Korta notiser per den 29:e November 2018

Jerringpriset
Björn Goop är nominerad till Jerringpriset. Det är inte så ofta som travet får synas i de där sammanhangen. Den främsta anledningen är nog att det inte är en OS-gren, och inte har några stora internationella mästerskap som drar massor av publik och TV-intresse. Man kan vara ganska stor inom travsporten, och ändå ganska anonym på gatan. I år ställs Björn Goop mot sju guldmedaljörer i OS, Tre Kronor som tog VM-guld, Sarah Sjöström som simmat hem en drös medaljer och världsrekord i vanlig ordning, stavhopparundret Duplantis, Pernilla Lindberg (från Bollnäs) som vann en major i golf och vårt älskade fotbollslandslag som dels tog sig till VM på ett bragdartat sätt, men sedan också vann några matcher i VM där ”Granen” regerade. Som travfantast är jag rent av tveksam om Björn Goops prestation att styra Readly Express i Prix d’Amerique är den största idrottsprestationen för året, och jag förstår om man ute i stugorna kanske inte håller det så högt. Men det är kul att Björn Goop, som är en rasande skicklig kusk, ändå får vara med och synas.

Travets största hot?
Vad kostar det egentligen att bygga en travbana? Det är alldeles avhängigt vilken mark den ligger på. Marken tillsammans med vatten, avlopp och el kan mycket väl vara den dyraste delen av en travbana, men om man inte bygger väldigt nära växande befolkningscentrum är marken å andra sidan ofta billig. Bankroppen kommer sedan. Det är viktigt att den blir bra, dränerar bra, får svikt, håller formen, tål nederbörd etc. Stall har många fått för sig är enormt dyrt att bygga, men det är ju inte som att bygga bostäder precis. Teknik kostar en del, men en bra banbelysning måste inte kosta tiotals miljoner.

När jag slår samman allt är jag övertygad om att det går alldeles utmärkt att bygga en travbana för 50 miljoner kronor. Den har då vad som behövs, men inga direkta publikutrymmen. Det är ju en del pengar, men inte helt oöverstigligt. Det är vad en och annan excentrisk miljardär tycker att deras hästintresse kan få kosta, varje år.

Det här är en del travpotentaters allra värsta mardröm. Att det skall komma någon och bygga en ny travbana som är fräsch och drivs utifrån kommersiella villkor snarare än travpolitiska. Som finansierar sina tävlingar med hjälp av andra spelbolag än ATG, som ordnar TV-produktion billigare än Kanal 75, som ordnar tävlingar där fokus är bra, spelvänliga propositioner och med prispengar istället för uppfödarmedel, premier och transportbidrag. Nya pengar in i sporten, som inte kan förskingras iväg till ”annat” än att göra bra tävlingar. Det här ses av några som travsportens största hot.

Äntligen!
Det lär nu äntligen vara på gång med ordentliga avtal för de tränare som använder TDS för att debitera sina hästägare. Det kommer inte längre att vara OK att bara skriva ”Veterinär á 3 375kr” på en rad, utan varje fakturerad kostnadspost skall ha ett underlag.

Det här är bra, för hästägare är inte helt ointresserade av vad deras hästar utsätts för. Det är bra, för det blir lättare att korrigera fel. Det är bra, för tränare kommer inte att kunna ”råka” ta en faktura inkl moms, och debitera hästägaren samma belopp + moms, och således fördyra 25% för hästägaren. I förlängningen hoppas jag att man kan öppna upp TDS så att t.ex. veterinärer, transportörer och apotek kan debitera och få betalt direkt via TDS och slippa ta omvägen via tränarnas bokföring. Det är mycket ”omsättning” som skapas enkom på att samma utgift faktureras vidare i fler led, men det är tydligen positivt enligt forskare…

I förlängningen hoppas jag också på mer transparens vad gäller kostnader. Jag tror travtränare skall tänka som på en restaurang. Där skäms ingen för att sätta ut ett pris, och gästen avgör om det var värt pengarna beroende på service och hur maten smakade. Det är säkert en stor omställning att gå från att ”träna häst” till att ”sälja en upplevelse”, men det är så verkligheten ser ut idag.

