Korta notiser per den 30:e Januari 2019

Därför är det glest i startlistorna
En titt på siffrorna över antalet starter, antalet lopp och antalet hästar ger bilden av att antalet hästar minskat betydligt mer än antalet lopp de senaste 10 åren. Tomrummet har inte fyllts upp av utländska hästar eller importer i högre utsträckning än tidigare. Istället har antalet starter per häst ökat för att täcka en del av detta. Men det räcker inte, det saknas i alla fall hästar i vart och vartannat lopp idag.

Jag tänker mig att det här borde kunna vara positivt för landets amatörer. Lättare att komma med i loppen, att man körde bort lite startpoäng gör inget, man kommer med i alla fall. Men en titt i kolumnen för amatörlicenser visar att det inte är så i verkligheten. Så tänker jag mig att det borde vara bra för hästägarekonomin. Med så mycket lopp på hemmaplan som man kommer med i behöver man ju inte resa lika mycket. En koll med hästägarna visade att så inte var fallet.

Istället är det fortfarande prispengarna per start som är det stora problemet. Pokalåret hjälpte väl till en del, men det är fortfarande rätt så låga prispengar i förhållande till vad det kostar att starta en häst och vad det kostar att ha den i träning.

Man skulle kunna höja prispengarna i loppen som blir kvar, om man minskar ned dem med något tusental. Det skulle innebära något hundratal tävlingsdagar mindre, och det vill banorna inte höra talas om. Spelmässigt betyder 100 tävlingsdagar av typen ”saxbana”, ”breddtrav” eller ”lördagskväll” inte särskilt mycket, det är ytterst modest omsättning under sådana dagar. Vi har det så här för att alternativet innebär obehagliga beslut. Kanske måste banor stängas. Jag säger inte att vi skall göra annorlunda mot idag, men man måste kunna vara öppen med anledningarna. Tydligt redovisa varför man väljer att göra si eller så.

I den här frågan har man kommunicerat med banorna, men de verkar ha svårare att ta diskussionen vidare till sina aktiva, nå ut till alla amatörer, uppfödare, hästskötare och hästägare.

Solvallas uppförsbacke
När man läser vad folk tycker om Solvalla, hör vad folk säger om dem, läser de svar som de tvingas ge till insändarskribenter, om de bitskheter som gärna kommer från andra håll mot Solvalla, så förstår man att en stor del av det arbete som Jörgen Forsberg och andra på Solvalla lägger ned, bedrivs i motvind.

Jag tror inte att Solvalla själva tycker att lösningen med tävlingar tisdag och onsdag är den mest optimala lösningen världen skådat. Men den ordningen som rådde innan var inte heller bra. Fredagsluncher var möjligen bra för TV-folket, men inte för Solvallas aktiva. De planerade ju för att åka till lördagens V75. Det finns ingen annan banas tränarkår som reser så mycket till V75-tävlingar som Solvallas. Eller som deltar i insatsloppen så mycket. Därför var inte söndagarna heller något alternativ som ”permanent” dag.

Det finns heller ingen bana som har i närheten av så mycket hästar som Solvalla har. Man behöver tävlingsdagarna. Och visst hade det väl varit jätteroligt om Solvalla bara kunde öppna grindarna och det var gratis att gå på Elitloppet, men då hade det inte blivit någon show och feststämning. Inga inbjudna som flugits dit, inga ägare till intressanta hästar som bearbetats av sportchefen. Visst hade det varit kul om det hade varit sådan efterfrågan på stambord att man kunde fylla alla bord på alla Solvallas restauranger med stamgäster, men nu är det ju inte så. Visst hade det varit kul om Stockholmarna gått man ur huse och vallfärdat till Solvalla varje gång de hade tävling, men de gör andra prioriteringar i livet.

Det betyder inte att Solvalla gör ett dåligt arbete eller att de inte vill att det skall lyckas. Finns det någon som tror att någon bana hade lyckats bättre med tio tävlingsdagar i Januari?

Jackpot-curling
ATG har nu återigen indirekt förklarat att jackpot enligt deras sätt att se det är guds gåva till spelbolaget. Den där jackpot-festivalen med V75-hybris en vecka före jul gick ju bra för några år sedan och då måste ju den idéen köras i kopieringsmaskinen och implementeras maximalt. Därför har vi nu också ett liknande koncept på våren, och ett på sommaren.

Jag tänkte sätta mig lite på tvären. Likt en söndercurlad millenial vägrar jag spela om det inte finns något mervärde. Ikväll finns det över 7 miljoner extra i V86-potten, så det är definitivt spelvärde. Sju miljoner som förra veckans spelare fick avstå ifrån när rätt rad blev för lätt, och som den här veckans spelare istället får chansen att vinna. Och det kallas skicklighetsspel…?

1 tanke på “Korta notiser per den 30:e Januari 2019”

  1. I Danmark började man med skära ner på antal tävlingsdagor och höjde prispengarna. Det har fungerat på detta viset att dom har knappt någon travsport kvar. Tror proportionerna kan skriva ut på ett bättre o mer brukarvänlig sätt så alla starthästar får plats på varje tävlingsdag. möjligen extra poäng till hemmahästar så resande blir minskat ? Sedan minska på antal lopp på tävlingsdagen om loppen ej är fulla då ställ in dom. Spelet tröttnar om det är för små fält ?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.