Korta notiser per den 30:e September

Lars Uggla skrev en krönika som publicerades på Lutfi Kolgjinis hemsida i går. Lars har räknat och som så många andra kommit fram till att den omsättningsökning som ATG har presterat de senaste två decennierna har varit mycket dyr. Staten har tagit sitt, ATG har tagit sitt, spelarna har fått tillbaka sitt och det som blivit kvar har inte varit så mycket.

Han visar på ett räkneexempel på att om ATG drar ned 75% av sina kostnader och spelet på det rasar 4 miljarder, så blir det ändå 266 miljoner mer till sporten. Jag är inte helt övertygad om att ATG klarar av att dra ned sina kostnader med 75% och ”bara” få 4 miljarder i speltapp. Framför allt tror jag att det efter det initiala tappet fortsätter nedåt.

Jag tycker att man istället borde ge ATG i uppdrag att öka sin omsättning utan att kostnaderna ökar. Skulle man klara av det skulle en ny omsatt miljard bli c:a 200 nya miljoner till sporten. Produktivitetsförbättringar måste väl kunna åstadkommas även på ett spelbolag?

Jan ”Hatten” Helander presenterade på sin blogg Gamblers Vardag igår ett antal punkter som plockats från dokument som ST/SG tillsammans med ATG skickat in till spelutredningen. Där presenterar man en plan för hur sporten på något sätt avyttrar ATG, och sedan avser att leva på en provision från spelbolagen som de skall betala för tillgång till TV-bilder, ljud och sportdatabas. Mellan raderna skymtar också att sporten kommer att äga spelvarumärkena och acceptera spel från olika bolag i en gemensam pott på t.ex. V75. En bärande punkt är att hästsporten vill kunna OK:a spel från annan hästsport i Sverige.

Det är till att tro på sig själv och sin produkt, vill jag säga. Jag tror inte alls att ett ATG som är berövat sitt monopol är värt särskilt mycket på marknaden. Med konkurrenter som har tillgång till ATG:s paradspel V75, DD och de andra spelen är det bara ett stort dyrt bolag med statlig ineffektivitet, ett monopolistiskt sätt att tänka, massor av ombud som omsätter allt mindre och ett urgammalt datasystem man köper. Det är inte värt mycket, frågan är om det ens är värt vad som idag finns i Hästsportens fond.

Jag tror också att man mycket rejält överdriver vad spelbolag är beredda att betala för rättigheterna till ljud, bild och data. Spelbolagen kommer att ha massiva marknadsföringskostnader för att binda upp nya kunder och presentera lönsammast möjliga spel för dem. Att hålla på med trav kommer ingen att ägna sig åt om det inte är lönsamt för dem. Och det blir inte lönsamt om man förväntas betala mer än kanske 2-3% av sin omsättning för ljud & bild. Jämför med de stora fotbollsligorna där kunderna betalar dyrt för att få se matcherna, och spelbolagen ”bara” behöver administrera spelet.

Här finns också en risk att andra länder ser en möjlighet att kapa åt sig svenska spelpengar. Får vi kanske se en stående fransk travdag med öppna lopp på lördagseftermiddagarna, perfekt att ordna ett V75-spel till. PMU har absolut inget emot att införliva också den bångstyriga svenska travsporten under sitt paraply. Även länder som Norge och Finland arrangerar V75 på lördagar, och kanske vill man se något sådant i Tyskland eller Italien också. Det är därför det är så viktigt för hästsporten att ha kontroll över vilka spel som erbjuds i Sverige. Men spelbolagen kommer naturligtvis streta emot, och vill ha så fria tyglar som möjligt.

Som vanligt har ingen enda människa från spelbolagen, från sporten eller från spelutredningen frågat vad de som idag spelar på trav vill. Det finns säkert anledning att återkomma till denna fråga.

Inför gårdagens tävlingar på Visby, den sista för året, låg Claes Sjöström fem segrar efter Thomas Jonsson. Men han pratade med Daniel Redén, stall Zet, och fem hästar från honom anmäldes med Claes som kusk. Sedan tog Claes med sig några egna formtoppade, och fick två uppsittningar till. Tio lopp av elva körde han. Det slutade med sex segrar, tre andraplatser och en oplacerad. Thomas Jonsson hade med sig sex egna hästar, och fick två styrningar till, men det blev inte mer än två tredjeplatser. Championatet gled honom ur händerna. Stall Zets hästar vann 136.000kr, Claes körde in 195.500kr, bara idag på Visby. Det sägs att championat inte betyder så mycket längre, men de har fel. Thomas kan trösta sig med ett solklart tränarchampionat.

Får vi se några liknande fighter nu när året börjar summeras på allt fler håll?

Gårdagens hjälte, Fagerö, såg ut att ha krafter kvar 700 kvar, men drogs sist av trött häst och när det sedan blev en korvköparvända i sista kurvan fanns det inget kvar på upploppet. Det blev för övrigt linjestart i loppet, men det hade han ju tränat på innan.

Dagens hjälte är Super G, som skall tävla i V64-5 på Boden. Han är 11 år, och skall ikväll göra sin 156:e start i livet. Han började som tvååring hos Jörgen Axén och gjorde tre starter det året. Som fyraåring kom han till Åke Svanstedt och utvecklades till en nyttig häst på V64 som ibland tävlade på V75. Efter en tid togs han hem till ägaren och uppfödaren, och gjorde bra ifrån sig både i sulky och som montéhäst. Utan större prischeckar blev han miljonär och såldes 2014 till Frankrike där han uteslutande kom att tävla i monté. Han gjorde några montéstarter i Sverige också (vann bland annat Olympiatravsmontén) under ett år som inbringade över 650.000kr. I Frankrike är det dock stopp för hästar som är äldre än 10 år, så nu såldes han vidare till Finland där han idag tävlar, och kommer på besök till Boden för att försöka bättra på sin prissumma som passerat 2 miljoner och innehåller 16 segrar.

Super G är för övrigt Gidde Palemas tredje bästa avkomma, räknat i pengar.

1 tanke på “Korta notiser per den 30:e September”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.