Korta notiser per den 2:a November 2018

Premiechansningen
1 250 stycken tvååringar har inte gått premielopp, och därför är sudden till premiechansningen större än någonsin. Jag saknar dock uppgiften om hur många som faktiskt gått premielopp i pressmeddelandet.  Med detta så ramlade långa E3 för ston in i premiechansingen också, tillsammans med uppfödningslöpningen, kriteriet, BC för både tre- och fyraåriga, stochampionatet och derbyt. ST skriver att de 11 största loppen för premiechansade unghästar nu innehåller 49,7 miljoner i prispengar, försökens prispengar oräknade. Det är tydligen mest i världen, och en stor anledning till att priserna på det allra mest välstammade skenat iväg på senare års auktioner. Jakten på på de stora pengarna är för folk med de stora plånböckerna, men ingen dröm är för stor.

Vad folk tycker om detta är lite spritt, jag är väldigt kluven själv. Å ena sidan älskar jag att se nya unga hästar vara färdiga och förståndiga, göra det smått osannolika på banan. Å andra sidan älskar jag lika mycket när de hästar man blivit lite extra förtjust i under unghästtävlandet blommar ut som äldre, tar det där extra steget och blir helt enastående bra då också.

Det får man sällan se längre. Unghästtävlandet sätter sina spår och avelns pengar lockar fler av de allra bästa unga hästarna. Många framgångsrika ston tas till avel direkt efter fyraårssäsongen, och det river ganska djupa revor i startlistorna. Andra står skadade och gör några sporadiska comebacklopp innan man ger upp och hästen tas bort från tävlingsverksamheten. Kanske är Timo Nurmos recept med ett mycket sparsamt tävlande som unga, men i de största loppen, en väg att gå?

Om vi skall ha så här tufft unghästtävlande behöver vi troligen föda upp fler hästar, eller skära ned på tävlingsprogrammet och förändra det en del. Om vi dessutom förväntar oss att några skall ”vänta på sin tur” för att som äldre blomma ut och bli en klassklättrare behöver vi öka prispengarna på V75 ordentligt, kanske dubbelt mot idag, så att det lönar sig att vänta.

Norge kommer
Frode Hamres svenska filial blir större än tänkt från början. Nu handlar det om 15-20 hästar, och åtminstone två hästskötare. Jag tror vi kan förvänta oss ännu mer norska filialer de kommande åren. Prispengarna i Norge står och stampar på en helt otillfredsställande nivå. Jag tog en häst ur mängden av gårdagens vinnare där. Alsaker Pumbaa, ett kallblod som startat 79 gånger och vunnit 10 segrar. Men han har aldrig tjänat mer än 20 000kr i ett lopp. Så ser det ut för väldigt många hästar i Norge, och med betydligt bättre prispengar i Sverige kommer många norska hästar att stationeras och tävla här istället. Inte ens onsdagstävlingar på deras nationalarena har några prispengar som imponerar på en svensk. Det är bara deras V75 på lördagar som kan matcha de svenska prispengarna.

Trots att Frode Hamre är den dominerande tränaren i Norge sedan många år har han aldrig passert 10 miljoner i intränade pengar. Då tar han ändå för sig ordentligt i storloppen i Norge, men vardagstävlandets väldigt små prischeckar är ett effektivt glastak för den som vill lite mer.

ID-kravet
ID-kravet som blev obligatoriskt igår vid spel hos ATG kritiseras här och var på sociala medier. Inte med någon större insikt, analys eller ens försök att resonera, utan de som kritiserar det konstaterar att ”allt är åt helvete, och nu kommer travsporten att dö”. Omsättningen igår såg inga spår av det, och det här är inte ATG:s eget val. Det är lag och obligatoriskt från den 1:a Januari för alla som håller på med vadslagning.

Det finns flera saker som sitter ihop med det här. Först och främst finns det ett penningtvättsdirektiv som är menat att förhindra, eller åtminstone försvåra, att svarta pengar kommer in i den vita ekonomin allt för lätt. Allt från terroristfinansiering till att vanligt ”hederligt” tjuvfolk inte allt för lätt skall kunna dribbla med pengarna.

I samma fråga ligger också möjligheten för spelare att stänga av sig. Per den sista Oktober är det nu mer än 70 spelbolag som sökt licens. Tanken är att man som spelare skall kunna stänga av sig på samliga licensierade bolag på en gång, och då är ID-kontroll ett måste. För spelarna är det en trygghet i att spelbongar inte längre måste lösas in, utan har man inte hämtat ut sin vinst inom 10 dagar landar den på ATG-kontot.

Det fanns en och annan barnsjukdom med systemet igår, det finns en del fall som t.ex. att det inte går att ge bort en Harry Boy längre etc, men i det stora hela ser jag på det här som något bra. Om spelbranschen skall överleva som en seriös verksamhet måste den anpassas till samhället i stort, men den moral och de normer som finns där.

Övriga världen ser positivt på vår spelmarknad. William Hill lade ett bra bud på aktören Mr Green i veckan, och det lär bara vara början på en lång rad strukturaffärer de kommande åren. Det är många VD:ar som har order om att hålla böcker och bolag rent och fint inför en eventuell Due Diligence som brukar föregå ett bud.

För övrigt anser jag att V75 bör starta 14:30

 

1 tanke på “Korta notiser per den 2:a November 2018”

  1. En bransch som står och faller med ohederliga pengar, är inte speciellt frisk, sålunda är i grundet ett stålbad OM så är tvunget också nödvändigt, nu är fallet inte lika allvarligt såsom för endast fem år , då det fanns oändligt mycket mer svarta pengar i omlopp än i dag. Fallet blir inte alls så stort som det såg ut 2015 när detta först fördes på tal, då hade ATG räknat med 3-400milj i försämrade intäkter.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.