Korta notiser per den 2:a Maj 2018

I Sverige har vi rätt många regniga dagar per år. En travbana kan kallt räkna med att 15-20% av dess tävlingsdagar kommer det att regna. Då är det viktigt att banan inte blir den lervälling som Bergsåker bjöd på igår. Kunskapsspelet trav förvandlas i ett huj till Keno eller Lotto. Hästar drar på sig skador när de halkar eller av trötthet trampar sig, det är jobbigt för de aktiva och olycksrisken ökar.

Banskötsel som incitament?
När ST sätter upp incitamentsmål för att fördela sina pengar till banorna borde banskötsel väga tungt. Den är A och O för hästhälsan och den borde det kosta mycket pengar att misslyckas med.

I övrigt för Bergsåkers nya förstamajtradition noteras att regnet skrämde bort en tredjedel av publiken, men spelet ökade 20% mot föregående år.

Internationellt spel
Vi kom att diskutera lite internationellet spel på Twitter igår. Jag är övertygad om att travsporten i varje land behöver stabila spelprodukter baserat på sin egen inhemska produkt som genererar mycket pengar till sin sport. När sedan ens egen sport inte räcker till, och som krydda, kan man med fördel erbjuda internationell travsport av hög klass i ett samarbete som gynnar alla parter.

Men samarbete där det endast är ordet samarbete som är det viktiga ser jag små skäl till. Samarbete som endast direktörerna på toppen förstår är inte mycket att hänga i julgranen. Samarbete som mest är politik kommer inga aktiva att förstå. Viktigast av allt är att det blir mer pengar till de aktiva i ett samarbete. Att hästägarna som investerar mycket pengar får betalt, och att duktiga aktiva kan få en bra lön för sitt arbete. Provisionerna måste vara mycket högre än de 3-4% man hållit på med hittills.

Norge
Om jag var aktiv i Norge hade jag garanterat ifrågasatt varför jag skulle kommenderas ut en förmiddag på Bjerke för att köra lopp som fransmännen spelar till utan att prispengarna är höga. Första start 11:10. På måndag börjar de norska galenskaperna igen där man på sin nationalarena Bjerke kör fem lopp med 16-20 000 norska kronor i förstapris. Om detta samarbete nu är så bra, så borde väl prispengarna i dessa fem lopp kunna vara dubbelt så höga som normalt. Ge hästägarna och de aktiva lite drägliga villkor?

På samma sätt måste norskt trav vara beredda att betala för sig när de har spel till utlandet. Annars vill ingen vara med och samarbeta med dem. Den konflikt som uppstått mellan Norska Rikstoto och ATG om spel till Danmark är bara första steget i något som kommer göra väldigt ont för norsk travsport. Man verkar i Norge inte ha förstått att Svensk Travsport går in med 250 miljoner i den danska travsporten fram till 2024 för att rusta upp den, men också för att ge ATG plats att växa.

ATG kan lätt ge den danska travsporten och spelet ett uppsving genom att låta danskt trav leverera lunchtrav till Sverige en dag i veckan under vintern, med svensk nivå på prispengarna, istället för att låta Norge leverera det. Man kan ha dansk saxbana på kvällarna istället för norsk. Man kan istället för Unionstrav med Norge ha ”brodertrav” med Danmark.

I det svenska licenssystemet halveras skatten för ATG, och om den svenska regeringen beslutar om en marknadsavgift på 8% som i Danmark kommer man kunna pumpa in flera hundra miljoner mer än idag till svensk travsport. Man har råd att säga ”Tack, men nej tack” till Norges ”erbjudande” om att finansiera sin egen travsport med spel till utlandet. Norska Rikstoto måste försöka bygga sin finansiering på i första hand norskt spel till norsk travsport. Samarbetet över gränserna skall vara en intressant krydda.

Jag tror vi får anledning att återkomma i frågan.

