Korta notiser per den 30:e November 2018

”Lorden” engagerar sig
Läste något på Rondens sajt igår som fick mig att få lite hopp om ATG. VD Hans Lord Skarplöth (för en kille som föddes som Pettersson och växte upp på en gård med djur ute ”på landet” måste han vara omåttligt stolt över sitt nya namn) ryckte in på kundtjänsten och tog hand om att kompensera spelare som drabbats av strulet i helgen. Det är precis så man skall göra. Dels är det nyttigt för dem högst upp att faktiskt höra vad som pågår i företaget och vad kunden säger, dels blir kunden övertygad om att man tar det här på högsta allvar när VD ringer. Fortsätt så. Även om jag hoppas strulen är över så finns det en fördel i att göra så här. Det här kan stora multinationella bolag med en VD som pratar obegriplig brittisk dialekt och verksamhet i 83 länder inte göra.  Det stora ATG blir det lilla hemmatrygga bolaget på framtidens spelmarknad. Det kan vara helt rätt position på licensmarknaden.

Svenska spel utmanar limiteringarna
Svenska Spel försöker också profilera sig inför avregleringen och har därför förbättrat återbetalningen, höjt oddsen, på sina sportspel i de 25 största ligorna. Dessutom jobbar man väldigt annorlunda med limiteringar mot hur de stora jättarna brukar agera. Jag skrev ju lite om det igår, hur alla vinnande och korrekt spelande spelare filtreras bort genom att man vägrar acceptera deras insatser.

De limiterar alla, men på en sådan nivå att de allra flesta spelares insatser ändå går igenom. Det är t.ex. alltid OK att spela 1 000kr på en match. På utvalda stormatcher är gränsen 5 000kr. Dock max 10 000kr totalt per dygn, 30 000kr i veckan, och aldrig kunna göra ett vad som ger mer än 300 000kr i vinst på de oddsbaserade spelen, om jag fattat villkoren rätt.

Fullt tillräckligt för de allra flesta, men ändå en limit som gör att matchfixning inte är så aktuellt med Svenska Spel som huvudsaklig kassako. Och när andra bolag ber vinnande kunder dra dit pepparn växer, så är de ändå välkomna att lira en tusenlapp hos Svenska Spel.

Kommer Svenska Spel att utmana ATG?
Jag funderar också mycket på hur mycket Svenska Spel ”tål” i form av aggressiv expansion från ATG:s sida. När ATG kliver rakt in med sportspel ute i spelbutikerna, på nätet och med casinospel dessutom så antar jag att det bara är en tidsfråga innan man kan spela på hästar hos Svenska Spel. De har en plattform som borde klara av även poolspel med rörliga odds, de har kundbasen, de har kunnandet.

Licenserna börjar delas ut
På morgonen kom pressmeddelandet från Lotteriinspektionen om vilka bolag som fått spellicens och kan köra igång från och med den 1:a Januari. Det kommer att komma fler framöver, men det är viktigt som spelare att ha koll på vilka bolag som inte har licens. Det kan vara en god idé att tömma eventuella konton hos de bolag som inte har licensen klar, för att undvika strul sedan med att man som svensk kund är geoblockad från att ens besöka deras sajt. Utan svensk licens är de säkert också lagomt ointresserade av att hjälpa dig som svensk kund att ta ut pengar, och någon som kan svenska på kundtjänst är väl knappast troligt.

Det är också viktigt att ha koll på vem som har licens för dem som säljer mediautrymme och på annat sätt jobbar som affiliate. När klockorna ringer i den ”bistra nyårsnatten mot rymdens norrskensvy och markens snö” är det nya lagar som gäller. Jag noterar att ATG och Svenska Spel har klart med licens, liksom de tre stora Unibet, Betsson och Bet365. Men många andra saknas, och några kommer inte att få klart med det här till nyåret.

Ingen ungdomsidrott på spelmenyn
Jag glädjs dessutom över att det nu uttryckligen framgår att spel på ungdomsidrott inte är tillåtet. ”Ingen får erbjuda vadhållning på händelser eller evenemang där den övervägande delen av deltagarna är under 18 år.” lyder texten, och det hoppas jag att man kommer att respektera. Det finns mer att göra där unga idrottsutövare som (ännu) inte nått toppskiktet kämpar med ekonomi och resultat och utsätts för stora frestelser när de erbjuds pengar för att påverka resultat. För en ung utövare av t.ex. snooker, tennis eller boxning kan det ödelägga en karriär innan den ens tog fart. Det finns att spela på så att det räcker ändå.

Sista dagen med barfota
I morgon är det 1:a December, och då träder det tre månader långa barfotaförbudet i kraft. Hårt omdebatterat varje gång, men som banorna ser ut till följd av vädret så är det ett rimligt beslut trots allt. Det finns ju fortfarande bajkar, rycktussar, norska huvudlag, pullburkar, hängslen, bett och mycket mer att laborera med. Och alla skor ser inte likadana ut.

För övrigt anser jag att V75 bör starta 14:30

1 tanke på “Korta notiser per den 30:e November 2018”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.