Korta notiser per den 31:a Oktober 2018

Fixade lopp?
Svenska Fotbollsförbundet bestämde sig för att ta fenomentet med matchfixning på allvar. De lärde sig hur det fungerade, informerade alla lag på ett otal olika sätt, satte upp en tipstelefon och anställde en person på heltid som jobbar med frågan. Resultatet är att 25 matcher har utretts, 5 spelare har stängts av för brott mot reglementet och två är föremål för en åklagares förundersökning. Det var med andra ord en del man hittade, trots att man ganska intensivt berättat om att man börjat titta på frågan.

Tyvärr har inga andra idrottsförbund varit ens i närheten av att jobba med saken så som det svenska fotbollsförbundet gör. Förbunden för hockey, handboll, basket, innebandy eller bandy har inte tagit det här på väldigt stort allvar. Däremot har de ingenting emot att sponsras av spelbolag.

Det lite läskiga är kanske att inte ens sporter som trav och galopp, som är så starkt förknippade med spel och som själva äger ett spelbolag där det snurrar 15 miljarder i poolerna varje år, tar det här på särskilt stort allvar. Utöver det förmedlar man spel till andra pooler där ännu mer pengar cirkulerar, och där man helt litar på att det förbundet har total kontroll på vad som sker.

Man har uppenbarligen en kontrollfunktion att ingen aktiv spelar via ATG i samma lopp som de själva har häst, men i övrigt är det ju väldigt diffust vad man egentligen kontrollerar. Ingenting redovisas, ingenting berättas. Ibland hörs någon om en styrning eller prestation av domarna, men nästan vilka förklaringar som helst noteras för de mest märkliga händelserna, och inget mer händer.

Man är heller inte så främmande för att utsätta gräsrötterna för stora frestelser. I lördags gav V4 en ensam vinnare nästan 400 000kr. Det är mer pengar än de totala prispengarna i alla loppen under dagen. Dessa tävlingar avgörs med ett minimum av publik, ingen media på plats och videoutsändningen via ATG Live sågs inte heller av så många. Är det något som fotbollsförbundet lärt sig är det att det förekommer matchfixning rätt långt ned i seriesystemen. Nu vill jag påpeka att jag på intet sätt tror att det var några fixade lopp i lördags, men man kan inte stoppa huvudet i sanden och ta för givet att det inte förekommer. Om man för fem år sedan hade sagt till fotbollsförbundet att det förekom fixade matcher hade de blånekat och sagt att det inte fanns några som helst bevis för det. Nu sitter man med fem avstängda spelare. Fixade resultat är minst lika skadligt för sporten som doping.

Startskottet
Idag klockan 13:47 drar det igång, vintermeetinget på Vincennes. Via ATG spelar man i gemensam pool som fransmännen vad gäller vinnare, plats och tvilling. ATG har Trio i egen pool, och där är omsättningen oftast alldeles för låg. Men, det kan bli jackpott på trio, och då ligger det lite extra pengar i kommande lopps triospel. I dagens första lopp på Vincennes ligger det t.ex. nästan 10 000kr extra i triopotten eftersom ingen klarade av trion i de sista loppen igår på Vincennes.

Att tänka på när man spelar till Frankrike är deras stallspelsregler. Samma ägare betyder att de tävlar med gemensamt spel, även om det är en favorit och en hundraoddsare. Minsta odds är 1,10 vilket kan vara bra att tänka på när stora favoriter som Bold Eagle & co är ute och luftar sig. Om sju eller färre hästar startar i ett lopp är det endast ettan och tvåan som ger vinst på platsspelet. Franska odds avrundas med tiondelar istället för som i Sverige med hundradelar.

Dagens tävlingar inleds med ett riktigt fint lopp, stängt uppåt vid 1,2MEUR där vi får se den finska järnmärren Ranch Kelly möta bland annat Tony Gio, Cash Gamble, Briac Dark, Uza Josselyn, Carat Williams, Traders, Bilibili och Amiral Sascha.

Kuskstrykningar
Det har kommit några propåer om varför jag pekade ut Johnny Takter som en kusk som stryker sig ofta. Det finns ju andra som stryker sig minst lika ofta. Det finns det, när jag kollade statistiken, och min åsikt är densamma där. Om man nu är dålig och inte kan köra så är det bättre att man stryker sig i god tid, och kanske med lite marginal så att man vet att man är fit for fight igen när man åter står i anmälningslistorna. Det system med ersättande kuskar som finns fungerar ofta rätt så bra, men ibland blir det ganska tokigt eftersom det helt enkelt inte finns lediga kuskar av ”samma kaliber” tillgängliga. Dessutom får kuskar som blir sent insatta som ersättande kusk inte någon vidare möjlighet att läsa in sig på loppet. De löser det vanligen bra i alla fall, men inte alltid. Det är ett lotterimoment jag gärna är utan i ett skicklighetsspel.

Amatörframgångar
Det blev amatörframgångar på Solvalla igår inom V65-spelet. Göran Larssons Kahnawake segrade och tjänade 40 000kr, och Tony Löfqvists No Comment segrade också, och tjänade hela 70 000kr. Ytterligare sex prisplaceringar gjorde att många amatörer åkte hem från Solvalla igår och var nöjda med sina hästars insatser.

För övrigt anser jag att V75 bör starta 14:30

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.