Korta notiser per den 31:a Juli 2018

Finansmarknaden
Världens aktiebörser och andra finansiella marknader har insett att närmast obegränsad likviditet (tillgång) på marknaden och blixtsnabba uppdateringar av priser ger ett för stunden korrekt pris. Det finns åtskilliga företag som har som affärsidé att hela tiden jaga små skillnader i prissättning på ett värdepapper i världen och bums nyttja den. Det kallas robothandel, är ibland väldigt utskällt, men allt de gör är att nyttja skillnader i pris. Om någon i Hongkong vill köpa 100 värdepapper för 177,70 och du vet att det finns någon i Chicago som just nu säljer dessa för 177,20 så varför inte göra affären? I den finansiella världen ordnas det på några millisekunder. De företag som pysslar med detta ser till att ha sina servrar  i samma hall som den börs man handlar på för att ha så korta kablar som möjligt mellan sin dator och börsen. Ljusets hastighet i fiberkablarna har blivit en begränsning.

Spelbolagen börjar vakna till runt det här sättet att sätta pris, men det är inte så lätt med massor av manuellt satta odds på mängder av små marknader. Det finns spelbörser, men de är ganska så komplicerade för en genomsnittlig spelare. ATG däremot, som hela tiden erbjuder rörliga odds, borde ha en hel del att vinna på att kika på det här med likviditet i marknaden.

Olika odds
Fattar ni inte vad jag pratar om? Låt mig ge ett exempel på hur Antonio Trot i den sista V75-avdelningen handlades till tre olika vinnarodds, hos ATG, och hur man kunde spela en rad spel på honom som inte finns hos ATG. Hos internetbookisarna är en rad av deras spel sammankopplade eftersom det är samma sak. T.ex. skall oddset för matchresultatet 0-0 vara detsamma som att det inte blir någon första målgörare.

Den som spelade vinnare gjorde det till det eventuella oddset 5,32 när loppet gick iväg. För den som spelade Trio var Antonio Trot värd 4,18 som vinnare. Det oddset kunde man få om man spelade alla kombinationer med honom vinnare med perfekt avvägda insatser. Om man istället använde DD som ”omväg” för att spela vinnare på Antonio Trot så var det spelet värt 5,13 i odds.

Den som förstår sig på detta kunde också spela Antonio Trot att komma etta eller tvåa till oddset 2,69 på Tvilling. Om man istället använde Trio kunde man med viktade insatser spela Antonio Trot som etta eller tvåa till oddset 2,20 (det höga spelavdraget på Trio gör mycket sällan de oddsen särskilt attraktiva). Det gick också att spela honom som tvåa eller trea (på plats, men inte vinnare) till oddset 2,44, eller plats med oddset 1,54 oavsett vilka andra som belade de andra platserna.

Jag vet att det i en öppen pool där oddsen hela tiden ändrar sig inte går att räkna fram exakt odds, men det går ju att få en del indikationer. Jag vet också att det sätt som ATG idag presenterar sina odds på gör det omöjligt för en normal spelare att samla in data, beräkna och göra sina viktade spel. Det kan ju emellertid ändra sid.

En stor pool
Det går att koppla samman streckspelen till detta också, och det är kanske mer rimligt med 6% spelavdrag på vinnare än dagens 20%. I streckspelen hamnar spelavdragen i snitt där. Då skulle man kunna få vinnarpooler på lördagar som är 20-30 miljoner starka, och det skulle i sin tur attrahera väldigt mycket mer spel. Jag tror inte att ATG:s netto skulle bli minde av det, men det skulle inte finnas några fasta odds i en sådan värld eftersom man då skapat en oerhört likvid marknad med perfekt satta odds.

Det ger också möjligheter att erbjuda en rad andra spelmöjligheter än vad man har idag, utan att påverka poolerna negativt. Utöver dem som räknas upp kan man tänka sig negativt spel, dvs jag tror att någon annan än X vinner. Kan vara användbart när man anar torsk för favoriten. Det går att ordna stallspel för den som vill det, eller andra kluriga spel utifrån hur loppet ser ut. Specialer som ”Hinner tilläggshästarna fram?”, ”Vinner en hemmatränad eller gäst?”. Även om just de spelen inte tillhör de mest populära spelar det ingen roll eftersom de ingår i den stora poolen och varje krona som satsas bara bygger den totala potten att spela om större.

Framtiden
Alldeles oavsett borde man börja någonstans, men när jag ser på hästsportens spelmarknad och hur ATG skall bli en vinnare på den så är min lösning inte att de erbjuder casinospel och sportspel, utan att de utvecklar spelet på hästar till total perfektion.

Lika villkor
Om ATG inte avser att koppla samman sina spel på det här sättet så får man istället börja leverera data till alla, i ett bearbetningsbart format, och utöka möjligheterna till filinlämning. Det är naturligtvis helt oacceptabelt att de som har tillgång till AIS-data kan spela med stora fördelar framför dem som inte har tillgång till dessa data. Det är så långt ifrån Lika Villkor man kan komma.

Paribet
Några som var duktiga på att nyttja detta var aktörerna bakom Paribet som mestadels nyttjade dessa skevheter i prissättning. Det var enkelt att läsa av data några sekunder före spelstopp, låta servern skapa spel och skicka tillbaka dem rakt in i ATG:s spelpooler. På så sätt omsatte de en miljard, och som partner behövde de aldrig bekymra sig om ”köer” för filinlämning.

Nu hade de alltid 4% spelavdrag på alla spel, men det borde gett någon på ATG en del idéer om vilken omsättning som finns att hämta om ATG fungerade mer som OMX än de gamla rivbongarna.

1 tanke på “Korta notiser per den 31:a Juli 2018”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.