara så att travet i första hand är ett spelobjekt, i andra hand en restaurangkedja och som först i tredje hand en sport.

Om det är så borde man kanske lägga lite mer möda på att skapa ett vettigt enhetligt koncept, en slags franschise-kedja, med mer enhetlig mat, dryck och utseende i restuarangerna? Det finns en del stordriftsfördelar kanske, och måhända kan man ha en del gemensam marknadsföring. Eller är det bara spel och spelreklam som mår bäst av att skötas centralt?

Topplistorna
Topplistorna är i många fall avgjorda, men det finns en del spännande saker att ha ägonen på.

Vilka 15 kuskar kommer göra upp i V75 Champions? Örjan, Ulf, Björn, Erik, Jorma, Carl Johan, Johan, Peter och Peter är att betrakta som klara. På tionde plats idag ligger Johan Untersteiner med 9 segrar, på elfte plats har vi Kaj Widell med 8 segrar. Sedan har tolfte till sextonde man på listan alla sju segrar och får skiljas åt med andraplatser. Christoffer, Per, Kim, Rikard & Joakim. Sedan är det ett rätt namnkunnigt gäng där bakom som har sex och fem segrar också. Varje seger för dem som ligger nära strecket är viktig, och kanske kommer det att raggas en del styrningar under ”V75-festivalen” sista veckan av året.

Flest kusksegrar kommer Ulf Ohlsson ta, mest pengar kommer Örjan Kihlström att köra in. Flest tränarsegrar kommer Peter Untersteiner att ta, mest pengar kommer väl troligen Daniel Redén att köra in. Timo Nurmos har en teoretisk chans att hota, men Redén har ju inte heller gått i ide över vintern.

På Solvalla är det Timo Nurmos som dominerar i tränarligan, men i kuskchapionatet har Jorma Kontio tre pinnar till godo på Örjan. Det kan bli lite kamp in i det sista där.

På Åby har Peter Untersteiner sex pinnar tillgodo på sonen Johan, som i sin tur är fem före Bergh, som är fem före Goop. På tränarsidan ser Peter Untersteiner ut att ta både mest segrar och mest pengar.

Peter Untersteiner ser ut att vinna tränarligorna på Jägersro också, och som om inte det var nog har han åtta pinnar till godo på Christoffer Eriksson i körsvensligan. Men mest pengar på Jägersro har en viss Örjan Kihlström kört in. 8,4 miljoner på 46 starter är drygt 180 000kr/start.

Flest segrar bland amatörkuskarna har Niclas Benzon tagit, hela 69 segrar hittills i år vilket också medför att han kört in mest pengar. Niclas har för övrigt också montélicens, vilket inte många killar har. Flest tränarsegrar bland amatörerna har Oskar Berglund, men mest pengar har Ingemar Hultqvist tränat in.

Bland lärlingarna är det Oskar J Andersson som ser ut att vinna flest lopp i år, och också köra in mest pengar.

Flest segrar har Tekno Eld tagit i år, 11 stycken har han hunnit med. Mest pengar har Propulsion kutat in, drygt 10 miljoner.

För övrigt anser jag att V75 bör starta 14:30

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.