Korta notiser per den 31:a Januari 2019

Snabbt och utmärkt
Igår dök det upp på Twitter från On Track Piratens ägare att hästen skulle strykas. Trist för hästen, trist för kretsen runt hästen, trist för sporten. Hoppas han snart är redo för fler lopp. Information av det här slaget är inte ovanlig, det händer lite då och då. Ibland kan man läsa i tipstidningarnas sena utgåvor att häst si och så kommer strykas. Det lite ovanliga igår var att redan efter en kvart var hästen struken i systemen, och alla spelare hade lika information. Ofta kan det dröja flera dagar innan hästen verkligen är struken i sportsystemet, och då hinner den dra på sig en massa spel. Spelarna hinner köra sina lopp i badkaret med felaktiga förutsättningar. Det kommer uppstå en viss osäkerhet på om den verkligen skall strykas eller ej när det drar ut på tiden.

Så som det fungerade igår skall det alltid fungera, så vill vi spelare ha det!

Generationsskifte
Det är lite av ett generationsskifte inom travet. 40-talisterna och för den delen 50-talisterna går i pension, i många fall efter en lång och mycket framgångsrik karriär. Det är inte så många 40-talister kvar med proffslicens, och av dem som finns har de flesta trappat ned och umgås med planer att få leva som pensionär. Om några år gäller samma sak för dem som är födda på 50-talet.

En del av dem trappar ned planerat, några lite mindre planerat. En del rycks ifrån oss plötsligt, andra tynar bort framför våra tårfyllda ögon. Några inser att de inte hänger med, några skadas av olyckor, några får bara nog. Alldeles oavsett måste vi inse att de inte kommer finnas där i all evighet.

De började sin karriär innan ATG fanns, långt innan det fanns totomatombud, när TV-sändningarna var sporadiska, innan det fanns internet. En del av dem måste ha varit med och kört eller i alla fall sett ”första loppet med startbil” på sin hemmabana. Några har varit med och sett travbanor invigas, och nu pratar jag inte om Vaggeryd eller Tingsryd. Kalmar och Mantorp invigdes t.ex. 1965, Halmstad 1969.

De var med och jobbade för eller med tidigare generationers stora namn bland tränare, funktionärer, hästägare, uppfödare, spelare. Namn som många av oss som lever idag vara sett flimra förbi i någon nostalgisk spalt i ett 20 år gammalt Vinternummer eller någon av Wikners bloggar och artiklar.

Alla varken kan eller vill skriva någon bok där deras karriärer och minnen sammanfattas. Men nog borde en hel del mediautrymme kunna vikas för att göra reportage, dokumentärer, inslag, poddar etc om dessa ”legendarer”? Nog borde banorna vara lite sugna på fler arrangemang i stil med Johan Lindberg och Stefan Hultmans turné? Nog är vår samtid beredd att höra anekdoterna, få höra reflektioner om hur träningen, fodret, utrustningen och banorna förändrats? Resonerade en uppfödare för 40-50 år sedan på samma sätt som idag? Vad hade hästägarna för förväntningar då som de inte har nu?

Jag förstår att de som faktiskt inte helt slutat kanske inte är så väldigt förtjusta i att redan sammanfatta karriären, men de kanske kan försöka visa på hur trenderna rört sig de senaste decennierna, och var man rimligen hamnar om ytterligare ett tag?

Jag var inne på en hel del av banornas hemsidor för jag tänkte att de naturligtvis har en ”vår historia” där de berättar om hur det började för just den banan och milstolparna framåt. De stora namnen på banan. Det fanns inte så mycket sådant. Det kanske är tråkigt att ”trona på minnen från fornstora dagar”, men jag tror man ändå förväntar sig att kunna läsa något om historien.

Jackpot
Ingen hade åtta rätt igår, och det var nog tur. Enligt matematiken skulle det finnas c:a 0,15 system kvar, och trots jackpot hade det blivit rätt så dåligt betalt för en så svår rad. Men nästa onsdag kan det ju bli fint spelvärde, då är det i alla fall en bit över 14 miljoner extra i potten till dem med alla rätt.

Ikväll på Åby är det ingen jackpot, så då blir det inget spel från min sida. Om fler blir lite grinigare och struntar i att spela när det bara finns nedsida och ingen uppsida så kanske ATG kan bli lite påhittigare än att bara flytta runt spelarnas pengar mellan olika spelomgångar i detta skicklighetsspel som de mer och mer förvandlar till kasinolotteri.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.