Korta notiser per den 31:a Augusti 2018

Idag är det den sista dagen i månaden, dessutom fredag. Den som funderar på att köpa något dyrt av en provisionsjagande säljare gör klokt i att försöka idag, för i jakten på en affär som kan ta någon ett steg till upp på provisionstrappan är många beredda att göra vad som helst.

Obscen musik
Västerbottenskuriren, tidningen man läser i Umeå, har lyckats med att skriva om ponnytravsdagarna som Umåker hade 17-19/8. Många ungdomar, massor av lopp, en rolig avslutning på ett sommarlov för de unga som engagerar sig. Naturligtvis spelas då också musik för unga. På en spellista på Spotify med det mest populära just nu som dundrade ut över banan fanns tydligen en låt med ”obscen text”, och det är det enda som den skitnödiga tidningen Västerbottenskuriren rapporterat om från detta event. Dessutom nästan två veckor efter att eventet varit.

Jag prenumererar inte på tidningen ifråga eftersom jag inte bor där, men hade jag gjort det hade jag sagt upp prenumerationen per omgående.

Ta ut svängarna
Jag tillhör dem som gillar när man vågar spela lite annan musik än dansband, melodifestivalen och Så mycket bättre. Musikens värld är så mycket större än så. Man får spela en melodi från den genre som kallas klassisk musik. Vore det t.ex. inte lite roligt att inför Dagens Dubbel någon gång spela Proclamations ur Morton Goulds verk ’Spirituals for String Orchestra’? Ni har säkert hört den förut, det var den musiken som spelades under deltagarnas betänketid i Tiotusenkronorsfrågan. Och det finns plats för folkmusik, visor, punk, rap och rock med för den delen. Eller varför inte ha en Jazz-afton under något av dessa lördagskvällstrav?

VM
Det mycket inofficiella VM-loppet med en miljon dollar i prispotten närmar sig. Hälften till vinnaren, och det är rejäla pengar med nuvarande dollarkurs. För dem vars hästar inte slitits ut helt av den skandinaviska storloppssäsongen kan det bli en fin avslutning innan man eventuellt laddar om för Vincenns vintermeeting, eller laddar om för nästa år.

Det är lite för lite utbyte mellan hästar tränade i USA eller Kanada och hästar tränade i Europa. De åker inte hit, vi åker inte dit. Det blir inte så mycket utbyte då, inte så mycket kontakter som knyts. Det är lite synd.

Julmyra
När man skall köpa bostad är det egentligen bara en sak man inte kan ändra på. Läget. Det kan vara ett aldrig så fint hus, med vacker trädgård, stort garage, sjöutsikt etc. Ligger det inte nära kommunikationer och service så vill ingen ha det. Julmyra är ett sådant ställe. Massor av plats och resurser för att träna häst, men långt iväg. Det må vara ungefär lika långt till 4 av Sveriges banor därifrån, men inte riktigt nära någon och en bra bit från Europavägarnas möjigheter att snabbt ta sig någonstans.

Bland dem som håller till på Julmyra vittnas om att det är svårt att få personal dit. Det ligger lite för långt bort. Jim Oscarsson flyttar nu sin verksamhet från Julmyra och närmare stan, närmare Solvalla.

Det var Staffan Svensson som var drivande när Julmyra skulle byggas. Stall Staffan som tjänade sina pengar på att sälja datorer. Minns annonserna i Aftonbladet med självaste Stig H som gjorde reklam hans datorer, och jag tror Leif Witasp hade reklam för dem på sin dress? Han har en häst fortfarande, Staffan. Jolly Tooma som han leasar av en annan travprofil från från datorbyggarbranschen, Mats Gabrielsson.

Kuskstrykningar
Jag förstår att kuskar blir sjuka och behöver stryka sig ibland, men precis som det är önskvärt att hästar stryks i god tid så behöver också kuskar försöka stryka sig i tid. Det skall ju nya kuskar upp på hästarna, som kanske skall ges en chans att läsa in sig på loppet? Och spelarna skall göra sina funderingar. Jag vill inte hänga ut någon, men det här kan bli bättre. Och ja, information om vem som kör är minst lika viktig som om hästen har skor på sig eller inte.

Skandal?
I onsdags startade Global Upfront på V86 och vann från spår 12, som hon inte borde haft. Detta skrev Lennart Persson om redan igår. Loppet var en spårtrappa, och eftersom någonting i ST:s system strulade så fanns inte de åtta tusenlapparna hon vann på kvällen före anmälan med i hennes startsprissumma vid tilldelningen av startspår. Hon borde haft spår 15. Om detta upptäckts före start hade det kanske varit fullt rimligt att stryka henne och kompensera med ett fjärdepris. Men nu har hon startat och vunnit loppet, som ingick på V86 och Dagens Dubbel, till ägarnas och tränarens stora välförtjänta glädje.

Vad som nu händer om någon som blev slagna av Global Upfront protesterar vet jag inte. Det är ju finalplatser på spel också, i ett lopp med 250 000kr i förstapris. Mycket pengar för hästar i den här klassen. Hur många biträdande sportchefer behövs det på ST för att få ordning på sådant här?

Någon spelare äger väl inte rätt att protestera, våra 30 miljoner i omsättning väger lätt.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.