Korta notiser per den 30:e Juni 2018

Kusk-EM
Onsdag och torsdag delade Norge och Sverige på arrangemanget av Kusk-EM. Den första dagen hamnade ganska mycket i skymundan eftersom Sverige spelade match i Fotbolls-VM, och så hade ju vi V86 från Åmål. Desto mer uppmärksamhet dag två när det kördes i Sverige, på Åby, och Frank Nivard visade sina konster genom att vinna tre lopp. Med det vann han hela kuskmatchen och kan titulera sig Europamästare. Jag vet inte hur tungt det väger, men har fått för mig att deltagande kuskar uppskattar att komma iväg och göra något annat än det dagliga slitet, knyta lite nya kontakter och få höra en och annan rövarhistoria. Sveriges representant var Ulf Ohlsson.

Sprintermästaren
Tangerat all time low för antalet anmälda hästar till Sprintermästaren. 21 vill vara med, eller rättare sagt 20 vill möta Perfect Spirit. De här loppen som inte ingår i Premiechansen, och där dessutom utländska hästar är välkomna, tenderar att få rätt så få deltagare. Kanske skall man göra som Svante Båth föreslog, lägg in loppen i Premiechansen så kommer en svenskfödd häst kunna tjäna lika mycket som tvåa, som en norsk/finsk/tysk/fransk/amerikansk-född häst gör som vinnare.

Norge
I Norge har man haft V76 på onsdagar. Nu skall man prova V75 istället, med 65% återbetalning istället för de 60% man brukar ha. En typisk norsk onsdag omsätts det 3-4MNOK på huvudspelet, och det är naturligtvis alldeles för lite för att ha hela sju avdelningar. Norge har dessutom V75 på lördagar, och så V65 på vardagar. Det är alldeles för många lopp i rampljuset för att deras hästmaterial skall räcka till för att skapa kvalitet. Många lopp har så lågt sportsligt värde att det har svårt att attrahera spel.

Vanans makt
I Sverige lever V64 på vardagarna sitt eget lilla liv. Något som däremot tar stryk är spelet på den så kallade saxbanan. När fokus från media inför tävlingarna, från de kommersiella speltipsen och i ATG:s sändningar hela tiden är riktat på V64-banan så blir det naturligt så. Jag undrar om det inte går att med vanans makt ändra på det här lite, och samtidigt hitta mer spelomsättning?

Låt oss med vanans makt starta också V64-spelet 20:30 på kvällarna, när V86Xpress brukar starta. Kan man köra 6 lopp med 20min-tempo (som på söndagar) så går sista loppet iväg 22:10. Det är något senare än idag, men inte mycket. Det ger plats för att saxbanan kan ha ett intressant spel med fem avdelningar med start 18:45. Med 20min-tempo där också går sista avdelningen iväg 20:05 och det finns god marginal för att spela V64. Föreställer mig att ett spel typ V54 med 2-3kr i radpris och en garanti om dubbel vinst om man blir ensam med alla rätt skulle kunna vara ganska vettigt för ATG-spelarna. En tidig dubbel kanske det också finns plats för.

Det skulle också bli mer fokus från tipsmakare och det skulle inte vara lika enkelt att bara glömma bort saxbanan vid inför-intervjuerna.  Risken för att det här kannibaliserar en del på V64-potten är naturligtvis uppenbar, men om totalomsättningen stiger 1 – 1,5 miljoner per kväll? Om det ger plats för t.ex. en stående dag på Charlottenlund före V86-spelet på onsdagarna? Åtminstone när Jägersro inte är med på V86. Om det ger intressanta möjligheter att under lågsäsong få bra spelutbyte med t.ex. Norge, eller att man flyttar svenskt lunchtrav till kvällen och kör lunchtrav från Danmark.

Jörgen Forsberg
I senaste numret av Ronden finns en mycket bra intervju med Solvallas VD Jörgen Forsberg. Det är utan tvekan ett av de allra viktigaste jobben inom svensk travsport. I intervjun växer en bild fram av en människa som verkligen brinner för travet, som har gett sig fan på att det går att göra saker annorlunda, men som ändå är rätt ödmjuk inför de svagheter och brister som finns hos sig själv och andra. Jag fick bilden av att Jörgen Forsberg kan komma att lyckas om han får och orkar hålla på ett tag.

Fribiljetter
Som det här med friplåtarna till Elitloppet. I år var det 55% som betalade entré, 45% gick in med någon form av fribiljett. Och det var ändå ett fall framåt mot förra året då blott 40% betalade för entrén. Det här är A och O för om travet skall kunna erbjuda bra publikarrangemang. Det finns ingen arrangör i världen som kan ordna något bra om ingen vill betala för det. Om inte publiken vill betala för det, får sporten betala. Hur många går in fritt en vanlig V75-omgång? På torsdagens sprintermästare? Det kanske är dags att se över vad man håller på med?

V75
Idag är det V75 på Färjestad och jag är väldigt nyfiken på att se treåringarna möta varandra i E3-finalerna. Jag är också väldigt nyfiken på att se vad Maori Time kan efter en månads preppning hos Stig H i Färjestads Jubileumslopp.

Speltips V75
Avd 1: 3 Erik Sting
Avd 2: 3 Aleppo Pine
Avd 3: 2, 3, 4, 5, 6, 8
Avd 4: 6 Global Unprotected
Avd 5: 1, 4, 5, 7, 11
Avd 6: 1, 2, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12
Avd 7: 1, 2, 3, 4
1 080 rader, 540 kronor

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.