Korta notiser per den 2:a Oktober 2018

Hyrkuskar
Finns det pengar i att vara catchdriver? Frågan dök upp i huvudet efter att jag läste att Ove A Lindqvist inte tyckte sig ha råd att vara sjukskriven längre efter den olycka han var med om på Bollnästravet för en dryg månad sedan. Det är ju rätt många som strävar dit, men är det guld och gröna skogar som väntar?

Några snabba överslag ger att man behöver köra in åtminstone 10 miljoner om året i prispengar för att få en månadsinkomst. Gärna lite mer så man kan sätta av till pension och ha råd med lite semester också. En del klarar det, några med råge rent av. Men inte alla.

För dem gäller samåkning till banorna, vigga skjuts med hästtransporter eller andra kuskar och jaga extrajobb. Många jobbar extra med fortkörning åt tränarna. Andra har extraknäck där de säljer försäkringar, foder, transporter och sulkys. Hovslagare, lärare på lantbruksskolor, uppfödning och ”mäklare” i hästbranschen är andra populära sysselsättningar.

Antalet lopp i Sverige har minskat på senare år, till följd av färre födda hästar. Samtidigt har antalet catchdrivers ökat, och konkurrenesen är hård om uppsittningarna. Inte ens de största namnen kan räkna med att få uppsittningar i alla lopp längre. Skillnaden är också stor beroende på vilken nivå man kör på. Man får nöta på i rätt många lunchlopp för att komma i närheten av vad man kan köra in på en V75-dag.

Den enkla sanningen är den att antingen blir man ”topp 5” bland kuskarna i Sverige, eller också får man göra något annat bredvid kuskandet.

Amatörer i vanliga lopp?
”Fölet” på Åby funderade lite över varför det är så svårt att fylla loppen på Åby en onsdag, men till breddloppen strömmar de till. Jag ser inte något amatörlopp på onsdagen. Jag är övertygad om att om man skriver ut ett amatörlopp varje tävlingsdag, så kommer fler amatörer också att anmäla till de andra loppen under dagen. Storbanorna som ålagts en massa ansvar och därför också fått medel tilldelat för detta ansvar borde kanske börja fundera på något som gör att amatörerna vågar anmäla till vanliga lopp.

Här kan man ju också ta med sig Oskar Ginmans inspel om att ändra antalet matlappar. Ha 6 priser i breddloppen, och 8 priser i ”vanliga” lopp med lite lägre klass. Det kan också göra susen. Jag tycker det är så trist att amatörerna inte mer tar chansen att kapa åt sig en del av pokalårets pengar. Det är rätt stor skillnad i prispengar mellan att vara trea i ett breddlopp och vara trea i ett vanligt lopp på storbana.

Jackpot-strypningen
75,4 miljoner sitter det just nu på V75:s jackpot-konto. Om ni undrar varför en V64:a på Halmstad med fin sport och norskt deltagande i spelet omsätter blott 4,35Mkr är det kanske svaret. Spelarnas pengar ligger hos ATG och omsätts därför inte.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.