Korta notiser per den 29:e September

På lördag är det Unionstravet, ett evenemang som nu har ett antal år på nacken. Därför är det konstigt att man inte försöker samordna informationen till spelarna mellan länderna. Tittar man på de norska hästarna i startlistorna saknas info om skor, där saknas info om förstapris i loppet och där saknas info om startspår i resultaten.  Sådan info saknas i stort sett på alla utländska ekipage som startar i Sverige, t.ex. de många finska hästarna i norr eller de danska hästarna i söder. Det gäller också när svenska hästar startat i utlandet.

Det här borde spelbolag och travförbund runt om i världen kunna ordna, så att spelarna har samma info om hästarna i den mån det är möjligt. Utbyte av data är inte så väldigt avancerat i dagens tider med datorer och snabba internetförbindelser.

När man ändå håller på så kanske man skulle kunna byta info ur stamböckerna med varandra också. Det borde finnas intresse åtminstone bland de stora travländerna att skapa en ”världsstambok” så spelare, uppfödare, hingstägare och andra kan följa vad som hände sedan och vad som har hänt. Känns inte som att tekniken egentligen är det som bromsar, utan att man inte riktigt hängt med i det alltmer internationella utbytet inom hästsporten.

Igår talade vi lite spelformer på sociala medier. Jag är inte säker på att det som mer erfarna spelare tycker är samma sak som man tycker ute i stugorna, men en åsikt bör man väl kunna få ha. Jag gillar inte hasardliknande spel, och av den spelflora som ATG erbjuder ser jag en hel del renoveringsbehov. ATG har länge erbjudit olika flerloppsspel där utvecklingen i stort sett bestått av att man lagt till avdelningar och lagt till vinstgrupper. På senare år har man också börjat intressera sig för placeringarna bakom vinnaren, genom spelformerna Tvilling och Trio. Sista året har utvecklingen bestått av virtuella hästar, Boost och Topp Sju.

Vän av ordning kanske protesterar lite och anser att filinlämning av reducerade system och möjligheten att spela V75 Tillsammans är spelutveckling, liksom att kunna spela på nätet. Det får man tycka.

Jag är inte på något sett emot pengar som kan genereras via Boost eller VR, men som spelformer betraktat är de miserabla för någon som vill försöka kunna lite om spelobjektet. Jag hoppas att ATG:s spelutvecklare vågar presentera något för sina kunskapsspelare snart.

Såg ATG Live igår när V86 avgjordes. Efter sista loppet blev det rätt så bråttom för alla att gå hem. Någon segerintervju fick vi inte se, och jag kan någonstans föreställa mig hur de sista tappra på Solvalla skyndar sig iväg hem till speakerns rabblande av alla rätta rader, utdelningar och odds. Sedan kan hästägare, tränare och kusk vara hur glad som helst och vilja krama hela världen i ett lyckorus, det har man inte tid med.

Gårdagens hjälte, Relay Runner, knep ett tredjepris igår. 8500kr in på kontot för detta nioåriga sto.

Dagens hjälte är en doldis som sällan syns i de stora sammanhangen. Hästen Fagerö är tio år, har sprungit in 600.000kr och deltagit på V75 en enda gång. 112 starter har det blivit, fem segrar. Han har hela tiden tränats av Yngve Gustafsson, Romme-amatören. Kvalade och startade som treåring och har sedan startat på kontinuerligt, år efter år. Och han har gjort det i de små sammanhangen, den största prischecken är på 30.000kr

Om hästar kunde skriva sina memoarer så skulle Fagerö berätta om sin första seger när han besegrade de många välstammade från stora stall i ett lunchlopp på Gävle, till 23 gånger. Vi skulle nog också få höra om den gången han skrällde på Romme i ett DD-lopp till hisnande 75 gånger pengarna, eller när han tog två segrar i rad. Kanske skulle vi också få höra om den där rikstotostarten på Örebro när det blev linjestart till råga på allt.

Ikväll i V5-4 på Gävletravet startar han igen, men från ett bakspår är det väl måttliga förhoppningar på någon framskjuten placering.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.