Korta notiser per den 29:e Oktober 2018

Johnny Takter
Jag tillhör dem som tycker det är i sin ordning att man ger Johnny Takter en rättvis chans att hitta någon form av balans i livet där allt fungerar på ett något så när tillfredsställande sätt. Hela travfamiljen tillsammans är skyldig honom och andra att ha överseende med att man inte alltid fungerar. Men ändå måste man börja ställa sig frågan om lösningen är att han skall vara uppsatt på massor av hästar som han tid efter annan stryker sig ifrån? De tränare som sätter upp honom skall ha all heder av att de ger honom chansen att fortsätta i yrket, men massor av körsvensändringar i de allra största spelformerna är i längden inte hållbart.

Skulle inte TR kunna förhandla fram att det finns vettiga reträttposter för dem som ramlar ifrån? Att de i alla fall har försörjningen tryggad genom att jobba under rehab? Om det sedan handlar om att hålla gästboxarna rena och fina, jobba med travskolan, hjälpa till att köra in unghästar, ta hand om konvalescenter, brassa mat i travrestaurangen, sitta i en totokassa, bli banskötare, sköta intervjuerna i vinnarcirklen eller vara bisittare i TV låter jag vara osagt. Däremot vill jag påstå att travet inte är någon lockande bransch för unga när det tydligt framgår att vi har svårt att ta hand om trotjänare som inte längre ”platsar”, av vilket skäl det än må vara. Den press som hamnar på Johnny om huruvida han skall komma och köra eller inte, är heller knappast vad han behöver för att komma tillbaka.

Jackpothysteri
På V75 igår blev det återigen noll i utdelning för rader med både 5 och 6 rätt. Drygt 9 miljoner ytterligare till potten för alla rätt på lördag. Spelsyndikat världen över kommer göra vad som står i deras makt kommande två veckor för att försöka vinna först de 41,5 miljoner extra som vi ser på lördag. Vid en omsättning under 118,6Mkr är det mer än 100% återbetalning om det inte blir jackpot igen. ATG själva tror på 91,2Mkr i omsättning, enligt deras besked om att en ensamvinnare kan vinna 65 miljoner på lördag.

Sedan är det de dryga 76 miljonerna som skall ut veckan efter (vid omsättning under 218,2Mkr är det då mer än 100% återbetalning). Skulle omsättningen bli runt 90Mkr redan på lördag och det t.ex. inte blir någon utdelning för fem rätt så är det ytterligare över 23 miljoner som skall delas ut den 10:e November. Det kommer då krävas en omsättning på 285 miljoner den 10/11 för att inte utdelningen skall bli mer än 100%. Det är sådant som stora spelsyndikat gillar, money for nothing. Det är mestadels svenska småspelare som bidragit till deras frossande.

För övrigt anser jag att V75 skall starta 14:30
“Sed credo quod incipere debet V75 14:30” Det är latin och betyder “För övrigt anser jag att V75 bör starta 14:30”. Den romerske senatorn Cato den äldre avslutade alltid sina anföranden med frasen ”för övrigt anser jag att Karthago bör förstöras” och det gav till sist resultat. Kanske bör alla som önskar en tidigare starttid för V75 på lördagar lägga till det i ”inför-intervjuer, segerintervjuer, blogginlägg, på sociala medier, hemsidan och varför inte en liten text på hästtransporten? Droppen får urholka stenen, och droppar det bara tillräckligt ofta urholkas stenen snabbare.

Det är redan många som ständigt upprepar detta budskap för ett ATG som är totalt okänsligt i den frågan. Det pratas om någon kryptisk omsättningsökning som ingen kan bevisa, och som ändå är relativt liten. Den verkliga anledningen heter TV. För att få ha kvar den där timmen i TV4 mellan 18-19 på lördagar måste travet ha tillräckligt många tittare. Det fick man inte med en eftersänd timme, så det är nödvändigt att ha direktsändning där och då. Annars tittar inte tillräckligt många. Då måste man ju ställa sig frågan om den där timmen i TV4 verkligen är värd allt detta? Är det skyltfönstret värt så mycket mer än t.ex. ett skyltfönster ett par timmar tidigare? Kanske i en sportsändning tillsammans med SHL-ishockey under vintern? Jag tror travet kan ha möjlighet att nå fler sportintresserade tittare då.

3 tankar på “Korta notiser per den 29:e Oktober 2018”

  1. Anser att den bild du målar upp av Johnny Takters uppsittningar och återbud varken är korrekt eller rättvis. Han har inte längre ”massor” av uppsittningar och orsakar inte ”massor” av körsvensändringar. Inte heller får han köra fina hästar för att alla tycker så synd om honom utan för att han fortfarande är en av de skickligaste vi har och dessutom är väldigt omtyckt. Det kan väl inte vara så svårt att acceptera att en del sjukdomar och åkommor inte går att fixa med lite rehab och mediciner, men det betyder ju inte att den som drabbats inte längre ”platsar” och måste hänvisas till någon form av allmosejobb. I synnerhet inte om motiveringen är att andra upplever en och annan sjukfrånvaro som störande. Själv hoppas jag få se Johnny i sulkyn många gånger till.

    • Jag är fullt medveten om att Johnny Takter får sina uppsittningar för att han är bland de bättre i landet, och jag kan bedyra att jag verkligen hoppas han hittar rätt i livet igen. Men det är också så att när det inte går så hamnar fokus på det, och i de största loppen får det än mer uppmärksamhet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.