Italien
Lotterian avgjordes igår och Urlo dei Venti var alldeles strålande och vann över 3 miljoner kronor med sin seger. En inbjudan till Elitloppet var självklar, och det skall bli spännande att se denna häst på Solvalla om tre och en halv vecka. ATG ordnade spel i egen pool istället för att spela i gemensam pool. Har säkert att göra med teknik, tillstånd, avtal och reglementen, men visst hade italienarna lapat i sig av det svenska guldet som t.ex. spelade ned Dante Boko till 1,54 i försöket.

Topplistorna
I körsvensligan tronar Ulf Ohlsson ensam i toppen med 131 segrar. Där bakom är det ett koppel av kuskar med Jorma Kontio, far och son Untersteiner, Jepson och Goop som jagar. De har alla 47-57 segrar. Där skall man dock notera att åtskilliga av Björn Goops segrar i Frankrike med franska hästar inte finns med i statistiken.

Både Kaj Widell och Kim Eriksson är med på topp 10, medan Johnny Takter är 13:e och Erik Adielsson 16:e. På plats 27 och 28 hittar vi Emilia Leo och Sofia Adolfsson som bägge har 19 segrar.

Ser vi på tränarligan har Peter Untersteiners adepter vunnit sju segrar mer än Robert Berghs i toppen. Tre är Jan-Olov Persson med 49 segrar. Nicklas Westerholm är på tiondeplats. Om man istället räknar pengar är det Nurmos, Goop och Redén i toppen. Jerry Riordan som tränar Ringostarr Treb tog ett stort kliv uppåt till elfte plats i penningligan.

Om vi tittar på Solvallas tränarliga vad gäller inkörda pengar noterar jag att Mattias Djuse ligger på sjunde plats. Solvallas kuskliga leds av Ulf Ohlsson, en pinne före Kontio och sju före Örjan.

Gav det rätt betalt?
V75 Bergsåker
Förväntat antal rätta rader: 29
Antal rätta rader: 9
(Mycket bra betalt för den raden)

V5 Åmål
Förväntat antal rätta rader: 12
Antal rätta rader: 9

Speltips
V86 Solvalla/Jägersro
V86-1: 1 New Star Power
V86-2: 4, 8
V86-3: 1, 2, 3
V86-4: 2, 3, 4, 5, 11
V86-5: 2 ,3, 5, 6, 8, 9
V86-6: 2, 4, 5, 8, 9, 10
V86-7: 1 Scorpion Kiss
V86-8: 1 Global Undecided
1 080 rader, 270 kronor

Gårdagens hjälte
Mr Vox hamnade i den bakre delen av fältet, och i det högt uppskruvade tempot på den kladdiga banan var det svårt att göra något. Han slutade som oplacerad, och trivdes inte alls med den tunga banan utan blev  trött. Nåväl, det kommer nya lopp.

Dagens hjälte
Mr Pellegrino såg dagens ljus för 11 år sedan. Han är efter San Pellegrino med Kosar som morfar och mormor var fransk. Han började sin karriär hos Joakim Lövgren som fick honom att klara premieloppet som tvååring, och så kvalade man som treåring. Han var duktig trea i sina två första starter som treåring, men sedan fick man göra ett upphåll och som fyraåring, i sin fjärde start kom första segern. Sedan blev det tyvärr en ny skada som tog över ett år att läka. Hela fyraårssäsongen försvann. När han åter skulle kvala, nu som femåring, ströks han i första försöket på grund av oregerlighet. Joakim Lövgren och ägarna Syd Buss kunde säkert hålla sig för skratt.

Nåväl, han kvalade i nästa försök och började tävla igen. Det hann med att bli fyra segrar som femåring, varav en kom på V75 i ett Klass II-försök. Men sedan som sexåring blev det skadeupphåll igen. Nu fick Veronica Haglund istället ansvaret för att träna hästen. Där har han fortsatt att tävla på en ganska hög nivå med bland annat en V75-seger i Bronsdivisionen.

De senaste åren har inte varit så framgångsrika, men Veronica har nu köpt hästen, och för ett par veckor sedan köpte Håkan B Johansson in sig i hästen. Han kör ikväll när hästen i sin nittioandra start jagar sin artonde seger. Vi håller tummarna.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.