Korta notiser per den 31:a Maj 2018

Storloppen
Så här på sommaren finns det några V75-omgångar som är ganska otacksamma. En av dem är Mantorps omgång nu på lördag. Den hamnar i skuggan av Elitloppet förra helgen, och det som händer nästa helg när det är Jämtlands stora pris i Östersund på lördagen och Oslo Grand Prix på söndagen. Veckan därpå är det Kymi GP på Kouvola-banan i Finland och Norrbottens stora pris i Boden. Fyra storlopp på två helger, och naturligtvis angenäma problem för dem som äger hästar i den allra yppersta eliten. Det är ordentlig dragkamp om de stora namnen. Alla vill ha Ringostarr Treb, Propulsion och en debuterande Readly Express. Själv tror jag att det kan bli relativt enkelt motstånd i att sikta på dubbeln Östersund – Boden. 1,7Mkr om man lyckas, och troligen räcker det också med den dubbeln till att få delta i Mastersfinalen på Östersundstravet senare i år.

Logistiken
Intensivt tävlingsschema skapar också en del logistikproblem. Att ta sig från Östersund till Oslo mellan lördag och söndag är inte det lättaste. Något år försökte man ordna flyg mellan Kouvola och Boden, men det är för knappt om tid för att det skall fungera i realiteten. På söndagen efter midnattstravet i Boden är det E3-uttagningar på Sundbyholm. Då skall hela traveliten förflytta sig något 100-tal mil söderut. Det här med att vara klimatsmart är svårt för travfolk med den här tävlingsplaneringen.

Propositioner
Loppen är fortfarande inte särskilt fyllda. Så gott som alla vardagar har mindre startfält än tänkt på sina streckspel. (Och jag vet att man i Boden har fullt, men det beror på mycket stort deltagande av finska hästar som knappast är realistiskt att ha på så många andra banor). Det här har dock inte märkts så mycket i proppskrivandet ännu. Det skrivs fortfarande ut massor av lopp med tillägg som skall försöka locka 15 startande istället för 12. Man vågar inte testa amerikansk propp till några lopp per dag och dela in dem efter startprissumma. Och man glömmer av en del typer av lopp.

Anna-Karin Rundqvist twittrade igår efter att ha letat efter långa lopp med autostart för sin Bison Spiro. Det finns i stort sett inga lopp mer än ett par V75-lopp kommande månader. Och Bison Spiro har precis klivit över gränsen till Silverdivisionen och har hela 493 startpoäng. Om man istället söker på voltstart så finns det nästan obegränsat med lopp att välja mellan, så gott som alla med tillägg. Varför har vi så få autostartlopp över lång distans? Varför så många lopp med tillägg? Finns det inga funktioner i sportdatasystemet som berättar när det är brist på några typer av lopp i en region?

Norskt spel
I söndags spelade Norge till den svenska V75:an. 9,84 miljoner spelade norrmännen för. De vann totalt 3,78 miljoner, vilket motsvarar 38,5% av vad de spelade för. Därmed var de ganska så exakt lika skickliga som kollektivet som fick tillbaka 39% efter att det blivit så låg utdelning på fem rätt att det inte betalades ut. Jag hade nog annars trott att med Lome Brage, Lionel och Giveitgasandgo i raden så skulle norska spelare utklassa alla andra.

Saknade femhundringar
Varför har inga femhundringar påförts oplacertade hästar i Solvallas lopp 6 den 15:e Maj?

Gav det rätt betalt?
V86 Bergsåker
Förväntat antal rätta rader: 18
Antal rätta rader: 11

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.