Korta notiser per den 3:e Augusti 2018

Många spellicenser
Det var första ansökningsdagen i onsdags för att få en spellicens, och redan den första dagen lämnade många spelbolag in ansökan om att få en spellicens. Ytterligare några följde igår. Fler lär säkert följa. För den som trodde att det skulle bli lite lugnare med marknadsföring med spellicenser så blev det helt fel. Med så många bolag kommer det fortsatt att bli en strid på liv och död om varje krona i spelomsättning. Den svenska marknaden är inte större än att max 7-8 bolag på sikt kan finnas här och må bra, inkl ATG och Svenska Spel.

Krav på travet
Även om det inte redan den 1:a Januari 2019 kommer förändras så mycket för travet, så kommer successivt kraven på att sälja sin sport att komma. Den största leveratören av travets ekonomi kommer under 2019 fortsatt att vara ATG, men de kommer också efter en tid att börja ha krav, i synnerhet om de vill bredda sitt spelutbud.

Förr eller senare kommer någon ansvarig på spelbolaget att ifrågasätta varför ett breddtrav som omsätter modesta summor får ta så mycket plats, när sportspelen drar in mer kulor. Vad händer när ATG upptäcker att live-spelet på fotbollsmatchen Liverpool – Manchester United är större än live-spelet till V75-tävlingarna? Kommer travet att självklart kunna kräva sitt utrymme? Galoppen äger 10% av ATG, men får inte 10% av utrymmet. Man tjänar kortsiktigt mer på att inte promota sin sport, långsiktigt har det inte varit något vidare.

Konsten att vara intressant
I den intervju som Rickard Hansson på Travronden gjorde med Hans Skarplöth när ATG berättade att man avsåg att söka licens för sportspel och casino gjordes klart att ATG ser den svenska marknaden som ganska mättad på travspel. De ser inget värde av att släppa in andra aktörer i potterna, och därmed så kommer de andra spelbolagens möjligheter att ta marknadsandelar av ATG troligen vara att göra annat än spel på hästar intressant för ATG:s kunder.

För travet börjar nu ett viktigt arbete med att aktualisera sin sport så att den blir minst lika intressant som andra sporter, både vad gäller publikintresse och spelvänlighet. Det går inte att göra så mycket mer med spelformer och marknadsföring från spelbolagssidan, det måste komma en del från sporten också. Transparens i utrustningsfrågor, högre tempo på tävlingarna, ett modernt och begripligt reglemente, mer show runt tävlingarna och bra produktion på ljud & bild. Tränare och kuskar som svär och är förbannade eller som jublar och skiner som en sol beroende på resultat.

Kuskar
Sommaren har varit intensiv för alla inom travet, och en titt på topplistorna skvallrar om att det är många som jobbat hårt.

I kuskligan är Ulf Ohlsson ohotad etta med 220 segrar, men bakom där ser det ut att kunna bli en strid om andraplatsen. Örjan är idag tvåa med 124 segrar, det är sju fler än trean Jorma Kontio, som i sin tur är två före Björn Goop. Han har två pinnar tillgodo på Jepson, som är fem före Peter Untersteiner, som närmast jagas av sin son Johan tio segrar bakom. Mellan tvåan och sjuan skiljer det 26 segrar.

Mest pengar har Örjan kört in hittills med drygt 30Mkr. Även Björn Goop med 25Mkr ligger före Ulf Ohlsson som har 22Mkr i penningligan.

Tränare
Tränarlistan ser intressant ut. Peter Untersteiners hästar har vunnit flest lopp, 134st. Han skuggas av Robert Bergh, Björn Goop och Timo Nurmos. Anmärkningsvärt är kanske att Jan-Olov Persson har tagit 92 segrar hittills i år och är femma i hela landet på det. Det körs trots allt inte så många kallblodslopp varje dag. Hans segerprocent är 24, men det är ”ingenting” mot Nurmos som i år har över 30 i segerprocent så här långt. Makalöst!

Mest pengar har Daniel Redén ordnat, med Björn Goop och Timo Nurmos på behörigt avstånd. Men det är många stora unghästlopp kvar, med premiechanser. Där finns också UET-finalen, Yonkers International, Åby stora, Sundsvall Open och mycket mer.

Hästar
Fyra hästar har så här långt tagit sju segrar i år. Tekno Eld, Latino, Sir Q.C. och A Sweet Dance. Mest pengar har Propulsion sprungit in med 6,4Mkr, följd av Readly Express med 5,3Mkr och Ringostarr Treb med 5Mkr.

20 hästar (svenskregistrerade eller tränade av svensklicensierad) har sprungit 09-tider så här långt. Ingen har sprungit under 09,0. Den senaste kom igår kväll när Probo O.P. dundrade runt Åby på 09,9. Av dessa 20 är ett sto (Double Exposure), 11 är hingst och 8 är valack.  Blott en fyraåring (King of the Hill) finns på listan. Äldst är Beau Mec med 11 år.

Annonser
Jag skapade lite reklamplatser på bloggen igår. Några kronor för att betala webhotell och liknande skall man väl kunna få in tänkte jag. Har du något du tror skulle fungera att marknadsföra på travsiffror. se är du välkommen att höra av dig.

1 tanke på “Korta notiser per den 3:e Augusti 2018”

  1. Hej,om man vill öka intresset för trav kan man ju börja tävla lite mer,detta släppande till varandra för att sedan gå ut o få över ta ledningen igen är oerhört trist o se,för o inte tala om dessa upptagningar av första häst i andra spår,när dödens hästen ligger utanför hästen som har tredje inner,ja,då är inte andra utvändig längre andra utvändigt,i verkligheten är det fjärde utvändigt det gör ju att hästar längre ner i fältet får det ännu svårare att kunna tävla och försöka vara med i segerstriderna,sen måste man göra nått åt dessa halvspårs körningar som ytterligare försvårar för hästar längre ner i fältet att ges en möjlighet o kunna va med i segerstriderna,trista travlopp utan spänning o tävlingsmoment får snart bort nya intressenter av travspel att tappa lusten för nya insatser.Mvh

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.