Korta notiser per den 30:e September 2018

Farsen fortsätter
Gårdagens V75 utföll så att det blev en favoritparad i Sverige, med jackpot som följd. Tredje lördagen i följd och ytterligare 21,5 miljoner till ”tidernas jackpot” den 10/11. I Norge blev det också jackpot på deras V75-spel, men på grund av att ingen klarade sju rätt. (En norsk spelare kvar inför sista avdelningen som hade spik på Remix, slagen med ett huvud). Nu har ju Norge ännu en specialklausul gällande att bygga ”tidernas jackpot”. Det är bara jackpottar för låg utdelning på fem rätt de skickar in i den gemensamma potten, den för att ingen hade sju rätt spelar de om själva nästa vecka.

Cheferna för norska rikstoto sitter idag och låter ungefär som den hysteriskt skrattande spanske mannen som vi sett i en massa sammanhang. De skrattar över hur de lyckades få sina kunder att vara med och spela om en gigantisk summa pengar utan att bidra något till summan.

Nu finns det kanske en del som tycker att jag är småaktig, för allt är ju ändå bara en lek. Men i spel är det i allmänhet millimeterrättvisa som gäller. En norsk krona är värd lite mer än en svensk, och det avspeglar sig vid fördelning av potterna. Odds anges med två decimaler, till och med Trioodds där det kanske hade kunnat gå bra utan decimaler. Spelprocenten i steckspel anges ned på en nivå av tiondels promille. Det är noga i vanliga fall, som det skall vara, men när det gäller internationellt spel har man alltid agerat biståndsgivare och tyckt att det är väl OK att alla spelar om de potter som svenska spelare rakat ihop.

Sponsring
När man ser på annan sport och jämför med travet så ser man att det saknas en hel del på sponsorsidan inom svenskt trav. Det är ont om stora företag som gått in gjort satsningar på hela sporten. De flesta reklamskyltar som sitter runt våra banor är från relativt små bolag som antingen är involverade i travsporten, eller som har travintresserade ägare.

Det är måhända en konsekvens av att marknadsnissarna inom travet suttit lokalt och jobbat, och det centrala arbetet har inte existerat, eller i vart fall inte fungerat. Tittar jag på börsens lista ”Large Cap” så får jag upp massor av stora företag som lägger massor av pengar på att marknadsföra sina företag till svenska konsumenter. Som lägger pengar på att få synas vid allsvensk fotboll, SHL-hockey, på handbollslandslagets dräkter, när våra skidåkare kör världscupen, när det spelas golf och tennis och i en massa andra sammanhang. Men inte travet.

Utöver de bolagen finns det massor av andra som också gärna försöker locka människor att spendera sina pengar hos dem. Finansiella tjänster, andra försäkringar än för hästar, abonnemang för el, telefoni, internet och TV-kanaler, kläder och mode, resor, dataspel, godis etc. Jag förstår att det kanske inte är så lämpligt med reklam för alkohol, SMS-lån och andra spelbolag som lagstiftningen i Sverige sett ut, men det finns ju en del andra aktörer som gärna vill att konsumenterna skall spendera pengar hos dem.

Det här borde vara en uppgift för Tropherty (jag tror nämligen inte att de kommer få så mycket att göra med att sälja sporträttigheter till spelbolag). Det borde inte vara omöjligt att hitta rätt många miljoner från aktörer som vill marknadsföra sig mot svensk travsport. Det är en rätt stor grupp människor med relativt gott om pengar som har råd att spela, råd att äga häst (om än i andel), råd att resa iväg och se de stora travloppen. De har råd med mycket annat också.

Oaks
Oaks idag. Det är svårt att gå emot A Sweet Dance. I synnerhet nu när Felicity Shagwell har lämnat återbud och hon kommit ned ett hack i banan. Även Activated är struken. Synd för två mindre tränare att behöva stryka till ett så stort lopp som Oaks. Jag önskar dem ett stort krya på sig för att kunna komma tillbaka i startlistorna snart igen.

Kriteriet
Kriteriet då? Mycket mer öppet, och det kan vara en fin kull vi har på gång där. Jag gillar Betting Gangster. Han har varit så fin med Jepson i vagnen de senaste fem starterna som alla slutat med seger. Tipset till honom, även om det sannerligen inte saknas motstånd.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.