Amatörframgångar
I måndags blev det tre amatörsegrar inom V64 på Färjestad.
Eva Skantz tränar Twigs Florikash som vann och tjänade hela 60 000kr  i sitt livs femte start.
Trond Solskau är amatör från Norge och tränar Troll Ronja som vann sitt lopp. 30 000kr var den segern värd.
En annan norrman är Roy Atle Ruud Nilsen som tränar Marcella. Den segern var värd 30 000kr.

Igår på Åby slog Lars Järpedals Callmeawinner till igen i V86:ans tredje avdelning. 70 000kr in på kontot betydde den fullträffen.
På Solvalla hade Heikki Matias Koskela förberett sin häst Chocoboy på bästa sätt. Det räckte till seger och 40 000kr.

Neddragningar
Från Halmstad kom för några dagar sedan bud om att de skulle göra administrativa neddragningar, och igår kom beskedet att Färjestad säger upp sin sportchef av besparingsskäl. Pokalåret har inte inneburit några lättnader för banorna, och det finns nästan inga marginaler. Tappar man publik, kostar elen mer än tänkt, ökar dieselpriset mer än budgeterat, ja då blir det underskott. Och att hitta annan finansiering än de från ATG och ST tilldeleade medlen är svårt.

För övrigt anser jag att V75 bör starta 14:30

 

 

3 tankar på “Korta notiser per den 29:e November 2018”

 1. Ja, klart man ska veta vad man betalar för om det är utöver träningsavgiften. Hänger dock inte med på ditt exempel eftersom det är korrekt att lägga på moms om det handlar om vidarefakturering, vilket jag antar är det vanliga (inte utlägg). Travtränare som har möjlighet att utnyttja rabatter från olika leverantörer gör givetvis så, vilket tydligen en del ägare tycker är fel trots att de betalar exakt samma pris de skulle fått göra om de köpt varan/tjänsten själva. Då är min fråga vem som ska betala allt som inte faktureras ägarna, exvis stallar som ska ha bra ventilation och värme, förbrukningsmaterial, tränings- och tävlingsvagnar, skötsel av dynghögar, hagar och träningsbanor inkl traktorer och övrig utrustning etc etc. Plus löpande underhåll av allt, saker måste bytas ut, repareras, inspekteras av myndigheter osv.
  Träningsavgiften täcker knappast allt sådant + foder + mängder av vatten + personalkostnader + administration + träning och matchning av hästen. Jämförelsen med restaurangbranschen känns märklig av flera skäl, men den branschen är väl generellt sett inget att sträva efter varken när det gäller transparens eller trovärdighet.

  • Jag tycker det är bedrägeri om tränaren får en faktura från veterinären på 1600kr + moms, dvs slutsumman är 2000kr, och sedan fakturerar hästägaren vidare med 2000kr + moms. Det finns ingenting som berättigar sådana dolda administrativa fördyrande påslag. Då är det bättre att veterinären fakturerar via TDS direkt istället, utan att passera tränarens ögon.

   Sedan tycker jag att det känns bättre att träningsavgiften är så väl tilltagen att den räcker till för bra stallar. Att man inte måste hålla på och skära emellan på transporter, täcken, grimmor, hovslagare, veterinär etc. Och skär de emellan så berättar man det, att det är en del av träningsavgiften. De flesta hästägare och tränare som finner varandra kommer under sitt liv att göra affärer värda miljoner med varandra. Ärlighet och transparens i den processen är det enda rimliga, och förstår man inte det som tränare kan man göra något annat.

 2. Ok, då missuppfattade jag dig. Antar att du har något verkligt fall som ligger till grund för ditt exempel, vilket kan förklara varför jag uppfattade på annat sätt. Kan dock på rak arm komma på situationer där det kan uppstå en kostnad för tränaren i samband med veterinärbehandling, det jag tänker på är isf personalkostnader.
  Det jag vänder mig emot är när kategoriska exempel pekas ut som felaktiga, och hur lättvindigt bedrägerikortet kastas fram alternativt insinueras. Jag kan komma på ett gäng förklaringar som inte innebär att det handlar om bedrägeri, som ju enligt lagen kräver att det finns ett uppsåt att lura någon. De krav på tränarna som syns här och var är i mitt tycke för grovhuggna och ogenomtänkta, varav en del är direkt opraktiska och oekonomiska för båda parter samt bara flyttar en kostnad från en part till en annan (menar då givetvis inte krav på specar).

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.